CL: VakifBank met Nika Daalderop naar kwartfinale

VoV, 02-03-2023. 6:55 uur. VakifBank was op grond van hun tweede plaats in de poulefase van de Champions League veroordeeld tot het spelen van een tussenronde om tot de laatste acht door te dringen. In de achtste finale hadden ze LKS Lodz als tegenstander. In Polen was de heenwedstrijd met 0-3 gewonnen, alleen in de tweede set (12-25) was er toen een overtuigend overwicht. In de andere twee sets (22-25, 24-26) kon LKS Lodz lang blijven meedoen voor de setwinst.

In Istanbul werd het gisteravond opnieuw een 3-0 zege via de setstanden 25-23, 28-26 en 25-23, na twee sets had VakifBank het ticket voor de kwartfinale binnen.

Nika Daalderop begon in de wisselhoek en bleef daar gedurende de hele wedstrijd ook staan. In een gelijk opgaande eerste set, waarbij de teams nooit meer dan twee punten afstand van elkaar namen kwam VakifBank via een score van Egonu op 23-22, Valentina Diouf kon gelijk maken, Egonu zette VakifBank op setpoint, waarna de aanvallende fout van Diouf de set besliste.

In de tweede set leek het ticket voor de kwartfinale snel binnen toen de thuisploeg met 17-8 aan de leiding ging. Lodz met op spelverdeling de Braziliaanse Roberta Ratzke wilde echter niet capituleren en vocht zich bewonderenswaardig puntje voor puntje dichterbij. Via 19-14 naar 21-17 en 24-20. Daarop volgde met Roberta Ratzke aan serve een serie van vijf punten, waardoor de rollen ineens volledig omgedraaid waren. Lodz slaagde echter niet de setpoints op 24-25 en 25-26 te verzilveren. De foutserve na 26-26 en de ace van VakifBank beslisten na 26-26 de set.

In de derde set, VakifBank had het ticket voor de kwartfinale dus na twee sets op zak,  weer een gelijk opgaand duel. Totdat de thuisploeg via een blok van Ogbogu op 21-19 kwam en dat verschil naar drie punten kon tillen toen Lodz de bal bij 22-20 in het net sloeg. Na matchpoint bij 24-21 kon Lodz het verlies nog twee keer uitstellen voordat VakifBank de set met een rake klap met 25-23 besliste.

Valentina Diouf (foto) werd met 23 punten de topscorer van de partij. VakifBank had blokkerend (9 om 6) en serverend (4 om 2 aces) de betere scores. VakifBank speelt in de kwartfinale tegen Vero Volley Milano.

Voor vanmiddag/ vanavond staan de wedstrijden Fenerbahce vs. Chemik Police (3-2 winst voor de Turkse ploeg in de heenwedstrijd) en Rzeszow vs. Le Cannet (3-0 winst voor Le Cannet in de eerste ontmoeting) op het programma. De winnaars van deze tussenronde voegen zich bij de vijf winnaars van de poulefase.