Vizier op volleybal

 

De NL – damesduo’s bij het EK Beach

VoV, 10-07-2018. 5:08 uur. In Utrecht werd ongeveer een maand geleden de loting gedaan voor het DELA CEV Europees Kampioenschap Beachvolleybal voor mannen en vrouwen, dat wordt gespeeld van 15 t/m 22 juli in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Apeldoorn. Vier Nederlandse dames duo’s komen er in actie. In alle steden wordt gespeeld t/m de kwartfinales. De halve finales en de medaillewedstrijden vinden allemaal plaats op de Sportcampus in Den Haag.

Marleen van Iersel  en Joy Stubbe, het hoogstgeplaatste Nederlandse team, is ingedeeld in Apeldoorn. Sanne Keizer en Madelein Meppelink spelen hun wedstrijden t/m de kwartfinale in Rotterdam. Jolien Sinnema en Laura Bloem komen in actie op hun thuisbasis: Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. En Sophie van Gestel en Marloes Wesselink, de winnaars van de wildcard uit de DELA Eredivisie,  spelen in Utrecht.

In poule B gaat het Nederlandse duo  Keizer/Meppelink strijden om de poulewinst met de Tsjechische topfavorieten Hermannova / Slukova. De teams Strbova/Dubovcova (Servië) en Jupiter/Chamereau (Frankrijk) zullen er alles aan doen om het de favorieten in deze poule zo moeilijk mogelijk te maken. Plaats van handeling bij het beroemde ss Rotterdam passagiersschip, waar een stadion met 2.000 zitplaatsen gebouwd is.

Favoriet voor de poulewinst en een van de favorieten voor het winnen van het EK is het Tsjechische duo Hermannova/Slukova. De Tsjechen, die 2e staan op de Europese ranking en in 2016 nog verliezend finalist waren op het EK in Zwitserland, eindigden in World Tour wedstrijden dit jaar in de top 5. Zij gelden dan ook als de grote favoriet voor de groepswinst, maar ze zullen wel moeten afrekenen met oud – Europees kampioenen Sanne Keizer (2012) en Madelein Meppelink (2014). Met Marleen van Iersel als partner werden ze beiden al eens Europees kampioen.

Hermannova/Slukova zijn bekenden van Keizer/Meppelink. Bij de World Tour Major van Fort Lauderdale zaten de teams ook al bij elkaar in poule. De Tsjechen wisten de wedstrijd toen met 2-0 te winnen (21-15, 23-21)  en daarom zijn Keizer & Meppelink er nu op gebrand om revanche te nemen in eigen land. De Serven Strbova/Dubovcova is een team is om rekening mee te houden. Het Franse team Jupiter/Chamereau, is een relatief onbekend team en misschien kunnen de Françaises daarvan profiteren.

Sanne Keizer zegt over de poule indeling: “Het is een zware poule, maar we hebben drie mooie wedstrijden voor de boeg. Op de Tsjechen willen we graag revanche nemen, want daar verloren we de laatste keer nog van. We zullen sowieso hard aan de bak moeten, we hebben er heel veel zin in!”

In poule C gaan de thuisfavorieten Jolien Sinnema / Laura Bloem het opnemen het Zwitserse duo  Heidrich / Vergé – Dépré, hun landgenoten Eiholzer/Steinemann en tegen Davidova/Shchypkova (Oekraïne).

Jolien Sinnema, die vorig jaar samen met Joy Stubbe deelnam aan het EK in Letland, komt bij het EK in de poule oude bekenden tegen. In Letland was ze namelijk ook al bij Heidrich/Vergé-Dépré ingedeeld (2-1 verlies) en later in de eliminatieronde, werd er wel gewonnen van het Oekraïense duo Davidova / Shchypkova, dat ze ook dit jaar weer tegen gaat komen op het EK. Sinds dit seizoen speelt Sinnema samen met Laura Bloem. Het duo, dat de Sportcampus Zuiderpark als trainingsbasis heeft, hoopt op vertrouwde grond optimaal te presteren voor het thuispubliek.

Heidrich en Vergé – Dépré zijn één van de favorieten voor poulewinst en het eremetaal. En zij komen ook met die doelstelling naar Nederland. Verder belooft het een spannende strijd om de plaatsen voor de volgende ronde te worden, want de andere teams zijn erg aan elkaar gewaagd.

In poule H neemt het Nederlandse team  Stubbe/van Iersel het op tegen het hooggeplaatste Russische team Kholomina/Makruguzova en ook tegen een ander sterk Russisch team tegen, de regerend Europees kampioen onder 18 jaar én onder 20 jaar: Bocharavo/Voronina. Het Tsjechische duo Bonnerova/Nakladalova maakt de poule compleet.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel zijn met de 12e plaats op de Europese ranking het hooggeplaatste Nederlandse damesteam tijdens het EK. Marleen van Iersel werd al twee maal eerder Europees kampioen. In 2012 samen met Sanne Keizer en in 2014 met Madelein Meppelink. Dit jaar gaat ze met haar nieuwe partner, de 10 jaar jongere Joy Stubbe, voor haar derde Europese titel.

De Russische ploeg Kholomina/Makruguzova staat maar één plekje hoger op de Europese ranking dan Stubbe/van Iersel. Ook moet er rekening gehouden worden met de piepjonge Russen Bocharova (16) en Voronina (18). Het laaggeplaatste team deze poule, de Tsjechen Bonnerova/Nakladalova, zullen het zwaar krijgen. Het duo, dat plek 88 bezet op de Europese ranking, zou voor een enorme stunt zorgen wanneer ze weten te winnen van de favorieten en kanshebbers voor een medaille,

In poule D spelen Sophie van Gestel en Marloes Wesselink.  Zij veroverden de wildcard voor het DELA EK Beach. Zij wonnen in de finale van de DELA Eredivisie Beach in Groningen en pakten zo de laatste felbegeerde plek. “Ik ben zo trots op ons, dit had ik echt totaal niet verwacht,” aldus Wesselink. “We gaan alles geven voor eigen publiek en gaan proberen de poule door te komen.”  Voor Wesselink (31) wordt dit haar 10e deelname aan een EK. Van Gestel (27) deed mee aan de Olympische Spelen van 2012 en 2016.

Op de Neude in Utrecht nemen zij het op tegen Duitse kanshebbers op een medaille Bieneck / Schneider, de Finnen Lahti / Parkkinen en de Letten Kravcenoka / Graudina.

Favorieten voor de poulewinst en kanshebbers op een medaille zijn Viktoria Bieneck en Isabel Schneider. Het duo, dat 3e staat op de Europese ranglijst, eindigde dit seizoen in alle World Tour wedstrijden waaraan ze deelnamen in de top 10, gewonnen werd er echter nog niet. Op het toernooi van Fort Lauderdale, waar bijna alle topteams aanwezig waren, waren ze met hun 4e plek het beste Europese team.

Het Finse en Letse team behoren tot de Europese subtop. Lahti / Parkkinen wed 9e op het WK. Dit seizoen zijn er echter nog geen aansprekende resultaten geboekt door de Finnen (17e op de World Tour). Het beste resultaat van Kravcenoka/Graudina dit seizoen is een 9e plek op de World Tour van Luzern.

In poule A speelt het beste team op de Europese ranglijst te  weten Laboureur / Sude uit Duitsland, zij spelen in Apeldoorn, en zijn misschien ook wel de favoriet voor de Europese titel. Zij gaan het op het Marktplein opnemen tegen Kolosinska/Kociolek (Polen), Liliana/Elsa (Spanje) en Menegatti/Giombini (Italië).

gh @ Vizier op Volleybal. Bron Nevobo. Foto’s FIVB, CEV.