Vizier op volleybal

 

BTN duo’s niet door kwalificatie in Xiamen

VoV, 24-04-2019. 12:30 uur.  Vandaag is het vier sterren toernooi in de Chinese badplaats Xiamen van start gegaan. Met voor Oranje twee teams die zich via twee kwalificatieronden  voor het hoofdtoernooi moesten plaatsen en twee duo’s die daarvoor rechtstreeks geplaatst zijn.

Vanwege fysieke omstandigheden heeft het duo Stubbe – van Iersel dit toernooi aan zich voorbij laten gaan, ze waren ingeschreven en hadden ‘onwijs graag’ de aftrap willen geven voor hun seizoen, maar het was beter om dat uit te stellen tot het toernooi van Itapema, dat van 16 t/m 19 mei plaats zal vinden.

Als qualifier gingen vannacht onze tijd van start Varenhorst / van der Velde. Tegenstander was het Letse team Finsters/Solovejs.  Nederland won in drie sets, via 21-17 en 19-21 werd het 1-1. Met 15-12 trokken ze daarna de winst naar zich toe.

In de tweede ronde waren de Duitsers Betzien / Erdmann hun tegenstanders.  En bijna hadden Varenhorst / van de Velde met een mooie inhaalactie na de 12-16 achterstand de zege nog opgeëist. Maar op het einde na 20-21 pakte Duitsland het beslissende laatste punt.

In de tweede set pakte het Duitse duo rond de technische time out een voorsprong van vier punten. De 10-10 werd 10-14 en vervolgens 13-17. Het setpoint en tevens matchpoint stond bij 14-20 op het scorebord,  het volgende punt voor 14-21 betekende de uitschakeling van Varenhorst / van de Velde in dit toernooi.

Het tweede duo dat zich via het kwalificatietoernooi diende te plaatsen was Laura Bloem en Jolien Sinnema (foto). Zij stonden tegenover het Tsjechische duo Bonnerova / Maixnerova. Na de 14-14 gelijke stand in de eerste set zag het er bij 17-20 niet best uit voor het BTN duo. Echter met een serie van vijf punten op rij veranderden ze dat in een 22-20 zege. Ook in de tweede set toonden de BTN dames karakter en veerkracht. Ze vochten zich van 6-9 achter naar 15-13 voor en stoomden door naar 19-14, om met 21-15 en dus 2-0 de volgende ronde te halen.

Daarin waren Lunina / Samoday de tegenstanders aan de andere kant van het net. Het was allemaal erg close, maar aan het eind stond er wel een 0-2 zege voor het oekraïnse duo op het scorebord. De eerste set wonnen ze met 22-24 en in de tweede konden ze na 20-20 de laatste twee beslissende punten maken. Hetgeen dus de uitschakeling van het BTN duo betekende.

Voor het hoofdtoernooi plaatsten zich rechtstreeks Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die er in 2017 met de hoofdprijs vertrokken.  Verder komen ook de regerend Europees kampioenen  Sanne Keizer en Madelein Meppelink in Xiamen in actie. Zij zijn ook rechtstreeks tot het hoofdtoernooi toegelaten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.