CL: van Daelen verliest met Stuttgart

VoV. 08-11-2018. 5:52 uur. Allianz MTV Stuttgart, dat de Nederlandse kampioen Sliedrecht Sport in de derde voorronde van de Champions League uitschakelde, speelde gisteren haar eerste wedstrijd in de vierde ronde, voor een plaatsje in de groepsfase tegen het Roemeense Alba Blaj, dat vorig jaar organisator van de Final Four was en daar als tweede eindigde na verlies in de finale tegen het Turkse VakifBank.

De ploeg van teamcaptain Deborah van Daelen had het knap lastig in Roemenië, hetgeen resulteerde in een 3-1 nederlaag. Via de setstanden 25-18, 25-20, 18-25 en 28-26. Stuttgart zal dus thuis met 3-0 of 3-1 moeten winnen om een golden set af te dwingen. Die winnen betekent in het toernooi blijven en uitkomen in de poule met A bij o.a. VakifBank Istanbul.

Alba Blaj was in de eerste twee sets de betere ploeg. De duidelijk betere ploeg. Dat kwam tot uitdrukking na de 10-8 tussenstand in de eerste set. De serie naar 13-8 sloeg een gat van vijf punten, die niet meer overbrugd werd door de Duitse topploeg. Bij 21-14 was wel duidelijk wie er met de winst vandoor zou gaan, ook toen het verschil naar 21-17 terug werd gebracht bleef Alba Blaj rustig en maakte de set met  25-18 af. Van Daelen viel in en scoorde twee keer.

In set twee pakte de thuisploeg bij 7-4 drie punten voorsprong en behield die gedurende de hele set op de side out tot aan 20-17. Duitse time outs op 15-12 en net voor 20-17 konden dat niet verstoren.  Het verschil naar 25-20 werd in de big points verwezenlijkt. Stuttgart stond met 2-0 achter en moest nu wel. Deborah van Daelen viel in en scoorde ook nu twee keer.

In de derde set serveerde Stuttgart de thuisploeg naar setverlies. Maar liefst zeven aces lieten ze noteren. Daarmee maakten ze een gaatje naar 13-16 en 15-20, toen Jana Poll via de serve scoorde. Met een ace van Krystal Rivers werd de set met 17-25 afgesloten.

In set vier waren de teams aan elkaar gewaagd. De 13-15 stand werd 17-16 (time out Stuttgart) en 23-21 (time out Stuttgart). Alba Blaj kon de matchpoints op 24-22 niet verzilveren, Stuttgart kreeg tiebreakpoint op 25-26 maar miste, waarna Alba Blaj met drie punten op rij, de laatste door Ioana Baciu,  de winst in het Transilvania Sporting Center hield. In set vier had van Daelen ook een invalbeurt. Maar scoorde niet.

De return in Stuttgart is op 13 november.