Vizier op volleybal

 

De VoV-blog#3.

VoV, 15-05-2021. 6:57 uur. We laten de transfers even de transfers, daar was in de eerste twee blogs ruim aandacht voor, we houden u uiteraard doordeweeks wel op de hoogte als er weer een dame of heer van club is veranderd en wij vinden dat u dat moet weten. Waarbij we maar vrijblijvend aannemen dat u er niet warm of koud van wordt als speelster A in Groningen van Lycurgus6 naar Donitas5 overstapt of in Amsterdam speler B VVA7 voor US4 verruilt. Die transfers laten we dan ook ongemerkt aan ons voorbij gaan.

Deze week werden de (voorlopige) nieuwe indelingen op landelijk niveau bekend gemaakt door de Nevobo. Voor de tweede keer in 2 jaar vond er een ‘upgrading’ van de clubs plaats. De plaatsen van de naar de Eredivisie gepromoveerde dames en heren moesten immers in de Topdivisie en lager wel weer ingevuld worden.

In het seizoen 20/21 werd een tweede poule van twaalf teams in de Topdivisies ingevoerd, dit mede vanwege het onvoltooide corona seizoen en omdat er al ‘jaren’ niets veranderd was in de divisiestructuur.

Bij de dames mochten na 2020/ 2021 zich ineens dertien teams Topdivisionist noemen. Nu komen daar door de horizontale instroom in de Eredivisie (Voltena, VV Utrecht, SV Dynamo) en het stapje terug van PDK en Zaanstad nog eens vijf teams (VC Zwolle D2, WVC Volley, AVV Keistad, Spaarnestad en Thor) bij. In twee jaar tijd dus een ware metamorfose van het op één na hoogste niveau bij het damesvolleybal. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de Divisies onder de Topdivisie, waar promoveren omdat men kampioen was geworden ook niet meer de regel is.

Bij de mannen had de toevoeging van een tweede Topdivisie in 2020/ 2021 ook een promotie ten gevolge van 13 teams, van de horizontale instroom in de Eredivisie voor het volgend seizoen heeft geen enkel Topdivisie team gebruik gemaakt. VC Limac, dat nu Topvolleybal Limburg heet, maakte de stap omhoog vanuit de Eerste Divisie, waardoor de beide Topdivisies bij de mannen volledig intact bleven. Precies dezelfde teams als vorig jaar dus in A en B.

Wat we ons afvragen? Ja wat? Nou we vragen ons af, wordt het Nederlandse clubvolleybal beter als teams in een hogere divisie spelen omdat ze aan de voorwaarden voldoen om in die divisie te mogen spelen. Maakt dat dat er betere volleyballers en volleybalsters in Nederland rondlopen. Is het zo dat spelen tegen oud Topdivisie gedienden bij de dames als Orion, VoCASA, Donitas en Alterno de nieuwelingen beter maakt?

Trekken die vier teams het niveau van de andere twintig omhoog? Of zijn de sportieve eisen zo hoog (b.v. minimaal 15 trainingsuren in de week) dat iedereen die in de Topdivisie uitkomt wel beter moet worden. Met zoveel nieuweling op ‘Topdivisieniveau’ maakt het toch eigenlijk niet uit hoe men de Divisie noemt, als de teams beter worden van tegen elkaar spelen had dat bij wijze van spreken toch ook in de Eerste Divisie gekund. Daarin kwamen ze toch nog niet zolang geleden bijna allemaal uit.

Zou er ook een financieel aspect voor de Nevobo aan de upgrading zitten? Hogere teamgelden bij een hogere indeling? Meeropbrengst houdt bij een goede calculatie ook een hoger positief saldo in c.q. een ruimer te besteden budget bij andere aspecten van het volleybal.

Moeten we voor volgend seizoen rekening houden met een Nederlandse Super League? Worden de dertien teams in de Eredivisie dan weer teruggebracht naar acht en worden de resterende vijf dan met zeven nieuwe ploegen aangevuld, die dan de Eredivisie gaan vormen. We houden het niet voor onmogelijk, als het niet volgend jaar is, dan wel over een paar jaar. Een aantal teams uit de Topdivisies zal zich alvast kunnen verheugen om in de Eredivisie te spelen, ook al is het dan nog steeds het tweede niveau van Nederland. “What’s in a name?”  Zei Cruijff dat? Dan moet het wel bijna zo zijn!

Wat we eigenlijk nogmaals vragen wilden. Hoe zit het eigenlijk met het Nevobo project 20-22. Wie nemen daaraan deel, gaan ze alleen maar trainen of nemen ze ook de plaats in van TTP in de Nederlandse Eredivisie. Het blijft Oost-Indisch stil. Zou dat betekenen dat het geen succes is geworden?

Oh ja, Laura Dijkema nam op Instagram afscheid van haar teamgenoten, dat zal wel inhouden dat de spelverdeelster ‘proshchay’ tegen de Russische competitie zal zeggen. Dat schreven we vorige week, maar in het geruchtencircuit gaat het rond dat ze volgend seizoen toch in Rusland blijft maar dan bij Leningradka Saint Petersburg.

Ook wordt er in het geruchtencircuit gezegd dat Maarten van Garderen, net als Maret Grothues, Turkije voor Griekenland zal verruilen. Olympiakos Piraeus zou zijn nieuwe club worden. Fluistert men zachtjes, in het geruchtencircuit. Niet verder vertellen!

En als laatste willen we nog even weer terugkomen op de Oranje dames selectie, waar we deze week al eerder een artikel aan besteden. Een attente lezer meldde dat op de VNL-site de selectie voor het VNL toernooi in Rimini vermeld stond.

Opvallende afwezigen daar zijn nu nog Laura Dijkema, Maret Grothues en Nicole Koolhaas. Als ‘nieuwelingen’ bij het grote Oranje zagen we Fleur Savelkoel, Indy Baijens, Laura de Zwart, Elles Dambrink, Annick Meijers, Iris Scholten, Demi Korevaar en Sarah van Aalen. Met daarnaast de bekende namen van Anne Buijs, Celeste Plak, Juliët Lohuis, Hester en Marrit Jasper, Nika Daalderop, Eline Timmerman en de libero’s Kirsten Knip en Myrthe Schoot.

Goed weekend, hopelijk wint uw favoriete club. Al is het aanbod voor ‘favoriete club’ ook deze keer niet erg groot. Hopelijk brengt Oranje in de zaal en op het zand ons een goed weekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort!