CL: Poulezege Scandicci, verlies Conegliano

VoV, 21-02-2019. 6:00 uur. Het vervolg van de dinsdag wedstrijden in de Champions League was een uitgebreid programma op woensdag, met in poule D  Scandicci vs Conegliano als de klapper van de week, twee Italiaanse grootmachten die strijden om de eerste plaats in de poule, waarin Schwerin eergisteren  al met 3-1 van Lodz won. Vooraf stond Scandicci op drie gewonnen wedstrijden en 10 punten, Conegliano had ook drie zeges, maar 7 punten. Schwerin staat na de winst van dinsdag op 2-7, Lodz op 1-3.

Scandicci vs Conegliano werd voor 1.500 toeschouwers een spannende vijfsetter, waarbij Scandicci uiteindelijk aan het langste eind trok. Ze maakten een 1-0 achterstand in sets ongedaan en zagen een 2-1 voorsprong in sets verloren gaan voordat ze met 15-9 de buit en hun vierde zege in de poulefase binnen haalden. De setstanden waren 15-25, 25-22, 25-23 en 20-25 voordat de tiebreak begon.

Conegliano overklaste Scandicci in de eerste set volledig. En was met 8 tegen 22 eigen punten heer en meester binnen de lijnen. De tussenstanden 11-16 en 14-21 leverden uiteindelijk een dikke setwinst op.  In de tweede set speelde Conegliano met een te hoge foutenlast om succes te hebben. Isabella Haak (Scandicci) en Myriam Sylla (Conegliano) namen in deze set met 6 en 7 scores de meeste punten voor hun rekening. Verder had Scandicci het blok goed dicht zitten met 7 blokpunten in deze doorgang.

Haak bleef in de derde set de punten maken (totaal 8) en zorgde daar onder andere mee dat haar ploeg op een 2-1 voorsprong in sets kwam. De 15-16 werd 21-20 en 25-22.  In de vierde set kwam Conegliano terug in de wedstrijd. Nu waren zij met een 11 om 17 eigen score beter op dreef. Mede door een goed blok pakten ze de tiebreak. Bij beging van de big points was het verschil bij 19-21 nog minimaal, de ploeg van de Kruijf was in de finale echter scorend effectiever. In die vijfde set stond Scandicci steeds een paar punten voor en bouwde dat richting de finish verder uit. Via 5-3 en 10-7 naar 12-7 en 15-9.

Isabella Haak werd met 22 punten topscorer. Myriam Sylla maakte er 20 en Robin de Kruijf liet er 13 noteren, waarvan zij er 5 blokkerend scoorde.  Conegliano won op punten met 100 om 104 in totalen. Hun eigen score was met 64 om 81 een stuk hoger, dat gold ook voor hun foutenlast die 23 om 36 punten voor de tegenstander beliep.

Scandicci is met vier gewonnen wedstrijden en 12 punten als poulewinnaar bij hun eerste deelname aan de Champions League door naar de kwartfinale, Conegliano heeft de mogelijkheid om als een van de beste drie nummers twee te eindigen en zo nog door te gaan. Die kans kan in de laatste thuiswedstrijd tegen Lodz benut worden, waarbij ze wel afhankelijk zijn van de resultaten in de andere poules.