Vizier op volleybal

 

De aftrap van de Kampioenspoule Eredivisie-v

VoV, 20-02-2020. 6:20 uur. Het carnavalsweekend is gekozen voor het eerste optreden van de zes teams die het ticket voor de Kampioenspoule bij de dames binnen hebben gehaald. We denken niet dat e.e.a. verband met elkaar houdt. Of dat plaatsen soeverein is gebeurd (Sliedrecht, Eurosped, Apollo, Sneek) of redelijk met de hele voet of de hakken over de sloot is nu niet meer van belang, het ticket is goed voor twee startbewijzen. Voor de Kampioenspoule nu en voor het Eredivisie seizoen 2020/ 2021, als aan alle andere eisen ook wordt voldaan.

Het programma is over drie avonden/ middagen uitgesmeerd. Een zegen voor de niet carnaval vierende volleybal fan, een crime voor de fan die zich wel in het feestgedruis van de zotten wil storten. Het programma begint met de koppelingen 1 vs. 6, 2 vs. 5 en 3 vs. 4 van de beginstand, waarbij de laagst geplaatste ploeg met thuisvoordeel begint.

De startstand is:

 1. Sliedrecht Sport 0-5
 2. Eurosped 0-4
 3. Apollo 8 0-3
 4. VC Sneek 0-2
 5. FAST 0-1
 6. Regio Zwolle Volleybal 0-0.

Met de voorspellingen van de Nevobo glazen bol kunnen we even niets beginnen, geven ons geen echt houvast. Daar staat drie keer een vijfsetter met winst voor de bezoekers. Lijkt ons wat de optimistisch/ pessimistisch gezien het referentiekader van de wedstrijden uit het reguliere seizoen. Afhankelijk van met welk kleur shirt aan men ernaar kijkt. Deze teams speelden immers al één keer tegen elkaar. Eigenlijk al twee keer, maar ‘uit’ en ‘thuis’ maakt nogal eens een behoorlijk verschil, het referentieduel is dan de thuiswedstrijd van de ploeg die nu ook thuis speelt. Zo logisch als wat.

Vrijdag 21-02, 19:30 uur. FAST vs. Eurosped. FAST kwam in het reguliere seizoen thuis met 2-0 voor te staan, maar kon de wedstrijd in de volgende drie sets niet voor zich beslissen. Eurosped kwam er met 22-25 en 23-25 naast en ging er met 12-15 voorbij. Toen, dat was op 12 januari, was de zege na een ‘moeilijke periode’ van de ploeg uit Vroomshoop zeer welkom. Het was een keerpunt. Daarvoor werd van Sliedrecht Sport, VCN (beker) en Zwolle verloren. Daarna waren er alleen maar weer zeges.

Voor FAST brak er daarna nog een spannende tijd aan vanwege nederlagen tegen Dros-Alterno en Apollo maar de finish van de ploeg uit Gennep/ Sint Anthonis was met 9 punten uit 3 wedstrijden imposant. Zwolle, TTP en Set-Up werden achtereenvolgens aan de zegekar gebonden, waarmee het startbewijs voor de kampioenspoule binnen was.
Of het 2-3 wordt? Zou kunnen, het is eerder gebeurd. Maar er zijn nog wel vijf andere mogelijkheden.

Zaterdag 22-02, 20:00 uur. VC Sneek – Apollo 8. Het is alweer meer dan 2 maanden geleden dat Esther Huls van Apollo 8 zwaar geblesseerd uitviel in de wedstrijd in Sneek. Haar ploeg liet zich er niet door van de wijs brengen en haalde na de verloren eerste set (25-27) de winst binnen. De 14-25 in de vierde set was de kers op de taart. Maar sindsdien is het niet echt slecht met VC Sneek gegaan, behoudens dan die misstap in de beker bij VCN.
De ploeg uit Friesland won van Zwolle (2x), FAST, TTP, Set-Up, Peelpush, Alterno en verloor maar nipt in Vroomshoop van Eurosped. Een ronduit slecht begin van het seizoen werd met een klinkende reeks toch nog als vierde afgesloten. En waarschijnlijk staat er zaterdag een heel ander Sneek tegenover Apollo dan half december.
Apollo 8, vorig jaar nog spelend in de degradatiepoule, heeft tot nu een prima seizoen achter zich, met wellicht wel als hoogtepunten de twee duels in de Veste tegen Sliedrecht Sport, voor de beker en in de competitie. Duels die maar net verloren gingen. Maar dat was thuis, of het in Sneek dus wellicht 2-3 wordt? Zou kunnen, maar er zijn nog een aantal opties meer.

Zondag 23-02, 15:30 uur. Regio Zwolle Volleybal – Sliedrecht Sport. Door het oog van de naald, een Houdini ontsnapping, met dank aan. Zo kwam Regio Zwolle Volleybal alsnog in de Kampioenspoule terecht nadat ze het zelf verklooid hadden in hun laatste wedstrijd tegen TTP, die ze met 3-0 verloren van de hekkensluiter. Maar zonder geluk vaart geen enkele ploeg wel. Of ze het geluk hebben om zondag tegen de kersverse bekerwinnaar en houder van de Super Cup er een 2-3 uit te slepen? Het zou een wederopstanding zijn.

Sliedrecht heeft in het reguliere seizoen vijf keer met 1-3 in een uitduel gewonnen, drie keer werd het 0-3 en één keer 2-3. Een van die vijf keer was in Zwolle. Of er dus nu mogelijk een 2-3 in zit voor de thuisploeg of misschien nog meer? Zou kunnen, zoals gezegd er zijn gewoon zes opties!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.