Vizier op volleybal

 

De reacties na het verlies tegen Italië

VoV, 05-08-2019. 5:36 uur. De eerste kans die Oranje kreeg om het deelname ticket aan de Olympische Spelen in Tokyo te verzilveren mislukte. Mislukte faliekant. Bij ons was er maar een paar keer een flitsgedachte dat de Nederlandse ploeg er mogelijk nog met het deelnamekaartje vandoor zou gaan, maar de meeste tijd was dat verre van. Vroeg ver achter komen (1ste set 4-10, 3de set 4-11) of in het middendeel de aansluiting verliezen (8-13, 11-17) dwongen Oranje steeds weer in de achtervolging.

Dat het misschien qua score (1ste 23-25, 3de 22-25) nog spannend leek was ons inziens schijn en kwam mede door fouten op verkeerde momenten van Italië. Zij stonden als niet te nemen veste in het veld en teveel Nederlandse speelsters haalden gewoon hun niveau niet om als ploeg aanspraak op de winst te mogen maken. Zie daarvoor de scores per positie in ons verslag van gisteren.

Bondscoach Jamie Morrison: “Op een gegeven moment zullen we dit achter ons moeten laten, ik denk dat er een kans was om zowel de eerste als de derde set te winnen, ondanks dat we vanaf het begin in de achtervolging op Italië waren. De wissels brachten goede energie in het veld, maar het was gewoon niet goed genoeg.”

 Celeste Plak begon met Italië te feliciteren. “Ze speelden echt een prima partij. Hetgeen wij dus overduidelijk niet deden. Na een wedstrijd als deze moet je zelf in de spiegel kijken en evalueren waar het fout ging. En natuurlijk, ja natuurlijk moeten we van een verlies als dit leren.”

Lonneke Slöetjes, die zich zelf eerder een stresskip noemde voor deze belangrijke wedstrijden, vond dat Italië wel tien keer beter was dan Oranje in wat vooraf was bestempeld als de wedstrijd van het jaar.  In de TC Tubantia zegt ze verder:” Ze maakten hoeken die wij niet konden maken en ze sloegen over en langs ons heen, dit konden we niet bij hen terugdoen. We kregen er geen grip op. We waren ook niet constant genoeg, we kunnen niet zeggen dat we het hebben laten glippen, ze waren echt de betere partij. Dat is gewoon zo.”

Dijkema en de Kruijf waren ook hard in hun oordeel. Dijkema: “We zijn gewoon overklast, de Olympische Spelen zijn heel ver weg voor ons!” De Kruijf: “Er moet wat veranderen, we zijn tactisch en technisch de les gelezen.” Ze begon met “Breek me de bek niet open” toen haar gevraagd werd wat er misging. “We kunnen het wel maar deden het gewoon niet, mooi dat we nog een tweede kans krijgen. We moeten vooral eerlijk naar onszelf toe zijn.”

Davide Mazzanti van Italië : “Het team was fantastisch, na de VNL competitie hadden we een erg zware tijd waarin we beetje voor beetje vooruitgang boekten. We toonden geduld, ook als het even niet zo liep als wij wilden. Het was geen makkelijke zege, op een gegeven moment was Oranje ons even met  efficiënt spel de baas. Ze gaven nooit op. Ik ben blij met de uitslag. We kunnen ons met het ticket op zak alvast op de Olympische Spelen voorbereiden”

Miriam Sylla was gelukkig. “Ik zei eerder al dat we keihard hadden gewerkt om ons doel te bereiken, we speelden vandaag erg enthousiast en we waren vastbesloten te winnen. Ik moet toegeven dat er ook een beetje een revanche gevoel bij ons was, want bij het OKT voor Rio in 2016 verloren we met 3-1 van Nederland. Het publiek, er waren 4.500 toeschouwers, heeft ons geweldig geholpen met hun aanmoedigingen, ook als het even iets minder liep.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.