Vizier op volleybal

 

De eerste returnronde in de Eredivisie (m)

VoV, 04-12-2019. 5:17 uur. Vanavond staan in de Eredivisie mannen bij het begin van de tweede seizoenshelft de returns van 16 oktober op het programma. Om uw geheugen op te frissen geven we nog even de uitslagen van de toen gespeelde wedstrijden:

 Advisie/ SSS vs. RECO / ZVH  2-3
 Sliedrecht Sport vs. VoCASA    3-0
 TTPA vs. Zaanstad                      3-0
 SAMEN.Lycurgus vs. Taurus    3-0
 Active Living Orion vs. Draisma Dynamo 3-1.

Toch wel verrassend was toen de winst van debutant ZVH. En de tweede zege van Orion op Dynamo in een paar weken tijd, immers was de supercup ook al naar de ploeg uit Doetinchem gegaan.

Wellicht is de situatie sedert 16 oktober zo veranderd dat we een aantal spannende wedstrijden tegemoet kunnen zien. In de reeds gespeelde wedstrijden tot nu zijn vier teams dominant gebleken aan de rest en bungelt één team onderaan de ranglijst.

Dynamo (9-24), Lycurgus (8-21), Sliedrecht Sport (8-20) en Orion (8-17) gaan met elkaar de strijd aan om de beste startbonus in de Kampioenspoule. Dat is voor de eerste in de stand 5 punten en voor de vierde 2 punten.

De overige vijf teams (TTPA doet na 18 wedstrijden niet meer mee) zijn nog twee plaatsen in de Kampioenspoule beschikbaar, hetgeen dus tevens inhoudt dat die twee ploegen verzekerd zijn van Eredivisie volleybal in het volgend seizoen. De andere drie ploegen gaan in de Degradatiepoule onder elkaar uitmaken welk team er naar de Topdivisie afdaalt.

We laten in de stand TTPA voor het gemak even buiten beschouwing, die ziet er dus dan als volgt uit.  5> ZVH 8-10,  6> Taurus 8-8,  7> SSS 8-6,  8> VoCASA 8-6 en  9> Zaanstad 8-2.

Het programma voor vanavond is dus ook uiterst interessant. Orion mag onder geen voorwaarde verliezen in Apeldoorn om de aansluiting met de andere drie topteams niet kwijt te raken, ervan uitgaande dat Sliedrecht Sport en Lycurgus net als in de heenwedstrijd geen punten zullen morsen tegen VoCASA en Taurus. Dit houdt automatisch in dat zowel Dynamo, VoCASA en Taurus hele goede zakendoen bij winst. In twee van de drie gevallen zouden we dan zomaar van een stunt kunnen spreken.

Routinier Jeroen Rauwerdink op de Dynamo site: “Ik kijk niet zozeer naar het feit dat we momenteel bovenaan staan. Belangrijker vind ik het proces waar we samen aan begonnen zijn. In die eerste twee wedstrijden tegen Orion konden we het nog niet afmaken. Tegen Lycurgus en in Sliedrecht zagen we al progressie.

We krijgen Orion nu thuis. Ook in die wedstrijd zullen we het moeten laten zien. We weten wat we kunnen. Met het grote aantal wedstrijden dat we deze maand spelen ben ik wel benieuwd wat december gaat brengen. We spelen in een kort tijdsbestek zeven wedstrijden, gaan zeker niet alle sets winnen, maar we moeten wel zorgen dat we er fris en fruitig bijstaan.”

Cruciaal volgens hem is de juiste mindset. “Die eerste set verliezen tegen VoCASA was bijvoorbeeld niet nodig geweest. Fouten maken mag en moet zelfs. Maar juist in dat soort wedstrijden moeten we meer van onszelf eisen. Met alle respect voor de kleintjes, maar in die wedstrijden moeten we gewoon de punten pakken.”

Hij vervolgt verder met: “Daarom moeten we elke wedstrijd als een finale zien. Dat houdt in dat we ook op de trainingen een bepaalde cultuur moeten creëren. In oplossingen denken. Elkaar aanspreken op elkaars gedrag. Duidelijk met elkaar afspreken over waar we heen willen. Met als gemeenschappelijk doel: finales spelen én winnen!”

Bij ZVH vs. SSS kon het wel eens erg close worden. ZVH had met een 0-3 zege tegen Zaanstad een goede generale voor dit duel, bij SSS was het met een 3-1 uitnederlaag in Nijmegen een stuk minder. SSS zal voor de tweede uitzege gaan terwijl ZVH, de fans op de eerste zege in een thuiswedstrijd zal willen trakteren.

En voor hekkensluiter Zaanstad is wel duidelijk dat alleen winst een optie is. Dan kan aansluiting naar posities acht en negen gemaakt worden. Na drie zeges aan het begin van het seizoen leden de Talenten zes nederlagen op rij. Of ze dat tegen Zaanstad een positieve wending kunnen geven of dat thuisploeg Zaanstad juist de medicijn heeft gevonden om te winnen, weten we morgenvroeg.

RECO vs. SSS begint vanavond om 19:30 uur, de andere vier ontmoetingen worden om 20:00 uur aangefloten.

Morgen berichten we hoe het allemaal is afgelopen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.