Vizier op volleybal

 

De beste speelsters, spelers en de CEV ranking

VoV, 02-10-2019. 12:50 uur. Aan het einde van een tweetal grote toernooien als het EK voor mannen en de Word Cup voor dames is het gebruikelijk dat ook een persoonlijk ranglijst van speelsters en spelers wordt gemaakt, en voor wat betreft de ranking van de landenteams de CEV ranking lijst wordt bijgewerkt met de door de ploeg gescoorde punten corresponderend met de behaalde positie.

Bij de World Cup in Japan kwamen de volgende dames op het podium in de diverse onderdelen van het spel, waarbij we tevens hebben vermeld op welke positie de beste Nederlandse speelster eindigden.

Topscorer: Topscorer van het toernooi werden Goncharova (foto boven) van Rusland en Ana Bjelica van Servië met ieder 209 punten. Als derde eindigde Brayelin Martinez, zij scoorde totaal 197 punten. Lonneke Slöetjes kwam op de vijfde plaats (171 punten),, Anne Buijs werd 23 ste (108 punten en Celeste Plak 30 ste met 92 punten.

Aanvalsters: Zhu Ting van China was met 54,64% veruit de effectiefste aanvalster, haar landgenote Changing Zhang kwam met 48,26% op de tweede plaats en de Amerikaanse diagonaal Andrea Drews werd derde met 46,67%. Bij Nederland kwam Lonneke Slöetjes tot 41,27%, hetgeen haar de 13 de plaats opleverde. Anne Buijs bleef steken op 35,29%, goed voor de 24 ste positie.

Blokkeersters: Rusland en China kwamen hier op het podium. Irina Koroleva haalde 41 blokpunten, hetgeen neerkwam op 1 per set. Haar landgenote Ekaterina Evimova scoorde blokkeren 33 keer, 0,80 keer per set, waarmee ze derde werd. Een positie die ze moet delen met Chiaka Ogboku van USA, die met 32 blokpunten ook 0,80 haalde. Zilver was hier voor Ni yan van China, 34 blokpunten, 0,94 per set. De Nederlandse muur boven het net werd gevormd door Nicole Koolhaas (14 blokpunten, 23 ste, 0, 35 p/set, Juliët Lohuis (13 blokpunten, 0,33 p/set, 26 ste) en Lonneke Slöetjes (27 ste, 13 blokpunten, ook 0,33 p/set.

Serveer aces: De Argentijnse Paula Nizetich serveerde totaal 20 aces, waarmee ze op de eerste plaats kwam, Bethania de la Cruz van de Dominicaanse Republiek bleef er twee bij haar achter en Juliët Lohuis werd met een dozijn aces derde. Gemiddeld waren dat er 0,30 p/set.

Spelverdeling: De spelverdeling was bij Miya Sato van Japan, Marte van de Dominicaanse Republiek en Mayer van Argentinië in goede handen. Zij kwamen op de drie eerste plaatsen. Britt Bongaerts werd 10 de, Laura Dijkema 13 de.

Diggers en recievers: Myrthe Schoot speelde prima partijen en kwam bij de diggers op de derde plaats en bij de recievers werd ze achtste. De beste digger was Hae Ran Kim van Korea, Martinez van de Dominicaanse Republiek werd tweede op dat onderdeel. Kelsey Robinson van de USA werd de beste reciever voor Mako Kobal van Japan en Gabi van Brazilië. Marrit Jasper werd 24 ste bij de diggers, Anne Buijs 15 de bij de recievers.

Bij het EK waren er een prominente plaatsen weggelegd voor Nimir Abdel-Aziz en Wessel Keemink. Abdel – Aziz werd bij de topscorers en de aanvallers tweede met respectievelijk totaal 152 punten, waarvan 113 aanvallend, hetgeen hem de derde plaats opleverde. Op serve werd hij met 27 aces eerste, met een moyenne van 1,33 per set. De Fransman Stephen Boyer werd topscorer en de beste aanvaller en de Serviër Atanasijevic eindigde op de derde en tweede plaats.

Wessel Keemink had de beste cijfers op spelverdeling, voor Vuk Todorovic en Benjamin Toniutti. Op dit onderdeel werd Gijs van Solkema 31 ste. De Duitser Julian Zenger sloot het toernooi als best reciever af. Op dat onderdeel werd Robbert Andringa 7 de.
Op het onderdeel blokkeren kwam Michael Parkinson met 15 blokpunten en een gemiddelde van 0,68 p/set net buiten de top tien terecht. Eerste werd Yurii Semeniuk van Oekraïne met 22 blokpunten.

De CEV ranking bij de mannen na het EK ziet er voor de top 10 landen als volgt uit:
Eerste blijft Servië, Rusland staat op twee en de derde plaats wordt gedeeld door Polen en Frankrijk. Op vijf staat Italië, België is zesde, Slovenië zevende en Bulgarije bezet net voor Nederland de achtste plaats. Duitsland is het laatste land in de top 10.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.