Vizier op volleybal

 

CMV Clinic FAST Academy: Key to Success

VoV, 09-11-2021. 2:40 uur.  Veel verenigingen kampen met een teruglopend ledental en het wordt steeds moeilijker om goed trainingskader te vinden. FAST heeft als doelstelling in haar statuten opgenomen om het volleybal te promoten in de meest ruime zin des woords. Dat betekent dat wij ook door middel van deskundigheidsbevordering het niveau bij onze zusterverenigingen willen helpen verbeteren.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Goede trainingen voor de jeugd maken de kans groter dat op termijn de prestaties van een club zullen stijgen. Goede trainingen maken dat kinderen langer bij een club willen blijven. Dat ze gemotiveerd zijn om naar de trainingen komen.

Jeugdopleiders van het eerste uur Adrie Noij en Rudi Kun-Kuti zullen voor FAST Academy meerdere clinics gaan verzorgen. Beide trainers hebben hun sporen in het volleybal ruimschoots verdiend, maar een kleine introductie is meer dan op z’n plaats.

Adrie Noij en Rudi Kun-Kuti horen in Nederland overduidelijk bij de groep “betere jeugdtrainers”.

Adrie heeft met 151 promoties en 10 landskampioenschappen zijn sporen in het Nederlandse volleybal verdiend.  Na zijn periode als speler koos hij voor een carrière als opleider. Ruim 20 jaren trainde hij aan RTC ’s en volleybalscholen en verzorgde hij talloze clinics in binnen- en buitenland; van IJsland tot Malawi. Adrie trainde in de voorbije 35 jaar niveaus van 3e- tot eredivisie en daarnaast ontwikkelde hij het CMV, Smashbal, Beachbal, Parkvolleybal en Seniorenvolleybal.

Vele landen implementeerden zijn opleidingssysteem CMV. Dit model werd wereldwijd gekozen als beste mini-opleidingssysteem en stond derhalve 10 jaar op de site van de FIVB. Adrie en Rudi zijn verder actief betrokken bij het succesvolle Internationale Minitoernooi!

Oud Roemeens international Rudi Kun-Kuti verruilde zijn geboorteland voor het Brabantse Sint Anthonis en trainde in de afgelopen decennia bij diverse verenigingen. Bij alle leeftijdsgroepen (mini’s tot H1) deed hij ruime ervaring op, waarbij zijn hart nadrukkelijk ligt bij de jonge jeugd. Waar hij nu ook hoofdtrainer is van FAST Academy trainde hij eerder de talenten van de Go for Gold Academy (samen met Guido Görtzen) en de jeugd <13 bij de RTC Weert.

De imposante volleybalervaring van beide heren willen wij graag vertalen naar clinics die voor iedere volleybalopleider van grote waarde is.

Adrie zal zich in de eerste clinic beperkten tot het CMV; voor eenieder zit er wat bij. Daarbij wordt door de 6 niveaus gelaveerd en worden de key-issues behandeld. In een volgende clinic zal Rudi de verdere uitbouw laten zien naar B- en C jeugd. Tijdens deze clinics zal worden geïnventariseerd voor welke onderwerpen nog meer belangstelling bestaat. Wij zullen dat proberen te implementeren in verdere clinics, zodat iedereen een solide basis krijgt om op verantwoorde wijze jeugdtrainingen te verzorgen.

Doelgroep is iedereen die trainingen voor de mini’s en jeugd verzorgd, want wij gaan terug naar de basis. Naar het allereerste begin, omdat wij denken en vinden dat het succes van een vereniging op de lange termijn begint bij goede trainingen voor de jongste jeugd.

 • Datum: Zondag 28-11-2021,
 • Locatie: Activiahal Sint Anthonis
 • Tijd: 9:00 – 12:00 uur (tijdens reguliere trainingstijd FAST Academy)
 • Kosten: €5 p.p. contant af te rekenen bij inschrijving op locatie FAST Academy Clinics – oktober 2021
 • Aanmelden: Via mail bij Bé van der Woude – bevanderwoude@icloud.com (t/m 20 november) onder vermelding van naam, geboortedatum, Nevobo relatienummer, vereniging en mobiel nummer.

Thema: CMV; key to success. Aan welke randvoorwaarden moet een goede CMV-opleiding van je club voldoen?

Onderwerpen: Globale inhoud van het praktijkgedeelte: Welke balvaardigheid motorisch programma kies ik tijdens mijn algemeen gedeelte, balvaardigheid, wat is sportspecifieke balvaardigheid? Waarom beginnen met onderarms spelen? Hoe leer ik het effectiefst bovenhands aan? Wat is een goede vang-gooibeweging? Hoeveel keywords zitten er in een goede bovenhandse techniek? Hoe voorkom ik fouten in een goede slagtechniek? Wat is de meest gebruikte methodiek bij  CMV? Wat zijn na-acties? Welke spelvormen zijn het effectiefst? De aansluitpas aanleren via algemeen gedeelte? Wat is trainen met sport-specificiteit? Ken je de 4 lange termijn leerlijnen die bij CMV horen?

Docenten: Adrie Noij (grondlegger CMV) met assistentie van Rudi Kun-Kuti (beiden VT5-niveau)

Doelgroep: Mini- en jeugdtrainers en eigenlijk iedereen die geïnteresseerd is in het CMV.

 • Cursusvorm: 09:00 – 10:00 uur – theorie (PPP – met hand-outs en boekje)
 • 10:15 – 11:00 uur – niveau 1, 2 en 3
 • 11:15 – 12:00 uur – niveau 4, 5 en 6
 • Kledingeisen: Geen
 • Accreditatie: 3 punten voor de niveaus VT2 en VT3
 • Cursusmateriaal: Adrie Noij schreef 3 leidraden over CMV, als er interesse is van clubs zijn er een aantal te koop (€20 per stuk)!

Tijdens de clinic zal een hand-out worden uitgereikt van o.a. de theorie van de clinic en de lange termijn leerlijnen.

Wij hopen op enthousiasme bij onze zusterverenigingen. Hopelijk tot de 28e. Koffie en thee wordt Activia beschikbaar gesteld.

gh @ VoV, door Bé van der Woude, Secretaris FAST (Academy). Foto Jan van den Noort.