De tweede VNL-week in Brasilia

VoV, 19-06-2023. 5:14 uur. Ook de tweede VNL-week bij de dames zit erop. In de poule in Brasilia kwamen in actie Kroatië, USA, Japan, Servië, Duitsland, Thailand, Brazilië en Zuid-Korea. Ook in Brasilia speelde ieder team tegen drie tegenstanders.

Nu twee derde van het toernooi, acht van de twaalf wedstrijden, erop zit is de voorlopige tussenbalans in de stand, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

1> Polen 7-20, 2> USA 7-19, 3> Turkije 6-19, 4> China 6-18, 5> Brazilië 6-18, 6> Duitsland 6-16, 7> Japan 5-16, en 8> Italië 5-12.

Dan volgen op 9> Servië 3-10, 10> Canada 3-10, 11> Dominicaanse Republiek 3-7, 12> Nederland 2-8, 13> Thailand 2-8, 14> Kroatië 2-6, 15> Bulgarije 1-5 en 16de en laatste Zuid- Korea 0-8.

De eerste acht teams in de eindstand plaatsen zich voor de kwartfinale in de Verenigde Staten.

De wedstrijden van de tweede week

Brazilië had het in de eerste set lastig met Zuid-Korea. Pas na 31-29 was de strijd beslist. Daarna werd met twee keer 25-16 een stuk sneller met de Aziatische ploeg afgerekend. Servië werd in een vijfsetter verslagen. Wel na een 1-2 achterstand in sets, de 25-12 en 15-11 waren daarna overduidelijk voor de Zuid-Amerikanen. Duitsland kon het tegen ze niet bolwerken. Via de setstanden 25-22, 25-18, 22-25 en 25-17 was er een 3-1 zege voor Brazilië. De topper tegen eeuwige rivaal USA werd een 0-3 nederlaag voor Brazilië. De Amerikanen pakten de sets met 22-25, 19-25 en nogmaals 22-25.

USA speelde de eerste wedstrijd tegen Kroatië. Het werd 3-1. Thailand werd met 3-0 verslagen via 25-21, 25-18 en 25-16. Japan bleef met 3-2 aan de goede kant van de score tegen USA, dat via 23-25 een tiebreak afdwong maar die met 15-6 verloor. Brazilië werd met vervolgens wel met 0-3 verslagen.

Servië won met 2-3 van Japan. Twee keer 25-16 werd het voor Japan en twee keer 20-25 voor Servië, voordat de tiebreak met 10-15 de beslissing bracht. Brazilië won in vijf sets van Servië. Na drie sets ging de wedstrijd naar de Braziliaanse dames (25-12, 15-11) Thailand sleepte er ook een vijfsetter uit, kwam met 0-2 voor, maar verloor vervolgens de volgende sets met 25-17, 25-12 en 16-14. Laagvlieger in de stand Kroatië werd door de Servische ploeg van Guidetti met 3-1 aan de kant gezet. Via 25-16, 25-11, 23-25 en 25-17.

Kroatië won de eerste set met 25-17 van USA en verloor daarna drie sets op rij waarin ze 22, 18 en 15 punten meekregen. Tegen Zuid-Korea werd een 0-3 zege geboekt. Na de 23-25 in de eerste set was Kroatië de betere ploeg met 21-25 en 14-25. In het duel tegen Servië kregen ze één setje mee. Thailand werd in de vierde wedstrijd naar een 0-3 nederlaag gespeeld.

Japan leed tegen Servië een 2-3 nederlaag via 10-15 in de vijfde set. Zuid-Korea werd in de Aziatische derby met 3-0 (18, 13, 19) aan de kant gezet. Duitsland was ook via een vijfsetter te sterk voor Japan maar tegen de USA  wist de Japanse ploeg een vijfsetter in hun voordeel af te sluiten.

Duitsland won de eerste wedstrijd in de tweede week met 3-1 van Thailand. De eerste twee sets waren met 25-20 en 25-13 ruim, Thailand pakte set drie met 19-25 en verloor de vierde set en de wedstrijd daarna met een nipte 25-23. Japan was de volgende tegenstander en werd met 2-3 verslagen door onze Oosterburen. Na de verloren vierde set (25-20) was er in de tiebreak een 8-15 zege. Brazilië was met 3-1 de betere en hekkensluiter Zuid-Korea leed tegen de ploeg van Vital Heynen een 3-1 nederlaag. De derde set was met 25-27 voor de Aziatische dames, in de andere drie kregen ze 19, 17 en 12 punten mee.

Thailand verloor van Duitsland, zie aldaar voor de setstanden. USA was ook te sterk voor de Thaise dames. Daar kregen ze per set 21, 18 en 16 punten mee. Servië werd nog wel op een 2-0 achterstand gezet, maar de wedstrijd werd daarna alsnog met 2-3 verloren. Kroatië was in het kelderduel van deze twee teams met 0-3 te sterk. Via de setstanden 17-25, 21-25 en 20-25.

Zuid- Korea verloor vier keer in Brasilia. Met 3-1 van Brazilië. Tegen Japan bleven ze drie sets onder de twintig (18,13, 19).  Kroatië was ook met 0-3 te sterk en tegen Duitsland was er in het laatste duel slechts weer één gewonnen set.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB USA vs. Brazilië.