Vizier op volleybal

 

De volleybal niveau piramide

VoV, 23-03-2020. 4:23 uur. Een oproep aan alle zichzelf respecterende Volleybaltrainers die niet op de hoogste trede behoeven te staan, en tijd over hebben….
Met enige regelmaat staan op de bekende volleybalwebsites dezelfde verenigingen die trainers voor senioren en jeugdteams zoeken. Het betreft vooral ook verenigingen in kleinere kernen, waar de senioren geen Eredivisie spelen en de jeugd geen hoofdklasse of topklasse. Uitzonderingen daar gelaten.

Ik denk echter dat als velen zo volleybal minded zijn, we moeten weten dat de volleybal niveau piramide (VNP) zo breed mogelijk fundament nodig heeft voor de toekomst. Dat betekent dan wellicht ook dat wij met ons allen niet altijd geconcentreerd moeten blijven op verenigingen waar goede trainers/ coaches dagelijks goed werk verrichten. Maar ook de kleinere kernen niet moeten vergeten om onze sport zo breed mogelijk en met een goed fundament (techniektraining) te begeleiden naar de toekomst.

Trainers die nu op divisie niveau zoveel van hun tijd in volleybaltrainingen steken, wellicht ook hun kennis in de breedte nog meer zouden kunnen inzetten, dan zou dat een grote winst zijn voor Verenigingen waar nu weinig ontwikkeling is. Met name het aanleren van de techniek bij jeugd zou een kwaliteitsimpuls voor het volleybal in het Algemeen kunnen zijn. Dit is toch vaak met alle respect voor de plaatselijke postbode een bijna te grote opdracht.

Daarom mijn oproep: Trainers…. en tijd over ….., om bij een dorpse vereniging, in een kleinere kern onze sport meer te promoten door in te zetten op een breder fundament.

gh @ VoV, met sportieve groet Ron de Jong. Foto FIVB.