CL: Winst en dubbel verlies NL-speelsters

VoV, 20-11-2019. 5:50 uur. Gisteren ging de Champions League bij de dames met een geweldige ‘Match of the Week’ van start. De derby in Istanbul tussen Eczacibasi en Fenerbahce, met een groot deel van de wereldtop binnen de lijnen, met uitzondering dan van de hier niet nader genoemde Nederlandse sterren, die we daar natuurlijk, chauvinisten als we zijn, ook bijrekenen.

Om een aantal buitenlandse te noemen, Boskovic en Mihajlovic van wereld en Europees kampioen Servië, met hun coach Zoran Terzic aan de lijn bij Fenerbahce. De Amerikaanse speelsters Lloyd, Gibbemeyer en Robinson. De Braziliaanse Natalia, het servekanon Vargas (alle bommen en granaten wat kan zij serveren), Naz Aydemir, Eda Erdem en Hande Baladin van Turkije en laten we Kim vooral niet vergeten.

De wedstrijd kantelde na een 2-0 voorsprong voor Eczacibasi via de setstanden 25-23 en 25-18. Fenerbahce verloor een ruime voorsprong (12-18) in de eerste set bij de 21-21 gelijke stand. En in een spannende finale kon Eczacibasi na de 23-23 doordrukken. De tweede set ging na een 11-14 voorsprong van Fenerbahce via 20-16 naar 25-18 voor de ploeg van Boskovic en co.

In de derde doorgang liep Fenerbahce na een gelijk opgaande set tot 18-18 uit naar 18-21 en wat later scoorde Kelsey Robinson blokkerend de 18-23. Er bleef met 23-25 maar net genoeg over om de setstand op 2-1 te zetten. Eenzelfde beeld in de vierde set, een ruime voorsprong van 11-18 had Eczacibasi bij 22-24 bijna weggewerkt. Deze keer, ook na de video challenge, ging de set nipt naar Fenerbahce met 22-25. De tiebreak werd daarna een prooi voor Eczacibasi, Via 8-5 en 13-8 pakten ze via een lobje de 15-10 en 3-2 zege.

Bij Eczacibasi scoorde Natalia (MVP van de wedstrijd) 26 keer en Boskovic kwam tot 20 punten. Bij Fenerbahce namen Vargas, Robinson en Eda Erdem respectievelijk 23, 18 en 14 punten voor hun rekening.

Robin de Kruijf, die met Conegliano afgelopen weekend de Supercup in Italië won, speelde thuis tegen Vasas Budapest. Conegliano begon zonder de Kruijf, Wolosz, Egonu en Hill in de basis, Sylla speelde helemaal niet. In de loop van de eerste set werden ze allemaal ingebracht, desondanks ging die set met 21-25 verloren. Conegliano pakte daarna de tweede en derde set met 25-20 en 25-10 en leek op een 3-1 zege af te koersen bij 16-13 in de vierde set. Bij 21-20 was dat al een stuk minder duidelijk, en bij 23-25 had Vasas de tiebreak te pakken. Daarin kwamen ze er niet meer aan te pas. Na 10-3 won Conegliano met 15-4 en dus met 3-2. Wolosz werd de MVP bij Conegliano.

Juliët Lohuis stond met MTV Stuttgart bij hun oosterburen in Polen tegenover Commercecon Lodz, waar via een tribune breed spandoek gevraagd werd ‘CEV, did you miss us’. Stuttgart met Rivers, Samadan en Cansu in de basis walste in de eerste set over Lodz heen. Vooral Rivers had daar een groot aandeel in. Via 4-10, 7-15 en 10-20 ging de set met 16-25 naar de Duitse ploeg.

In de tweede en derde set was de thuisploeg, waar het publiek een altijd maar zingend en scanderend koor lijkt, de sterkste. Met een omloop score en een blok bracht Juliët Lohuis de 20-17 achterstand terug naar 20-19, Lodz liep daarna uit naar 24-20 en won na de time out op 24-22 met 25-22. In de derde set kon Stuttgart na 23-14 nog terugkomen naar 24-19, time out Lodz, maar verloor met 25-19.

In set vier waren de rollen weer omgedraaid. Kristal Rivers serveerde Stuttgart van 3-4 naar 3-12 en via een ruime 9-19 en 11-22 (blok Juliët Lohuis) voorsprong ging de set met 16-25 naar Stuttgart. Dus een 2-2 stand en verlengen. In de tiebreak had Lodz bij 7-5 een beslissend gaatje geslagen, bij 11-9 was het verschil nog twee, het lukte Stuttgart niet om de aansluitende treffer te maken. Na de 12-10 van Rivers maakte Lodz de set in een keer uit.

Rivers scoorde 26 keer, midspeelster Martina Samadan 15 keer, waarvan 7 blokkerend. Juliët Lohuis maakte 8 punten, waarvan 4 blokkerend. Ze serveerde met 20 opslagen wel bijna een hele set bij elkaar. Ondanks de totaal score van 97 om 101 was de winst dus voor Lodz.

Kirsten Knip, debuterend in de Champions League, en Femke Stoltenborg kwamen met de Roemeense kampioen Alba Blaj uit tegen Nantes VB, in Frankrijk. Nantes VC is na Mulhouse op dit moment de nummer twee van Frankrijk.

De koploper uit Roemenië verloor met 3-1, twee sets waren de ploegen aan elkaar gewaagd (1ste, 25-19 na 16-10 en 2de, 20-25 na 11-16) daarna was Nantes de duidelijk bovenliggende partij met 25-12 en 25-16. Bij de Franse ploeg kon de spelverdeelster vijf speelsters een score in de dubbele cijfers laten halen, ten teken dat er zeer gevarieerd werd aangevallen. Ze scoorden samen 65 van de 68 eigen punten.

Bij Alba Blaj maakte Femke Stoltenborg 4 punten, Kirsten Knip had niet het liberoshirt aan, maar werd ingezet als passer tijdens invalbeurten in drie sets, waarin ze overigens maar drie keer in actie kwam op de serve van de tegenstander.

Vandaag speelt Scandicci, de ploeg van Lonneke Slöetjes in Istanbul tegen haar voormalige club VakifBank van Guidetti. Kan best gezellig worden daar.

In de Challenge Cup speelde THY Istanbul de return tegen Kaposvari. Uit was met 0-3 gewonnen en er waren dus twee sets nodig voor de volgende ronde. De eerste set, zonder Anne Buijs, ging mede door 16 eigen fouten met 23-25 verloren. THY revancheerde zich daarna, met Anne Buijs in de basis, op zichzelf met twee hele ruime setwinsten van 25-9. Ook de vierde set ging naar THY, met 25-21. Buijs scoorde 7 keer.