CL: Dynamo via golden set naar tweede ronde

VoV, 28-09-2022. 4:06 uur. Draisma Dynamo heeft zich gisteravond in Noord-Macedonië geplaatst voor tweede kwalificatieronde van de Champions League. Na de eenvoudige 3-0 thuiszege had Dynamo aan twee sets voldoende voor een plaats in de volgende ronde. Maar dat ging verre van eenvoudig. Na de 3-1 nederlaag bracht de golden set uiteindelijk de beslissing in het voordeel van de ploeg van Redbad Strikwerda.

In de openingsset snelde Dynamo naar een grote voorsprong (0-4, 2-8, 5-12, 9-17) maar gaandeweg de set kwam Strumica steeds beter in de wedstrijd. Na de 13-20 achterstand maakten ze met een serie van zes punten de aansluitende 19-20. Een blokpunt van Boekhoudt brak de serie, waarop Brilhuis het breakpoint voor 19-22 scoorde. De thuisploeg kwam nog op 22-23 voordat Dynamo met de side out en het breakpoint de set besliste.

In de volgende sets kreeg Dynamo het knap lastig. Strumica nam het heft in handen. In de tweede set maakten ze van 5-7 achter een 11-7 voorsprong, waarna ze de leiding niet meer afstonden. Dynamo kwam van 18-15 nog terug naar 18-18 en kon in de big points steeds via de side out gelijkmaken totdat de thuisploeg na 26-25 de wedstrijd op 1-1 bracht.

In de derde set ging het tot 13-13 gelijk op, Strumica liep vervolgens uit naar 18-13 en 22-17. Ricardo Hofman en Ramon Martinez-Gion brachten het verschil terug naar twee punten (22-20) en wat later had Strumica op 24-21 de mogelijkheid op 2-1 in sets. Dynamo kon verlies twee keer uitstellen, voordat het na 25-23 toch op achterstand werd gezet.

In set vier een soortgelijk set verloop. Strumica nam een 17-12 voorsprong, Dynamo kwam terug naar 18-16 maar kon het laatste verschilletje niet wegwerken. Via 25-21 werd het 3-1, eigenlijk volledig onverwacht na de overtuigende zege in Apeldoorn, waardoor een golden set de beslissing moest brengen.

Daarin werd met 6-8 van speelhelft gewisseld, maar moest Dynamo bij 9-8 via een time out aan de noodrem trekken. Na de side out scoorden Tijmen Laane en Martijn Brilhuis de punten voor de 9-11, Brilhuis en Yannick Bak maakten er vervolgens 10-13 van. Het taaie Strumica vocht zich naar 12-13 en 13-14, maar toen twee spelers elkaar in de weg liepen om beide de bal over het net te spelen en dit dus volledig mislukte kon Dynamo voor de laatste keer juichen.

In de tweede ronde is Benfica de tegenstander, een team dat van een ander kaliber is dan Strumica.

Dynamo had in de eigen score  twee punten voordeel door een 9 om 10 score bij zowel de blokpunten als de aces. Hun foutenlast was echter met 31 om 37 een stukje hoger. In totalen had Strumica met 112 om 108 de betere score, maar verloor wel. Martijn Brilhuis werd met 20 punten de topscorer en ‘ the man of the match.’

Na terugkeer in Nederland wacht het elitekorps van Strikwerda zaterdagavond in eigen huis eerst de eredivisieouverture tegen het Talentteam Papendal. Drie dagen later, op dinsdag 4 oktober, moet Draisma Dynamo er dan klaar voor zijn om Benfica partij te bieden. De thuiswedstrijd in de Draisma Dynamo Arena begint om 19.30 uur. Een week later volgt de return in de Portugese hoofdstad.

gh @ Vizier op Volleybal, bron o.a. persbericht Draisma Dynamo. Fotografie CEV.