China en Canada lijden verlies, Polen blijft ongeslagen

VoV, 01-06-2024. 4:55 uur. In Macao was de Aziatische derby tussen Japan en gastland China de topper van de dag. Beide teams hebben hun OS-ticket nog niet op zak, maar al wel in de hand om het veilig op te bergen. Maar daarvoor was er nog het duel in de onderste regionen van de ranglijst tussen Frankrijk en Thailand en moest Oranje belangrijke ranking punten tegen de Dominicaanse Republiek zien te sprokkelen.

Frankrijk en Thailand maakten er een vijfsetter van die in winst voor de Aziatische ploeg eindigde. Via de setstanden 23-25, 21-25 kwam Thailand op 0-2, de Franse ploeg toonde zich zeer strijdlustig en onvermurwbaar. In de derde en vierde set hadden ze een sterke finish. In de derde na 22-22 naar 25-23 en in de vierde door van 20-18 naar 23-18 uit te lopen en met 25-20 af te sluiten.

In de noodzakelijke tiebreak wisselden de teams met 6-8 van speelhelft, Thailand scoorde de eerste vijf punten (6-13) na de veldwissel en bleef daarna met 7-15 aan de winnende kant van de score en won dus met 2-3.

Ciquel van Frankrijk werd met 23 treffers de topscorer, haar team had een te hoge foutenlast (32 om 20 punten) om via de voordelige eigen score (81 om 76) in de totalen te winnen.

Japan vs. China voor 5.500 toeschouwers was een Aziatische heksenketel met een kakofonie aan geluid. Helemaal als gastland China de vloer wist te vinden. Maar dat gebeurde voor al die uitgelaten fans een beduidend aantal keren minder dan dat Japan daarin slaagde. Het werd 3-1 voor Japan via 25-22, 19-25, 25-18 en 25-17.

Een betere eigen score (78 om 70) en een lagere foutenlast (12 om 16) maakten het verschil. Koga van Japan werd met 25 punten topscorer, Y.Y. Li had 23 keer voor China succes.

China kon in de eerste set een ruime achterstand (19-13) halveren, maar het was niet voldoende om het in de finale spannend te maken. In de tweede set was China via 10-15 en 16-20 de betere ploeg. Daarna nam Japan het heft in handen. Via ruime verschillen (21-14 in de derde en 21-12 in de vierde set werden zeer ruime setwinsten behaald.

In Arlington in de USA speelden de buurlanden Duitsland en Polen tegen elkaar. De ongeslagen koploper Polen (6-18) kende geen pardon met de buren, al moesten ze daarvoor in de eerste set wel een 16-10 achterstand ongedaan maken. Bij 21-22 kwamen ze aan de leiding en wonnen met 23-25.

Duitsland kon in set twee tot 19-20 bijblijven, daarna nam Polen nog een handvol punten afstand (20-25). In de derde set had Polen bij 15-15 een 13-10 achterstand weggewerkt en vervolgens pakten ze de 0-3 wedstrijdwinst met 21-25.

Stysiak werd met 19 punten de vaakst scorende speelster, Kindermann van Duitsland bleef er eentje bij haar achter. Aanval en foutenlast maakten het voordelige verschil voor Polen.

Servië, dat niet in de sterkste samenstelling naar Arlington was afgereisd, speelde tegen Canada, de OS-ticket concurrent van Oranje. Servië bewees Oranje een hele mooie dienst door Canada met 3-1 te verslaan. Het onderlinge verschil op de FIVB World Ranking is daardoor 0,03 punten in het voordeel van Canada geworden t.o.v. Nederland.

Canada scoorde drie eigen punten meer, maar speelde met een hogere foutenlast (17 om 26). Van Ryk, die tegen haar nieuw coach Guidetti van VakifBank speelde, werd met 20 punten topscorer.

Servië veranderde in de openingsset 17-18 achter in 20-18 en scoorde op 23-21 de breakpoint voor 24-21, waarna ze met 25-22 wonnen. De tweede set ging na 21-21 met 21-25 naar Canada. In de derde set trok Servië in de finale na 22-22 en 24-24 de winst met 26-24 naar zich toe. In de vierde set was de serie van 19-17 naar 23-17 de basis voor de 25-20 setzege.

PM: Canada speelt nog tegen Zuid-Korea, Italië, Japan, Nederland en Frankrijk. Nederland heeft Frankrijk, Servië, USA, Canada en Zuid-Korea nog als tegenstanders.

Thuisland USA had hekkensluiter Bulgarije als tegenstander. Dat zou een makkelijke klus moeten worden en dat werd het ook wel. Uiteindelijk werd het een 0-3 zege voor USA, maar daarvoor moesten ze wel een paar keer een behoorlijke achterstand wegwerken.

Niet in de eerste set, die ging via 13-20 met 17-25 naar de Amerikanen. In de tweede kwam Bulgarije met 11-8 voor, maar was bij 12-13 die voorsprong weer kwijt. Na 14-19 achter slaagden ze nog terug te komen tot 22-24 voordat Amerika de set afmaakte met 22-25. USA veranderde een achterstand in het middendeel van de set in een geringe voorsprong (16-18), kwam nog met 20-19 achter maar maakte de set met een serie van zes punten daarna in een keer uit. Eindstand 20-25 en 0-3.

USA maakte het verschil aanvallend (31 om 51 punten), A. Skinner werd met 19 punten de topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.