Vizier op volleybal

 

CL: Alle kwartfinalisten bekend (II).

VoV, 05-02-2021. 5:20 uur. Gezien de behaalde resultaten in de poules A, B en C waren er op de laatste speeldag nog twee van de vier wedstrijden in poule D en E van belang voor rechtstreekse plaatsing als poulewinnaar of als een van de drie beste nummers twee. Bij de overige twee duels stond er behalve de eer en positieverbetering en een eventueel daarmee corresponderende CEV-premie voor de nummers negen tot en met zestien, maar dat durven we niet met zekerheid te zeggen, niets meer op het spel.

Uit poule D en E waren voor begin van de laatste speelronde al drie ploegen door naar de kwartfinales, namelijk Eczacibasi (D), Novara (E) en Chemik Police (E). De eerste als poulewinnaar en de laatste twee als poulewinnaar of als beste tweede. Dat hing af van de uitslag van hun onderlinge duel gisteren. Nika Daalderop en Indy Baijens waren dus al zeker van de volgende ronde.

In deel II van Alle kwartfinalisten bekend de poules D en E: Voor de laatste twee beschikbare tickets was uit poule D Dinamo Moskou nog in de race, dat tegen het nog ongeslagen Turkse Eczacibasi minimaal in vijf sets moest winnen om kans op het ticket te maken. Voorwaar geen gemakkelijke opgave. In poule E gaat het nog om de poulewinst, zowel Novara als Chemik Police waren al door.

Poule D: Eczacibasi Vitra vs. Dinamo Moskou was ook een beetje Boskovic vs. Goncharova en de Turkse ploeg tegen haar voormalige speelsters Natalia. In de eerste set nam Eczacibasi in het middendeel afstand (van 13-9 naar 18-12) en bouwde dat verder uit, mede door de punten van Boskovic, naar een dikke 25-16 setzege.

In set twee tapte Moskou uit een ander vaatje, de sterk spelende mids (Fetisova en Enina) waren (remmend) blokkerend sterk en Natalia, Shcherban (schitterende driemeter score) en Goncharova (eigen blok en via Turks blok) bouwden na 8-12 en 11-16 een 13-21 voorsprong op. Eczacibasi kwam terug tot 19-23 en scoorde daarna de laatste twee punten voor Moskou. Dus 1-1 in sets.

In de derde set ging Moskou keihard onderuit en wellicht verspeelden ze door dit setverlies de kans op een ticket voor de volgende ronde. Eczacibasi dwong de tegenstander bij 8-4 en 13-5 de time out, bij 18-6 was het verschil al een dozijn punten. Het verschil bleef rond de tien punten schommelen, de set sloot met 25-14. Het punten aandeel van Boskovic voor Eczacibasi was 9 punten in deze set.

Moskou kwam in de vierde set na een ruime achterstand (12-8, 19-14) terug naar 19-17, de time out op die stand van Eczacibasi gaf de Turkse ploeg vleugels, waardoor ze naar 24-17 uitliepen en met 25-18 wonnen.

Dit verlies betekende voor Dinamo Moskou het einde van het Champions League avontuur.  Eczacibasi Vitra sluit ongeslagen met 16 punten af.

Kaliningrad vs. Stuttgart eindigde in een 0-3 zege voor Stuttgart. Setstanden 23-25, 19-25, 21-25. De ploeg van Lohuis en Jasper (foto boven) wist in de eerste set de 23-23 na 21-23 met winst af te sluiten. De sets erna was het minder spannend in de eindfase en was het verschil steeds een punt of drie, vier.

Juliët Lohuis maakte 3 punten, Hester Jasper werd niet ingezet. Dijkema speelde niet. Volgens onze bronnen betroffen de afwezigheid om ‘gezondheidsredenen’ van een groot deel van haar ploeg een coronabesmetting.

Poule E: Chemik Police vs. Novara. Het kadootje voor haar 20ste verjaardag had Indy Baijens al een dag voor de feestelijke dag gekregen middels plaatsing voor de kwartfinale in de Champions League, nu ging het er op de dag dat ze jarig was tegen Novara om de koppositie te pakken.

Dat lukte haar ploeg helaas niet, de 19-25 nederlaag in de eerste set kon Chemik Police met 25-22 rechtzetten. Het werd na een ruime 20-15 voorsprong bij 23-22 nog even nagelbijten, maar een netfout bracht de winst. In de volgende twee sets was Novara de betere ploeg. In de derde set pakten ze de zege na 8-13 en 13-20 met 18-25. De winst haalden ze in de vierde set met 16-25 binnen. Bij 9-15 en 14-21 was ook deze set een gelopen race.

Indy Baijens had in de derde en vierde set een invalbeurt, ze gaf zich een punt als verjaardagscadeau. Nika Daalderop werd er in de  2de en 3de set ingewisseld, in de 4de begon ze in de basis. Ze scoorde 13 keer.

Kazan vs. Olomouc sloot af met een 3-1 zege voor Kazan. Setstanden 25-18, 22-25, 25-21 en 25-15.

Aan het eind van de avond waren de tickets als volgt verdeeld: Naar de achtste finale gaan de Italiaanse teams Conegliano, Novara, Scandicci en Busto Arsizio. Turkije levert VakifBank, Eczacibasi Vitra en Fenerbahce en het Poolse Chemik Police maakt het achttal compleet.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.