Vizier op volleybal

 

De dertien voor de Spelen in Parijs.

VoV, 07-07-2024. 14:28 uur. Bondscoach Felix Koslowski maakte zaterdag via de Nevobo zijn Olympische selectie van de Oranje dames bekend. Van 27 juli t/m 11 augustus gaat de Oranjeploeg proberen eerst de poulefase tegen Italië, Turkije en de Dominicaanse Republiek te overleven en daarna mogelijk een woordje meespreken in de strijd om de medailles. Voor Nederland staan in Parijs aan de start:

  • Spelverdeelsters: Britt Bongaerts, Sarah van Aalen.
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink, Celeste Plak
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Juliët Lohuis, Eline Timmerman
  • Passer Lopers: Jolien Knollema, Anne Buijs, Nika Daalderop, Marrit Jasper.
  • Reserve: Nova Marring.

Voor Anne Buijs en Celeste Plak wordt het de tweede deelname aan de Olympische Spelen.

Uit de VNL-selectie ontbreken dus libero Kirsten Knip en spelverdeelster Laura Dijkema, die vanwege een pinkblessure ook al een heel aantal VNL-wedstrijden moest missen, maar als onderdeel van het begeleidingsteam toch naar de Spelen in Parijs gaat. Zij kwam in het verleden het vaakst voor Oranje uit, was ook present in Rio maar zal nu vanaf de kant moeten toekijken.

Koslowski zal op deze wijze gebruik kunnen blijven maken van haar kennis en ervaring. Al kunnen we ons niet zo goed voorstellen wat zij nu precies kan toevoegen aan de gehele technische staf, die toch ook onveranderd blijft ten opzichte van de VNL-duels.

Koslowski heeft zijn keuzes bepaald. En uiteraard zijn er altijd andere gedachten over de samenstelling van de selectie bij de stuurlui aan wal. Waarom Dijkema in de begeleiding en geen extra analist bijvoorbeeld in haar plaats. Met Anne Buijs is er toch ook een zeer geroutineerde en internationaal zeer ervaren speelster, die zelfs tijdelijk ook teamcaptain was, in de groep.

We hadden Nova Marring niet als reserve verwacht. Omdat ze eigenlijk een hele goede indruk heeft achtergelaten in de wedstrijden die ze speelde. En ze speelde er in de laatste weken meer dan bijvoorbeeld Anne Buijs of Nika Daalderop.

En het is natuurlijk hartstikke vervelend voor Kirsten Knip, voor de tweede keer niet meegaan naar de Spelen moet een geweldige domper zijn. Dat komt hard aan, besefte ook de bondscoach.

“Bij de totstandkoming van de olympische selectie heb ik zware keuzes moeten maken. Ik ben mij ervan bewust dat de klap bij de speelsters die niet tot de selectie behoren hard aankomt. Desondanks ben ik overtuigd van het feit dat we met deze selectie het hoogst haalbare resultaat kunnen nastreven.” Aldus is te lezen op de Nevobo site.

We blikken dan nog even terug op de 12 VNL wedstrijden van afgelopen editie, we snappen wel dat dit niet alleen de bepalende factor is, maar kan toch terdege een vingerwijzing naar de te nemen keuzes zijn geweest.

Wat dat betreft zijn de keuzes voor de posities spelverdeelsters, midspeelsters en diagonalen helder en duidelijk. Daar zijn o.i. geen verrassingen. De liberopositie en de passer loper gaven het volgende beeld in de VNL:

Libero: Florien Reesink werd in alle 12 wedstrijden als libero ingezet. In 7 duels vervulde zij alleen de libero rol. Kirsten Knip behoorde een week niet tot de selectie en werd toen als libero vervangen door Hester Jasper. In de ander twee weken, 8 wedstrijden, speelde ze drie keer in twee sets. Tegen Polen, USA en Zuid-Korea. Uiteraard blijf je tot de laatste seconde hopen geselecteerd te worden, maar laten we het erop houden dat de tekenen vooraf niet in haar voordeel waren.

Passer lopers: Waar in de eerste wedstrijden van de VNL  Anne Buijs en Marrit Jasper de rol van passer lopers vervulden, verschoof dat vanaf de tweede week naar Jolien Knollema, Nova Marring en Marrit Jasper. Anne Buijs werd als wissel ingezet en Nika Daalderop speelde nagenoeg niets. Dat de keuze voor de reserverol op Nova Marring is gevallen was voor ons dus wel een verrassing.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.