Compaen (v) voorlopig in veilige haven!

MarouskavanBoxtelCompaen ontving zaterdag in de laatste wedstrijd van het seizoen in de Oostzaanse sporthal Gemini / Kangeroes uit Voorschoten. Bij aanvang van de wedstrijd stond Compaen met een punt voorsprong op de andere degradatiekandidaten, Nesselande en Utrecht, boven de gevarenzone. Een ruime overwinning zou dus voldoende zijn, om aan rechtstreekse degradatie naar de derde divisie te ontkomen zonder afhankelijk te zijn van de uitslagen van voornoemde teams.

Met deze geruststellende gedachte werd de tegenstander in de openingsset volledig weggespeeld (25-19). De tweede set gaf tot ontsteltenis van het talrijk aanwezige publiek een geheel ander spelbeeld te zien. In deze fase van de wedstrijd was duidelijk te zien, bij welk team de grootste belangen op het spel stonden. Bij Compaen stapelden de fouten zich op, waar de bezoekers gretig gebruik van maakten. De speelsters wissels van coach Veikko Hansen konden hier geen verandering in brengen, waardoor deze set met ruim verschil naar de tegenstander gaat (16-25).

Voor Gemini / K. stond er duidelijk niets meer op het spel in deze laatste wedstrijd. Terwijl bij Compaen het spel steeds krampachtiger werd en de fouten zich opstapelden, voelen de bezoekers zich als een vis in het water in de luidruchtige entourage van de Oostzaanse sporthal. In deze derde set werd de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal aanvallend onder druk gezet. Blokkerend had Compaen totaal geen vat op de lange aanvalsters van  Gemini/K., waardoor er verdedigend  in het achterveld te veel misverstanden ontstonden. De 17-25 setstand liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

Het pleit voor de instelling van Compaen, dat in een alles of niets poging de vierde set nog de meest spannende van deze wedstrijd werd. Na een 8-12 achterstand werd bij 16-16 de stand gelijk getrokken, waarna in een spannende slotfase Compaen met minimaal verschil (25-23) deze belangrijke setwinst binnen wist te halen.

In de beslissende vijfde set liep Compaen steeds enkele punten achter de bezoekers aan (12-15), waardoor de wedstrijd met 2-3 verloren ging. Toen later op de avond de andere uitslagen binnen kwamen, bleek dat ook Nesselande en Utrecht met 2-3 hadden verloren, waardoor deze teams rechtstreeks degraderen.
Voor Compaen betekent deze uitslag, dat de competitie in de eerste week van mei nog een vervolg krijgt. Dan worden er nog twee wedstrijden tegen twee nummers twee uit de derde divisies (Croonenburg uit Castricum en N.V.C. uit Nieuwegein) gespeeld voor één plaats in de tweede divisie!

(Wedstrijdverslag van Henk van Veldhuizen, foto Tjerk Laan, Marouska van Boxtel in actie.)