CL: Sliedrecht via 2-0 naar nipte 3-2 zege

VoV, 18-10-2017. 3:54 uur. Met de wedstrijd Sliedrecht Sport vs Asterix Avo Beveren kwam gisteravond de Dames Champions League na negen seizoenen weer naar Nederland. De kampioenen van Nederland en België, ook de huidige koplopers in hun eigen competities , speelden tegen elkaar in een derby der Lage Landen.  “Iedereen kijkt er enorm naar uit, een nieuwe mijlpaal voor de club” aldus trainer coach Matt van Wezel op Nevobo.nl.  Hij gelooft in de kansen van zijn team. “We zijn hartstikke fit en weten goed wat ons te doen staat. Er heerst veel vertrouwen binnen de groep. De Belgen zijn goed, maar ik zie zeker kansen.”

Trainer coach Matt van Wezel liet de eer om aan dit Champions League duel te beginnen aan Ana Rekar, Florien Reesink,  Lea van Rooijen, Esther Hullegie, Carlijn Oosterlaken  en op mid Carlijn Ghijssen – Jans en Lynn Thijssen.  Zijn Belgische collega Gert Vande Broek zette daar Jasmien Biebaum, Amber De Tant, Justine D’Hondt, Celine van Gestel, Nathalie Lemmens, Marlies Janssens en Jodie Guilliams tegenover.

In de openingsset boog Asterix Avo een 4-3 achterstand om in een 4-8 voorsprong bij de eerste technische time out. Het middendeel van de set had Sliedrecht nodig om de opgelopen achterstand goed te maken. Vooral aanvallend was de thuisploeg sterker en kwam van 8-12 terug naar 11-12 en het lukte daarna om met één puntje voorsprong aan de tweede pauze te beginnen.

De serie die was ingezet op 14-15 achter stopte pas bij 18-15 voor, daarna kon de Belgische tegenstander nog twee keer een op zichzelf staan punt scoren (18-16 en 20-17) voordat het om de belangrijke punten ging. Die big points waren voor Sliedrecht, drie op een rij tot aan 23-17, waarna Carlijn Ghijssen – Jans,  na een prachtige rally, het setpunt voor haar team kon scoren en via 25-19 de stand op 1-0 bracht.

Aanvallend was Sliedrecht sterk in de eerste set met een 16/7 score in hun voordeel. Lynn Thijssen (6 punten), Esther Hullegie en Lea van Rooyen, beide vier punten, hadden daar een groot aandeel in.

In de tweede set begonnen de coaches met dezelfde basis. Het leek erop alsof zich een spiegelbeeld  verloop van de eerste set zou gaan voltrekken. Sliedrecht sloeg zich na de 2-2 gelijke stand via 6-2 naar een 8-4 voorsprong bij de time out. Asterix Avo begon vanaf dat moment terrein goed te maken, hetgeen resulteerde in een 13-13 gelijke stand. Met de rust in zicht kon Sliedrecht toch weer het voordeel naar zich toehalen en ging met 16-14 voor naar de zijlijn.

Eerst bleef er nog een verschil van twee punten (17-15, 19-17) op het scorebord staan, bij de 20-19 stand stonden onze Zuiderburen op het punt de gelijkmaker te laten noteren. Sliedrecht scoorde echter vier keer achter elkaar en kwam bij 24-19 op setpoint. Dat punt ook echt benutten kostte moeite, de Belgische dames kwamen puntje voor puntje terug tot aan 24-23, maar het lukte weer niet om ernaast te komen. Sliedrecht gooide met 25-23 de deur dicht. En kwam op 2-0 in sets.

Sliedrecht had in deze set voordeel op aanval (15/12) en blok  (4/2). Dat was voldoende om het tekort aan aces (3/4) en de hogere foutenlast te compenseren (5/3). Carlijn Oosterlaken was scorend erg op dreef in deze set met 7 punten. Lynn Thijssen pakte er 5 mee. Bij de tegenstander kwamen de punten tot dusver voornamelijk van Celine van Gestel en Nathalie Lemmens.

In de derde set kwamen bij Asterix Avo Silke van Avermaet, Janne Devos en  Nikita de Paepe, die in de tweede set allen al invielen, in de ploeg. Matt van Wezel wijzigde niets, waarom zou hij ook. Want ook in de derde set liep het na een gelijk opgaand begin prima voor Sliedrecht Sport. De 6-5 werd in een ruk doorgetrokken naar 11-5.  Asterix kwam nog terug naar 12-10 maar ging met 16-12 achter de tweede verplichte pauze in.

Onze Zuiderburen capituleerden echter niet en bleven behoorlijk tegenstribbelen (20-17), ze maakten het Sliedrecht in de setfinale knap lastig, hetgeen resulteerde in de gelijke stand op 21-21. Sliedrecht kon echter precies op tijd de scorende draad weer oppakken (23-21), kwam bij 24-23 op matchpoint, maar benutte de kans om het af te maken niet (24-24), waarna de volgende twee punten naar de tegenstander gingen en het ineens zomaar 24-26 stond. Celine van Gestel pakte scorend een hoofdrol en de thuisploeg kon de fouten niet buiten de belijning houden. Het werd het dus geen 3-0, maar 2-1. En dat na 18-13 voor. Een domper.

In de derde set lagen de totaal scores als volgt: Aanval (12/14  ), blok  ( 2/2  ), aces (2/2 ) en foutenlast ( 8/8 ). Bij Sliedrecht was Lea van Rooijen de meest scorende speelster in deze set met 9 punten. Aan de andere kant van het net was dat Celine van Gestel, die er ook 9 maakte.

In de vierde set nam Sliedrecht vlot een 4-1 en 8-4 voorsprong. Overigens had Matt van Wezel de ploeg niet gewijzigd, Gert Vande Broek deed dat wel, hij zette Marlies Janssens en Jodie Guilliams, die in de vorige set plaats hadden moeten maken, weer in de basis. Ook Alixe Degelin kreeg een basisplaats en nu bleven Nikita de Paepe, Janne Devos en Silke Avermaet in de wisselhoek.

Asterix Avo knokte zich terug in de set, de 8-4 achterstand werd ingelopen naar 9-8 en omgebogen naar een 11-13 voorsprong. Met 16-15 voor Sliedrecht gingen de teams voor de tweede keer in deze set verplicht naar de kant. Sliedrecht kwam het beste uit de pauze (19-16), maar liet zich ook deze keer de setwinst weer onder de handen wegroven. De 23-20 werd door Asterix met vijf punten op rij veranderd in 23-25 en een 2-2 setstand. Het was hetzelfde verhaal als de set ervoor, Celine van Gestel stond  geweldig te spelen en Asterix stond als ploeg geweldig te verdedigen, iets waarop Sliedrecht in de finale geen antwoord had. En dat na 23-20 voor. Een tweede domper.

In de vierde set waren de totaal scores als volgt: Aanval (10/16 ), blok  (0/0 ), aces (2/1 ) en foutenlast (8/11 ). Bij Sliedrecht waren Lea van Rooijen en Carlijn Ghijssen – Jans de meest scorende speelster in deze set met elk 4 punten. Aan de andere kant van het net was dat Celine van Gestel, die er 6 maakte.

In de vijfde set begon Lisa Vossen, die in de voorgaande twee sets invalbeurten had gehad, op spelverdeling bij Sliedrecht, verder geen wijzigingen. Bij de Belgische ploeg werd er wel weer gewisseld. Silke en Janne begonnen weer in de basis. Alixe en Marlies bleven aan de kant.

Bij de veld wissel had Asterix een vlotte achterstand omgebogen in een 5-8 voorsprong, die echter door Sliedrecht weer werd ingehaald, toen het er even op leek dat de strijd gestreden was. (8-8).  De dubbele wissel, waarbij Bregje Kraaijvanger binnen de lijnen kwam werkte wonderen. Sliedrecht liep uit naar 12-9, maar met de twee voorgaande sets in gedachten was de zege nog lang geen zekerheidje. Dat bleek ook wel toen Asterix naar 12-11 terug kwam en er bij 13-13 naast was. Maar deze keer trok Sliedrecht aan het langste eind. Met 15-13. Dus 3-2 winst.

Bij Sliedrecht kwam Lea van Rooyen tot 21 punten, bij Asterix maakte Celine van Gestel er 25. De eigen score van de teams bedroeg 83 / 74 en de foutenlast 32/29.

Aanstaande zaterdag (!)  staat de return in Gent (!) op het programma.