Canada langs Iran, Rusland klopt Brazilië

VoV, 28-07-2021. 3:50 uur. Het mannentoernooi in Tokyo was gisteren bij de derde poulewedstrijd aanbeland. Op het eerste gezicht zat daar maar een spectaculaire partij bij (Brazilië vs. Rusland), maar al snel bleek dat deze veronderstelling niet helemaal juist was. Al vroeg op de dag waren de nodige verrassingen te noteren.

Overzicht poule A:

Canada (foto boven) vs. Iran. Dit duel had al meteen de eerste verrassing in petto. Iran was nog ongeslagen, Canada had nog geen zege behaald. In die status van beide teams kwam gisteren verandering. Canada was met 3-0 (16, 20, 22) te sterk.

Canada begon erg sterk in de eerste set (4-0, 13-7, 19-12) en kon na 24-14 de set met 25-16  naar zich toehalen. In de tweede set maakte Canada na 18-17 naar 23-18 het verschil om met 25-20 af te sluiten. En in de laatste set werd 22-21 een 24-21 tussenstand en werd de wedstrijd via 25-22 beslist. Perrin (16 punten) en Hoag (15 punten) waren succesvol voor Canada, Ghafour scoorde 13 keer voor Iran.

Polen vs. Venezuela kende drie ruime setzeges voor Polen. Alleen de derde set waren ze even niet scherp genoeg om Venezuela er onder te houden. Er werd met 25-16, 25-13 en 25-15 gewonnen. De verloren set ging met 18-25 naar de Zuid-Amerikaanse ploeg.

Japan vs. Italië (foto boven) bracht de tweede zege voor Italië en de eerste nederlaag voor Japan. Het werd 1-3 via de setstanden 20-25, 17-25, 25-23 en 21-25. Ishikawa en Juantorena scoorden beiden 22 keer. Zaytsev en Nishida lieten er 18 noteren. Italië was aan het net de heersende partij met 59 om 75 scores voor aanval en blok.

Na 6-8 en 14-16 stond er ook bij 19-21 nog twee punten verschil voor Italië op het scorebord. Op de serie naar 19-24 bleef Japan het antwoord schuldig. In de tweede set liep Italië van 8-11 uit naar 11-18 en 16-22 en pakte daarna de set met 17-25. Bij 22-23 in de derde set leek het erop dat Italië drie sets nodig had voor de winst, de Japanse serie naar 25-23 voorkwam dat. In de vierde en laatste set hield Italië een voordelig verschil van een punt of drie in de eindfase vast (16-19, 18-21) en won met 21-25.

De stand na drie wedstrijden is nu: Polen 2-7, Japan 2-6, Iran en Italië 2-5, Canada 1-4 en Venezuela 0-0. De vierde ronde is aanstaande vrijdag. Dan speelt Canada vs. Venezuela, Japan vs. Polen en Italië vs. Iran.

Overzicht Poule B:

USA vs. Tunesië was twee sets met overduidelijk voordeel voor USA. En twee sets werden met minimaal verschil beslist. USA pakte de eerste en de derde set met 25-14. In de eerste na 6-1, 15-6 en 20-10. De derde na 11-5 en 20-10. De tweede was voor Tunesië. Daarin maakten ze de 6-1 achterstand goed, na 15-15 bleef het tot 23-23 gelijk opgaan, waarna Tunesië met 23-25 won. In de vierde set liep USA van 16-14 uit naar 21-17 en pas nadat Tunesië nog op 24-23 was gekomen konden ze het afmaken.

Defalco van USA werd met 24 punten topscorer. De eigen score van 81 om 48 maakte voor USA de hogere foutenlast van 28 om 17 meer dan goed.

Argentinië vs. Frankrijk werd in vijf sets beslist. Frankrijk kon na de 2-1 achter in sets in de vierde set via 15-25 de tiebreak eruit slepen. Daarvoor waren de setstanden 23-25, 25-17 en 25-20.

Frankrijk ging na 22-23 in de eerste set met 23-25 winnend over de finish. In de tweede werd een 17-14 voorsprong door Argentinië naar 23-15 getild en wonnen ze ruim. In de derde set een soortgelijk verhaal. De 19-17 werd 22-17, waarop de 25-20 zege volgde. Frankrijk herpakte zich in het middendeel van de vierde set, daarin veranderden ze een 10-13 tussenstand in 12-22 en 15-25 winst.

Maar in de tiebreak bleek het toch niet voldoende te zijn. Argentinië had bij 10-8 twee punten voor en bleef die tot aan 15-13 vasthouden. De Fransman Clevenot werd met 24 punten topscorer. Zijn ploeg had een +4 op de eigen score en een +7 op de foutenlast, per saldo dus een -3.

Brazilië vs. Rusland (foto boven), was de topper van de dag in poule B, waarbij Olympisch kampioen Brazilië een gevoelige tik kreeg. Rusland gunde hen zelfs geen set. Met 0-3 (22, 20, 20) ging de winst naar Rusland, dat vooral geweldig stond te blokkeren en heer en meester was in het territoriale luchtruim boven het net. Volkov en Volvich heersten daar.

Het ging in de eerste set heel lang gelijk op, bij 20-18 na een ace van Lucas en een foutserve van Rusland begon Brazilië met voorsprong aan de big points. De Russische serie naar 20-23 draaide de stand naar Russisch voordeel. Vervolgens veranderde de video challenge de 23-24 in 22-25.

Rusland sloeg zich in het begin van de tweede set naar 7-13, Brazilië kwam terug naar 13-14 via twee blokpunten van Souza, maar verloor de aansluiting in het verder verloop. Rusland liep uit naar 14-19, waarna Volkov en Mikhaylov rake klappen uitdeelden voor de 20-25 setwinst.

En in de derde set sloeg Rusland zich in het middendeel (na 12-12) naar een 14-18 voorsprong. Een ace van Leal voor 16-18 gaf de Zuid-Amerikanen nog weer hoop, ook de ingevallen Alan, die 20-22 scoorde zorgde daarvoor, maar uiteindelijk sloeg Mikhaylov de 20-23 binnen en werd de 20-24 via een ace via de netband gemaakt. Rusland sloot met een scorend blok af voor 20-25 en 0-3.

De stand is in deze poule is nu: Rusland 3-9, USA 2-6, Brazilië 2-5, Frankrijk 1-4, Argentinië 1-3 en Tunesië 0-0. De volgende wedstrijden zijn op vrijdag, dan speelt Brazilië vs. USA, Argentinië vs. Tunesië en Rusland vs. Frankrijk.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.