CL: Eerste setwinst Asterix Avo bij tweede verlies.

VoV, 17-11-2023. 5:50 uur. Het Belgische Asterix Avo neemt dit seizoen voor het eerst deel aan de Champions League. Hun eerste duel uit tegen Conegliano werd, ondanks goed spel, met 3-0 verloren. Tegenstander Rzeszow van gisteravond had de eerste wedstrijd met 3-2 van Stuttgart gewonnen. Het duel in Beveren was een primeur, want het was de eerste keer dat er een Champions League duel bij de dames in België werd gespeeld.

Asterix leed in de eerste set een 19-25 nederlaag. Rzeszow nam na 13-15 een beslissende voorsprong (16-20) en maakt de set met 19-25 af. De tweede set draaide uit op een teleurstelling voor team en staf van de thuisploeg. Na een ruime achterstand in het midden van de set (12-15) herpakte de veelvuldige kampioen van België zich en nam bij 16-15 de leiding over en had bij 18-15 een mogelijk beslissend verschil op de borden staan.  Bij 23-21 kon Asterix de winst voelen, echter glipte deze hen alsnog door de vingers. Na 23-23 werd het 24-26 voor de bezoekers.

In de derde set boekte Asterix de eerste setwinst in de Champions League. Na de 11-11 konden ze uitlopen naar eerst 15-12 en daarna naar 18-13 en 20-14. Vervolgens kwam Rzeszow heel sterk terug en leek zich het scenario van de tweede set te herhalen. De Poolse ploeg bracht het verschil terug naar één puntje bij 20-19 en was bij 21-21 naast de thuisploeg. Deze keer slaagde Asterix er wel in om in de beslissende fase de trekker over te halen (25-23)

De vreugde over de setwinst en de hoop daaraan een vervolg te kunnen geven in de vierde set werd door Rzeszow snel de grond in geboord. Bij 5-12 was wel duidelijk dat de ploeg niet van plan was om een vijfde set te spelen. De 7-16 werd nog 10-16, echter was het verschil bij 12-22 al tot tien punten opgelopen. Rzeszow won de set met 14-25 en de wedstrijd dus met 1-3.

Met 45 om 58 aanvallende punten en een foutenlast van 23 om 17 had Rzeszow op deze onderdelen de betere cijfers. Blok en aces gaven Asterix een voordeel van 2 punten (18 om 16). Iris Vos werd de best scorende speelster bij Asterix en van de wedstrijd. Zij maakte 23 punten, waarvan 7 aces. Laura Overwater liet er 4 bijschrijven.

Verder won gisteravond het Turkse Eczacibasi met 0-3 bij Plovdiv. Daar was Marco van Zanten de 2de scheids.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Iris Vos, CEV.