CL: SC Potsdam van o.a. Sarah van Aalen verliest met 3-1 bij Novara.

VoV, 07-12-2022. 6:00 uur. Voor de drie Nederlandse speelsters van SC Potsdam, momenteel de koploper in de Bundesliga, begon gisteravond met hun club het Champions League avontuur, Potsdam neemt voor de eerste keer deel aan dit belangrijkste Europese toernooi. Potsdam is ingedeeld bij Novara, de tegenstander van gisteravond, VakifBank en Rode Ster Belgrado.

Maandag vloog de voltallige ploeg naar Italië, waar met Novara een tegenstander van formaat op hen wachtte. Het is toch een drukke tijd voor Potsdam, afgelopen weekend speelden ze uit bij VfB Suhl, gisteren dus in Italië en aanstaande zaterdag staan ze in de halve finale van de Duitse beker tegenover Ladies in Black.

Bij Novara staan o.a. de Italiaanse internationals Caterina Bosetti, Cristina Chirichella, Anna Danesi, Sara Bonifacio en de Turkse international Ebrar Karakurt in de selectie. Met recht dus een tegenstander van formaat. De Amerikaanse spelverdeelster Jordyn Poulter ontbrak, zij liep een knieblessure op in de vierde set tegen Perugia afgelopen weekend en ze is waarschijnlijk voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

De wedstrijd: Bij de 1-1 stand in de eerste set hadden beide coaches al een video challenge gevraagd ten teken dat er die avond helemaal niets cadeau gegeven zou worden. Novara liep uit naar 7-3, Hester Jasper scoorde vanaf linksvoor de 7-4 en 8-5. Met een ace maakte ze 8-6. Dichterbij kwam Potsdam niet, Bij 10-6 en 17-9 ging de Bundesliga ploeg de time out in, Hester scoorde nog de 18-11, maar wat later was de winst met 25-15 voor Novara.

In set twee, waarin Fleur Savelkoel inviel en voor de rest van de wedstrijd bleef staan, een soortgelijk spelbeeld. Hester Jasper scoorde de 5-5, daarna liep Novara uit. Bij 11-6 en 14-8 waren er time-outs voor Potsdam. Jasper en Savelkoel namen de punten 10, 12 en 13 van Potsdam voor hun rekening, Fleur Savelkoel scoorde ook nog de 24-17 voordat Danesi de set uitmaakte. Eindstand 25-17.

In de derde set waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Novara kwam via een doortikbal van Sarah van Aalen op 0-2 en in het verdere verloop scoorden de Nederlandse dames weer volop. 4-4 door Hester Jasper, 9-10 en 10-11 door Fleur Savelkoel, 13-14 door Hester Jasper. En dat ging nog een tijdje zo door.

De 19-16 maakten Fleur Savelkoel en Sarah van Aalen ongedaan (19-19) en ook de 21-19 werd ingelopen. Potsdam kwam met Sarah van Aalen aan serve bij 24-25 op setpoint en verzilverde dat via een aanvallende fout van Karakurt.

In de vierde set sloegen Bosetti en Danesi Novara van een 7-8 achterstand naar een 13-8 voorsprong, Karakurt maakte het verschil nog groter (16-9). De Duitse ploeg wist via o.a. scores van Hester Jasper nog terug te komen naar 21-17, maar zag de set daarna met 25-19 en de wedstrijd met 3-1 verloren gaan.

Hester Jasper scoorde 11 keer, Fleur Savelkoel 8 keer en Sarah van Aalen 2 keer. Bij Novara was Karakurt met 32 punten de absolute topscorer. Bosetti kwam tot 15 punten, Danesi tot 11 en Chirichella tot 7.

Vandaag komen in de Champions League nog een drietal teams met Nederlandse speelsters in actie. VakifBank van Nika Daalderop speelt tegen Crvena Zvezda, LKS Lodz krijgt MTV Stuttgart van Britt Bongaerts en Eline Timmerman op bezoek en Conegliano van Robin de Kruijf ontvangt thuis Vasas Budapest. Daarover morgen meer.