De beste VNL spelers in de poulefase

VoV, 26-06-2016. 6:02 uur.  Is het omdat de toplanden hun sterren niet elke wedstrijd lieten spelen in de Volleyball Nations League of is het omdat bijvoorbeeld ieder team wel een speler heeft die er op een bepaald onderdeel met kop en schouder bovenuit steekt. Ook al speelt hij niet bij een topland!  Wat het ook is, het blijft wel bijzonder dat in de persoonlijke klassementen veel spelers in de top drie staan, waarvan de teams in de onderste helft van de ranglijst terug te vinden zijn. Voorbeelden zijn spelers met een hoge notering uit bijvoorbeeld  Duitsland (9de), Iran (10de), Bulgarije (11de), Japan (12de),  Argentinië (14de) en China (15de).

Neem nou bijvoorbeeld de topscorer van de poulefase bij de mannen. Dat werd de Chinees Chuan Jiang (foto boven), die tot een respectabel aantal van 273 punten kwam, 58 meer dan Wallace de Souza uit Brazilië en 85 meer dan Milad Ghara van Iran. Dezelfde Jiang was met een scoringspercentage van 54,79%, waarmee hij tweede bij de aanvallers werd,  ook erg effectief. Maar werd wel ver overtroffen door Dmitriy Muserskiy die 68,08% haalde. Maar hij bleef de Amerikaanse ster Matthew Anderson wel voor, als was het maar 0,17%.

De beste blokkeerders speelden allemaal bij teams uit de tweede helft van de ranglijst. De Bulgaar Svetoslav Gotsev scoorde totaal 36 blokpunten (0,6 per set), De Chinees Dhuhan Rao maakte er 29 blokkerend (0,54 per set) en de Argentijn Agustin Loser was met 30 keer raak blokkeren (0,53 per set) op dit onderdeel beslist geen looser.

Bij de aces zien we wel een hele bekende naam op één, te weten Earvin Ngapeth (foto boven), 17 aces maakte hij ofwel 0,31 per set. De verschillen met zijn achtervolgers zijn echter wel  heel erg minimaal, Jan Zimmermann van Duitsland serveerde 18 directe punten (ook 0,31 per set) en Matthew Anderson kwam ook tot 17 rake opslagen (0,30 per set). Om aan te geven hoe minimaal de verschillen waren, nummer zes Dmitriy Muserskiy had er 0,28 per set.

Tyler Sander van Canada had als spelverdeler de beste cijfers, voor Nikola Jovovic van Servië en Masahiro Sekita van Japan.  De Fransman Jenia Grebennikov was de beste ‘digger’ na 15 wedstrijden en bij de ‘recievers’ stond Filippo Lanza van Italië op één.