CL: Berlin is calling de Kruijf/Conegliano

VoV, 03-04-2019. 6:05 uur. Als eerste in de week van de Champions League halve finales was het de beurt aan Imoco Volley Conegliano (Robin de Kruijf) en Fenerbahce Istanbul om hun krachten te meten. Op de Road to Berlin, waar dit jaar de finales is. ‘Berlin is calling’ voor Conegliano na de 3-0 zege voor meer dan 5.200 fans, maar de weg is nog lang, ze hebben in Istanbul nog twee sets nodig om op de road te blijven.

Teams stond  eerder tegenover elkaar in 2018 in de poulefase, toen won Conegliano zowel thuis als uit met 3-2. Samantha Bricio,  nu uitkomend voor Fenerbahce, keert terug bij de club waarmee ze Italiaans kampioen werd, de Coppa Italia en ook de Supercup won.

Imoco Volley Conegliano staat voor de derde keer na 2017 en 2018 in de halve fianle van de CL, eerdere optredens werden met zilver en brons afgesloten. Fenerbahce won in 2012 de Champions League, maar dat is alweer even geleden.

Sensationele winst via de golden set was er voor de ploeg van Robin de Kruijf in de kwartfinale tegen Eczacibasi Vitra Istanbul nadat ze thuis met 0-3 hadden verloren en uit met 0-3 wonnen. Fenerbahce schakelde het Italiaanse Scandicci uit.

Conegliano sloot het reguliere seizoen in Italië als koploper af, Fenerbahce staat op 1-1 in wedstrijden in de kwartfinales van de Turkse play – offs tegen THY (Türk Hava Yollari) na 0-3 uitwinst en 2-3 thuisverlies.

Het lukte Fenerbahce in de eerste set, na een gelijkopgaand begin, om een 10-8 achterstand te veranderen in een 10-13 voorsprong. Met name supertalent Melissa Vargas trof herhaaldelijk de vloer. Bij 13-15 nam Conegliano het initiatief weer over na een time out van de Turkse ploeg (15-15) en een ace van spelverdeelster Wolosz volgde bij 18-15 de tweede Fenerbahce pauze. Vooreerst loste het niets op (21-17), maar na twee aces van Samantha Bricio ging Conegliano bij 21-20 de time out in. In de finale was Robin de Kruijf belangrijk met een blokpunt op Vargas (23-20), een rake dreun uit een overpass en een aanvallende treffer op mid na een één handige set up van Wolosz voor 25-21 en 1-0

De eigen score in deze set bedroeg 19 om 17, diagonaal Fabris (Conegliano) werd met 7 punten de meest scorende speelster.

Toen Fabris in de tweede set vanaf een meer of zeven van het net met een kanonskogel de 9-9 scoorde knalden de decibellen van de Conegliano fans tegen het plafond. Dat gaf Fenerbahce power, het antwoord was een 9-13 stand via een ace en een blokpunt. Conegliano moest in de achtervolging het gaatje werd vijf punten bij 12-17, slonk naar drie bij 18-21 waarop Fenerbahce naar de kant ging. Via de omloopbal scoorde de Kruijf 19-21, wat later maakte Hill via de vingers 23-23.  Op 24-23 ging Fenerbahce weer de time out in, met een kill – block maakte Fabris de set af. De 25-23 betekende 2-0.

De eigen score in deze set bedroeg 17 om 17, diagonaal Vargas werd met 7 punten de meest scorende speelster.

In de derde set eenzelfde beeld. Fenerbahce liep uit (van 9-9 naar 9-12) en Conegliano haalde in (14-14). Fenerbahce liep weer uit (15-18), Conegliano haalde weer in. Opnieuw waren de scorende hoofdrollen voor de diagonalen Fabris (7 punten in deze set) en Vargas (10 punten in deze set). Het werd in de finale weer super spannend, Fenerbahce moest de set winnen om de wedstrijd levend te houden en leek na de 22-21 achterstand bij 22-23 op de goede weg. Een schitterend lobje van Hill maakte gelijk, Vargas zorgde voor de 24-24, waarop Hill en een blok van Sylla / de Kruijf de eindstand op 26-24 en 3-0 bepaalden. Uiteraard een feestje.

De eigen score in deze set bedroeg 19 om 17, Robin de Kruijf pakte een puntje mee in deze set.