Daalderop klopt De Kruijf met 3-1.

VoV, 04-03-2022. 6:00 uur. En dan heb je op donderdagavond ineens de keuze tussen een Nederlandse Eredivisie wedstrijd per livestream (TV Limburg vs. Sliedrecht Sport), een live wedstrijd in de Topdivisie A dames (Krekkers vs. WVC) en een Italiaans topduel. Dan denk je terug aan ‘geen promotie, geen degradatie, geen kampioenen’ in Nederland en vervolgens besluit je dan toch maar de Italiaanse livestream voorrang te geven boven die andere spek en bonen duels, die voor meer plezier en binding moeten zorgen.

Voor Novara, de theoretische koploper in Italië, stond gisteren de topper tegen Conegliano op het programma. Teams zijn al jaren hun grootste concurrenten en de wedstrijd wordt weleens aangeduid als de derby van Italië. In de loop der jaren was er voor deze kemphanen goud in de Champions League, Italiaanse Scudetto ’s en wonnen ze de Coppa Italia en Super Cups. Twee grootmachten, dat is in alles duidelijk. En het ging ook nu weer ergens om.

Aan beide kanten van het net is Nederland vertegenwoordigd. Bij Novara door Nika Daalderop, bij Conegliano door Robin de Kruijf. Nika Daalderop blikte als volgt op deze topper van wereldniveau vooruit:

• “Het wordt een hele zware wedstrijd, ik hoop dat het ook een mooie strijd wordt en wij een goede prestatie neerzetten. Ik geloof dat ons vermogen om servedruk uit te oefenen het verschil kan maken. We moeten ze bij het net weghouden, want daar spelen met top speed en wordt het moeilijk ze blokkerend af te stoppen. Tevens zullen we ons strak en gedisciplineerd aan het gameplan moeten houden. Op dit moment is er een strak en zwaar wedstrijdprogramma, er zijn veel wedstrijden en weinig tijd om te trainen en te herstellen. Het is ingewikkeld, maar het is een probleem dat alle teams gemeen hebben, dus moeten we proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan.”

Novara maakte met een serveserie van Caterina Bosetti van 0-2 achter in de eerste set een 5-2 voorsprong en dwong Conegliano daarmee in de achtervolging. Iets waartoe ze de hele set veroordeeld bleven. Via de tussenstanden 12-8 en 16-14 (time out Novara) ging het richting de big points bij 20-17. Ebrar Karakurt was in de finale scorend belangrijk met drie punten na 21-19. Novara won met 25-19.

Na 5-5 in de tweede set zorgde o.a. Nika Daalderop voor een verschil van vier punten bij 9-5. Opnieuw was Conegliano de ploeg in de achtervolging en opnieuw kregen ze geen grip op de heel sterk acterende thuisploeg. Via 14-7 werd het 20-13. Bij 22-17 nam Novara even een time out. Plummer, Courtney en Egonu, die niet echt haar dag had, zorgden voor 23-19 en 24-21. Opnieuw was het Karakurt die de beslissende klap uitdeelde voor de 25-21 en 2-0.

In de derde set kwam Conegliano terug in de wedstrijd. Teams waren heel erg aan elkaar gewaagd en gaven elkaar niets toe in de aanloop naar de setfinale. Tussenstanden 5-5, 10-10, 15-15 en 20-20, waarbij Robin de Kruijf vooral in de beginfase scoren nadrukkelijk aanwezig was. Het breakpoint op 20-21 gaf Conegliano twee punten voor, via de side out hielden ze dat tot 23-25 vast.

In de vierde set besliste Novara de wedstrijd. De serie van 11-11 naar 16-11 maakte het beslissende verschil. Nika Daalderop scoorde de 22-17, waarna de set met 25-19 naar de thuisploeg ging.

Voor 1.950 toeschouwers ging de MVP titel naar Ebrar Karakurt, zij scoorde 23 keer. Nika Daalderop had 19 keer succes, Robin de Kruijf 8 keer. Novara maakte het verschil vooral aanvallend (62 om 51 punten). In de stand gaat Monza nog op kop met 21-50, Novara is tweede met 19-49 en Conegliano derde met 20-48.

En achteraf hadden we beslist geen spijt van onze keuze.