CL-winst in 2de voorronde voor Overwater, Vos en ter Brugge

VoV, 25-10-2023. 6:12 uur. De teams van Iris Vos en Laura Overwater (het Belgische Asterix Avo) en van Anneclaire ter Brugge (het Roemeense Alba Blaj) hadden zich met Mladost Zagreb en Brno geplaatst voor de tweede voorronde van de Champions League. In hun poule waren twee tickets voor het hoofdtoernooi te verdienen. De poule werd gespeeld in de thuisbasis van de ploeg uit Blaj in het Roemeense district Alba.

Asterix Avo speelde de eerste wedstrijd in de poule, waar elk team tegen elkaar speelt, tegen Mladost Zagreb. In de eerste set wisselde de koppositie tot aan 16-16 een aantal keren, na die tussenstand nam Asterix via o.a. een blokpunt van Laura Overwater en een rake smash van Iris Vos afstand naar 22-17. Via twee foutserves van Zagreb kwam de 24-19 op het scorebord, waarna iris Vos de set voor haar team besliste.

Asterix kwam in de tweede set vroeg op een mooie voorsprong en bij 10-5 ging Mladost de time out in. Met succes, bij 13-13 was de achterstand weggewerkt en vervolgens liep de score gelijk op tot 17-17. Mladost maakte daarna het beslissende verschil naar 17-21, ging bij 19-21 nogmaals de time out in en pakte de setzege en de 1-1 in sets via 21-25.

In de derde set kwam Asterix bij 3-0 drie punten voor en dat verschil hielden ze via 6-3, 8-5 en 10-7 tot 13-10 vast. Met in die fase veel scores van Iris Vos. Zij bracht ook Laura Overwater aan de opslag met haar score voor 13-10 en Laura gaf pas weer af, na o.a. een ace, bij 19-11. Waarmee het verschil dus gemaakt was. Asterix bouwde uit naar een voorsprong van 10 punten en sloot met 25-13 setwinst af.

De Belgische ploeg kwam met 3-9 achter in de vierde set, had bij 11-11 die achterstand van de borden gehaald en wist daarna van 11-14 achter een 16-14 voorsprong te maken. Anna Koulberg serveerde Asterix na 21-21 naar matchpoint op 24-21. Echter kreeg Asterix het winnende punt maar niet gescoord, Mladost knokte zich ernaast (24-24) en voorbij (24-26)

In de tiebreak was het opnieuw Anna Koulberg die een beslissend verschil met haar serve op de borden bracht. Van 6-4 naar 11-4, waarna het na de serie van 12-7 naar 12-10 nog weer spannend leek te worden. Mladost dacht 12-10 te maken, de video challenge corrigeerde dat naar 13-9. Met een ace en een kill-block haalde Asterix Avo de winst met 15-9 en 3-2 binnen.

Asterix had heel veel voordeel via de veel lagere foutenlast en minimaal voordeel via de eigen score. Manon Stragier werd met 22 punten de topscorer, Iris Vos kreeg er 18 achter haar naam. Laura Overwater scoorde 8 keer. Met 4 aces had Anna Koulberg serverend vaak succes. Totaal maakte ze 11 punten.

Vandaag speelt Asterix tegen Brno.

Het Roemeense Alba Blaj, dat zonder Anneclaire ter Brugge speelde, had Brno dus gisteren als tegenstander. De organisator van deze vierkamp liet een 3-1 zege noteren in hun eerste duel.

De eerste set ging nog met 22-25 verloren na de tussenstanden 14-14, 17-21 en 22-23. Daarna herstelde de ploeg zich en via 25-23 kon de gelijke 1-1 stand in sets gemaakte worden. In die tweede set ging het initiatief na 13-13 naar Alba Blaj, een 22-18 voorsprong werd nog wel 22-22 gelijk, maar vervolgden konden ze doordrukken.

In de derde en vierde set was Alba Blaj de duidelijk betere ploeg en met 25-16 (na 15-8 en 21-11) en 25-14 (na 15-11 en 20-12) pakten ze de 3-1 zege en de koppositie van de poule.

De eigen score van 75 om 56 kwam o.a. via 15 om 5 blokpunten en 52 om 45 aanvallende punten tot stand. Vandaag speelt Alba Blaj tegen Mladost Zagreb.