CL: Nika Daalderop met VakifBank via golden set naar finale

VoV, 14-04-2023. 5:50 uur. VakifBank heeft in een fantastische wedstrijd tegen Fenerbahce het ticket voor de finale van de Champions League bemachtigd.  De ploeg van Nika Daalderop moest na de 0-3 nederlaag in eigen huis de return met 3-0 of 3-1 winnen om de golden set te kunnen spelen. Ze slaagden met glans in dat voornemen. De Champions League finale wordt dus een Turks onderonsje. Immers eergisteren plaatste zich Eczacibasi via een zege op Novara al voor de eindstrijd.

Een indrukwekkende minuut stilte was er voor de 18-jarige Novara speelster Julia Ituma, die de nacht ervoor na de wedstrijd tegen Eczacibasi in Istanboel dood werd aangetroffen, nadat ze volgens diverse mediaberichten uit het hotelraam zou zijn gevallen.

Fenerbahce had middels Melissa Vargas de betere start, bij 8-3 had zij al vier keer gescoord, bij 11-5 had ze er al zeven punten achter haar naam staan. Echter langzaam maar zeker kwam VakifBank met Paola Egonu en Gabi als belangrijke puntenmakers terug in de wedstrijd. Fenerbahce ging bij 13-11 de time out in, scoorde na die pauze twee keer (15-11) en kreeg toen vier punten op rij tegen, waarmee het evenwicht hersteld was (15-15).

Bij 18-19 ging VakifBank voor het eerst aan de leiding, bij 20-19 was Fenerbahce weer de leidende ploeg. Fedorovtseva maakte de 22-20, waarop VakifBank voor de tweede keer naar de zijlijn ging. Met de foutserve scoorde Guidetti het punt voor de coach, Kara Bajema eiste vervolgens de hoofdrol op in de finale met een blok-kill-blok hattrick, die een eindstand van 22-25 en een 0-1 voorsprong in sets betekenden.  Maar liefst 0 om 7 blokpunten maakten het verschil in deze set.

In de tweede set was VakifBank vanaf het begin (1-4, 3-7) de betere ploeg en liep in de score gestaag uit naar een ruime voorsprong bij 7-12. Toen Fenerbahce tot 12-15 terugkwam ging VakifBank de time out in, waarna ze het verschil via Egonu en Bajema naar zeven punten tilden bij 12-19. Op de foutserve bij die stand volgde een serie van vier punten door VakifBank (13-23) en met een hele beste 2de bal score van spelverdeelster Cansu werd de eindstand even daarna 14-25

VakifBank had nog één set nodig voor de 3-0 en de golden set, Fenerbahce moest of twee sets winnen of de golden set voor zich beslissen om naar de finale te gaan.

In de derde set stond Vargas, die in de tweede set geen rol van betekenis speelde, er weer. Ze scoorde de 3-0, de 5-2 en de 6-4. Bij 8-8 was er evenwicht, vervolgens pakte VakifBank de voorsprong via o.a. scores van Gabi. Het werd 8-10, Fenerbahce kwam terug naar 13-12 en 14-13, waarop VakifBank opnieuw twee punten verschil pakte bij 14-16.

Na 19-21 werd het pas echt spannend, de foutserve maakte 20-21, Nika Daalderop kwam er bij 20-22 voor de serve in en serveerde in het net (21-22), er volgden nog twee foutserves (22-23), waarop Egonu de ban brak met haar rake smash voor 22-24. Time out Fenerbahce. De uitgeslagen aanval maakte er 22-25 en 0-3 van. VakifBank had de golden set binnen.

Gabi zette VakifBank daarin op een 2-4 voorsprong, het verschil van twee punten bleef via de side out bij 4-6 en de veldwissel bij 6-8 in stand. Na de veldwissel kwam Fenerbahce terug in de wedstrijd. Eerst kwamen ze bij 9-9 naast VakifBank en vervolgens bij 11-10 er voorbij. Na de time out op die stand volgde een punt voor de coach, voor Guidetti, en blokkeerde Zehra Günes Vargas af voor de 11-12. Het blokpunt van Chiaka Ogbogu na een fantastische rally, volgens de commentator de beste die hij dit seizoen had gezien, zette VakifBank op 12-14, waarop Fenerbahce de time out inging. Zonder succes, na de pauze sloeg Egonu haar team naar de finale in Turijn.

Kara Bajema werd tot MVP van de wedstrijd gekozen. Ze scoorde 13 keer. Haar collega’s Egonu (21 punten) en Gabi (18 punten) deden het scorend beter. Bij Fenerbahce kwam Vargas tot 18 scores, Arina Fedorovtseva maakte 9 punten. Nika Daalderop had twee inval-servebeurten.