Daverend einde van mooi seizoen Zaanstad

VoV, 19-04-2019. 11:11 uur. Voor de laatste wedstrijd van de kampioenspoule reisde Zaanstad af naar Sliedrecht. In de vijf voorgaande wedstrijden had Zaanstad geen punten gepakt en wilde voor een goed gevoel minimaal een vijfsetter spelen. Daarbij was het besef dat Sliedrecht voor het laatst gewonnen had op 2 maart en daarna zeven nederlagen had geleden. Er lagen dus kansen voor Zaanstad. Bij Sliedrecht zouden een paar spelers afscheid nemen en de wedstrijd stond in het kader van de Super Saturday van Sliedrecht. Zaanstad voelde er bij voorbaat weinig voor om mee te werken aan een Sliedrechts feestje. Met die instelling ging Zaanstad het veld in.

Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, David Bes, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. De score ging gelijk op, maar op 10-7 had Sliedrecht een lichte voorsprong. Op de serve van Joris Berkhout sloeg de Zaanse aanval vijf punten, waardoor het 10-12 werd.  Door Zaanse fouten kwam Sliedrecht op 13-12. Op de serve van Jannes van der Ham ging de aanval van Sliedrecht fouten maken: 15-16. Zaanstad liep daarna uit naar 16-18.

Op de serve van Yorick de Groot liep Sliedrecht naar 21-19. Op de serve van David Bes kwam de ommekeer voor Zaanstad. Twee killblocks van Lesley Kef op Gerard Baan (normaal de topscorer bij Sliedrecht), een killblock van Jannes van der Ham en twee aanvalsfouten van de Sliedrechtse aanval zetten Zaanstad op setpoint. En Lesley Kef (die deze set topscorer werd met 6 punten, gevolgd door Daniel Homburg met 5 punten) maakte de set af: 22-25.

In de tweede set bleef de Zaanse opstelling dezelfde. Zaanstad startte vol zelfvertrouwen. Op de serve van Joris Berkhout plaatste Jannes van der Ham 3 kill – blocks achter elkaar op de aanval van Sliedrecht. Ook de vierde aanval blokte Jannes van der Ham, maar de libero van Sliedrecht kon net voorkomen dat dit ook een kill- block werd. Na een time-out kon Niels Vermeulen nog even zijn favoriete doortikaanval scoren, maar Zaanstad bleef scoren. Op 1-8 gebruikte de coach van Sliedrecht zijn tweede time-out, maar Zaanstad bleef scoren.

Sliedrecht probeerde wat te doen door de dubbele wissel en bracht daarna Bart Yark voor Albert Stek. Via 6-13 werd het 10-17. Daarna zorgde Gerard Baan met zijn servicedruk, dat Zaanstad de side – out niet kon scoren. De aanval van Sliedrecht bracht de stand daarmee terug op 14-17. Joris Berkhout haalde met zijn blok de opslag terug, waarna Lars de Boer aan een lange servicebeurt begon die pas op 14-25 eindigde. Zaanstad was deze set aanvallend en blokkerend dominant geweest. Jannes van der Ham en Lars de Boer waren de topscorers met 5 punten.

In de derde set kwam er geen verandering in de Zaanse basisopstelling. Bij Sliedrecht was Bart Yark blijven staan en via twee aces zette hij Sliedrecht op 3-1. Gerard Baan kwam daarna ook even los en op 5-2 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. We hadden twee keer eerder met 2-0 voorgestaan tegen Sliedrecht, waarna Sliedrecht het omboog naar 2-3. Dat zou toch niet weer gebeuren? Op 7-4 kwam Lars de Boer aan serve en hij zorgde voor veel servicedruk, want Zaanstad liep naar 7-10. Vanaf 9-10 had Zaanstad weer de controle, want door een ace van David Bes en vijf aanvalspunten liep het uit naar 11-16. Sliedrecht leefde even op toen Daniel Homburg tweemaal werd afgeblokt door Yorick de Groot en Sandor Rieuwers op 14-16 zijn tweede time-out nam.

Daarna kwam Kjeld Broekema in het veld voor Lars de Boer. Het stimuleerde Jannes van der Ham om een prachtige middenaanval af te ronden en meteen erop met een ace de stand op 15-18 te brengen. Na een bizarre fout van de Sliedrechtse libero (die 17-22 op de bordjes bracht) zag Sliedrecht-coach Paul van der Ven in dat de wedstrijd gelopen was. Hij kon nog net twee publiekswissels voor vertrekkende spelers toepassen voor het einde kwam met 19-25. In deze set werd Jannes van der Ham topscorer met 5 punten, gevolgd door David Bes met 4 punten.

De totaalscores van de Zaanse spelers waren Lesley Kef (13), Jannes van der Ham (11), Lars de Boer (10), Daniel Homburg (9), David Bes (7) en Joris Berkhout (1). De ruime overwinning  – het inbrengen van ‘good old’ Erwin Huinen was niet eens nodig – was vooral te danken aan het sterke Zaanse blok en de dominantie van de Zaanse aanval. Qua foutenlast ontliepen de teams elkaar niet zoveel. Sliedrecht maakte 11 aanvalsfouten en Zaanstad 15 foutserves.

In Zaanse ogen was het een sterke prestatie die een eind maakte aan de vrees dat Sliedrecht toch weer terug zou komen. En in de ogen van Paul van de Ven was dit de slechtste wedstrijd die Sliedrecht onder zijn leiding speelde. Voor Zaanstad was het belangrijkste dat het seizoen met een goed gevoel was beëindigd. En volgend seizoen zijn er weer nieuwe kansen.

gh @ VoV, bericht vv Zaanstad / André Triep, foto Gilbert Bronkhorst.