CEV Cup: Winst Beliën met Scandicci, verlies Ahyi en Roeselare

VoV, 06-04-2023. 6:00 uur. Bij de dames in de CEV Cup stond gisteravond de eerste wedstrijd in de finale op het programma. Scandicci van Yvon Beliën moest op bezoek bij Alba Blaj in Roemenië.

De eerste set ging voor 2.000 toeschouwers in razend tempo naar Scandicci. Via 3-11 en 6-19 won Scandicci met 12-25. Antropova maakte het laatste punt.  In set twee ging het een stuk moeilijker, Pas bij 15-16 kon Scandicci een vroeg opgelopen achterstand (9-6, 12-8) ongedaan maken. Het ging tot 19-19 gelijk op, waarna een serveserie van Yvon Beliën met daarin vier scores van Zhu Ting de eindstand op 19-25 zette.

De derde set ging met 25-21 naar Alba Blaj. Bij 12-4 en 19-14 was het verschil heel erg ruim, toen Scandicci op 21-19 kwam leken ze hard op weg om de wedstrijd in drie sets te beslissen. Alba Blaj herpakte zich echter en liep uit naar 24-19 om met 25-21 de stand op 1-2 te brengen.

De vierde set leek veel op de eerste, een oppermachtig Scandicci dat via 3-9 uitliep naar 4-13 en 6-15. In de tweede helft van de set kon Alba Blaj het verschil na 15-24 nog terugbrengen naar 18-25, maar de 1-3 zege was overduidelijk voor de Italiaanse gasten.

Zhu Ting werd met 30 punten de topscorer van de wedstrijd, zij kreeg ook de MVP- titel voor haar prestatie. Yvon Beliën scoorde 7 keer. Bij Alba Blaj werd Gergana Dimitova met 18 punten de meest scorende speelster. Scandicci heeft volgende week bij de return aan twee sets voldoende om de CEV Cup te winnen.

Het Belgische Roeselare verraste vorige week in de finale in de heenwedstrijd tegen het Italiaanse Modena. Onze Zuiderburen wonnen in Italië met 0-3 en hadden gisteravond aan twee sets voldoende om zich tot winnaar van de CEV Cup te kunnen kronen. De winst zonder setverlies in Italië mocht gerust boven verwachtring worden genoemd, het was aan de ploeg van Michiel Ahyi om het nu thuis af te maken. Daarvoor waren twee sets in de return dus voldoende, slaagden ze daar niet in dan moest het via de golden set gebeuren.

Het werd voor 2.500 toeschouwers geen historische avond voor de ploeg van Michiel Ahyi. Roeselare ging in de wedstrijd strijdend met 0-3 ten onder via de setstanden 25-27, 22-25 en 23-25, waarna de golden set ook verloren ging. Met 9-15.

Het verlies was een ferme domper voor de thuisploeg. Wellicht had Modena hun Belgische tegenstander vorige week onderschat, dat zou hen nu niet weer gebeuren en de gasten tapten meteen uit een ander vaatje.

In de eerste set kon Roeselare van 17-21 achter terugkomen naar 21-21, kwam bij 24-23 en 25-24 op setpoint maar kon die niet verzilveren, hetgeen Modena bij 25-26 wel deed.

In set twee liep Modena na 8-8 uit naar 8-12 en 10-15. Bij 18-19 had Roeselare de aansluiting gerealiseerd, maar ze kwamen er niet naast. Opnieuw had Modena een sterk finish en via 21-23 pakten ze met 22-25 de setwinst voor de 0-2 stand.

In set drie kwam Roeselare met 16-14 voor, maar vervolgens met 17-19 achter, een verschil dat de Italianen niet meer weggaven. Met 23-25 pakten ze de golden set. Daarin kwam Roeselare op 2-0 voor, maar de gasten lieten zich ook in deze allesbeslissende set niet van de wijs brengen en draaiden de score en het spelbeeld weer om naar hun voordeel. Met 9-15 pakten ze de cup, het zilver aan Roeselare latend.

Michiel Ahyi had invalbeurten en scoorde 1 keer, topscorer werd Adis Lagumdzija met 25 treffers. Modena had vooral aanvallend veel voordeel (41 om 54)