Vizier op volleybal

 

De Europese kampioenen parade

VoV: 15-05-2019. 6:06 uur. We maakten een rondje langs de Europese landencompetities om te zien welke teams (met en zonder Nederlanders) er met de titel aan de haal waren gegaan. Van noord naar zuid, waarbij we er ook gewoon een paar hebben overgeslagen, want wie vindt het nu belangrijk te weten dat London Polonia (mannen) en Tendring (dames) met overmacht kampioen in Engeland zijn geworden en dat in Denemarken Holte bij de vrouwen en Gentofte bij de mannen de titel hebben binnengehaald? Een opsomming:

Noorwegen: Zowel de mannen als de vrouwen van Forde werden in Noorwegen kampioen. De mannen via twee keer 3-0 tegen Randaburg en de vrouwen via 3-1 en 2-3 tegen TVN.

Finland: VaLePa gaf bij de mannen finale ETTA vier keer het nakijken, één keer met 3-0, twee keer met 3-1 en vervolgens als laat met 2-3. Bij de vrouwen in werd Viesta na een 3-0 serie tegen Hameenlinna tot landskampioen gekroond.

Zweden:  Linkopings (m) en Engelholm (v) werden in Zweden landskampioen. Ze versloegen in de play – offs respectievelijk Hylte / Halmstad en Orebro.

Duitsland: In de play – offs streden MTV Stuttgart (Deborah van Daelen) en SSC Schwerin (Britt Bongaerts, Tessa Polder) om de titel. Na vier duels stond het 2-2, Stuttgart werd thuis in het vijfde duel landskampioen. Door een 3-2 zege.

Bij de mannen ging de strijd (zoals bijna altijd) tussen BR Volleys en Friedrichshafen. Ook deze twee kemphanen hadden vijf duels nodig, Friedrichshafen trok thuis aan het kortste eind naar voorbeeld van Roeselare in België en Lycurgus in Nederland. Het werd 2-3 via 14-16 in de vijfde set van de vijfde wedstrijd.

Nederland: Voor de volledigheid voor onze buitenlandse lezers. Sliedrecht Sport bij de dames en Achterhoek Orion bij de heren werden de kampioenen in Pays Bas.

Polen: Femke Stoltenborg eindigde met Budowlani Lodz op de tweede plek, landskampioen werd LKS Lodz dat met 3-0 in wedstrijden de play offs voor zich besliste. Bij de mannen ging de titel naar Kedzierzyn Kozle, zij wonnen drie wedstrijden op rij van Onico Warszawa. Deze teams waren ook al de nummers 1 en 2 in het reguliere seizoen geëindigd.

België Asterix Avo ( Paula Boonstra ) won de finalereeks van Hermes Oostende (Lynn Blenckers, Fanny Lafeber). De mannen van Maaseik (Jelte Maan, Just Dronkers) en Roeselare vochten een verbeten duel om de titel uit, waarbij er alleen maar uit werd gewonnen. Maaseik speelde drie keer uit en won drie keer in de best of five serie. En nam de beker dus mee naar huis.

Frankrijk: VB Tours (Floris van Rekom) en Chaumont vochten in een best of three de titelstrijd uit. Na twee wedstrijden mocht VB Tours zich opnieuw kampioen van Frankrijk noemen. De 3-0 thuiszege besliste de strijd na een 2-3 uitoverwinning. Bij de dames stonden in de play – offs RC Cannes en Nantes tegenover elkaar. RC Cannes was na uitwinst ook thuis de betere. Met 3-1 na 25-23 in de vierde set.

Zwitserland: Tess von Piekartz moest met het zilver genoegen nemen, het goud ging naar NUC Volley dat na de 3-1 nederlaag in de eerste wedstrijd drie keer op rij won (3-1, 0-3 en 3-0).  Bij de mannen was er ook zilver voor een team met Nederlanders. Volley Amriswil verloor de finalereeks met 3-0 van Lausanne, Ewoud Gommans en trainer coach Marko Klok eindigden dus als tweede.

Oostenrijk: SK Posojilnica werd na vijf wedstrijden kampioen. Via 4-1. Het vierde duel werd uit bij Waldviertel verloren, waarna thuis de titel kon worden binnengehaald. Bij de dames pakte Linz-Steg via een 3-0 in de play offs tegen Brunnenbau de landstitel.

Rusland: Niet Zenit Kazan maar Kemerovo werd kampioen in Rusland. Ze versloegen Zenit met 3-2, wonnen eerst twee uitwedstrijden (0-3, 1-3), verloren thuis (0-3) en wisten daarna in de tweede thuiswedstrijd de buit met 3-0 binnen te halen. Bij de dames was Dynamo Moscow met 3-0 in wedstrijden te sterk voor Kaliningrad.

Roemenië: Alba Blaj haalde bij de dames de titel binnen, CSM Bucuresti van Nicole Koolhaas en Maret Balkestein – Grothues haakte met de finish in zicht af. Bij de mannen ging de hoofdprijs naar Arcade Galati.

Tsjechië: Om zich kampioen te mogen noemen moest Ceske Budejovic thuis drie keer met 3-0 winnen, omdat ze uit bij Liberec twee keer met 3-2 verloren. Bij de vrouwen had Olomouc drie wedstrijden nodig voor de titel.  Na 3-0, 1-3 en 3-0 tegen Prostejov was de race gelopen.

Italië: Conegliano (Robin de Kruijf) wist met een clear strike van drie zeges op rij (0-3, 3-0, 3-2) Novara (Celeste Plak) naar de op één na hoogste plaats op het podium te verwijzen. Civitanova en Perugia (Sjoerd Hoogendoorn) hadden vijf wedstrijden nodig. Gisteravond werd Civitanova landskampioen via een 2-3 uitzege. Dat was in meer Europese landen bij de mannen het geval.

Spanje: Bij de dames werd Logrono kampioen, via 3-0 in de play – offs tegen Barca. Bij de heren was Voleibol Teruel met 3-0 te sterk voor Almeria.

Portugal: Benfica versloeg Sporting CP bij de mannen (3-1), bij de dames boekte Leixoes hetzelfde resultaat tegen Famalicao.

Griekenland:  Jeroen Rauwerdink pakte met Olympiakos de titel via drie zeges op rij ten koste van PAOK, de ploeg van Niels Klapwijk zijn ploeg PAOK. En hij werd tevens tot MVP gelozen. Bij de dames werd Olympiakos voor de zevende keer op rij kampioen.

Turkije: VakifBank (Lonneke Slöetjes) wist na vier duels in de beslissende vijfde wedstrijd Eczacibasi met 3-0 te verslaan. Fenerbahce (Wouter ter Maat) ging na de beker winst ook met de landstitel op zak naar huis. Ook zij hadden vijf wedstrijden nodig om zich kampioen te mogen noemen.

Het is wel bijzonder te zien dat er vele manieren zijn om de titelstrijd via play offs gestalte te geven. Dat varieert van AABBA, naar ABBAA en van BAA naar BBAAA al naar gelang of het een best of three of best of five is. En uiteraard is er ook gewoon de ABA en de ABABA mogelijkheid. D’r zit bijna muziek in, zou zo maar in een musical kunnen uitmonden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.