Vizier op volleybal

 

De VoV-blog#9

VoV, 26-06-2021. 5:45 uur. In het Nevobo persbericht m.b.t. de verlenging van het contract van bondscoach Roberto Piazza tot aan het WK 2022 in Rusland lazen we dat de bondscoach als belangrijkste taak heeft de Oranje mannen via het EK 2021 naar het WK 2022 in Rusland te loodsen. Deelname aan dat WK is NIET via een WKK-toernooi af te dwingen maar gebeurt volgens de volgende procedure.

Organisator Rusland (1 plek), regerend wereldkampioen Polen (1 plek) en de beste twee landen per continentaal kampioenschap, die nog niet geplaatst zijn, krijgen een ticket. Dan zijn er nog 12 van de 24 over. We moeten ervan uitgaan dat Oranje als één van die landen het ticket moet binnenhalen. Die worden vergeven aan het dozijn beste landen van de geschoonde wereldranglijst aan het einde van het nationaal teamseizoen 2021. Op het VNL en EK 2021 waren/ zijn dus belangrijke ranking punten te verdienen. Op dit moment staat Oranje 15de op de ongeschoonde lijst.

Bij de VNL-competitie waren de persoonlijke ranglijsten met de beste speelsters per onderdeel als onderstaand:

 • Topscorer: Britt Herbots (België), 7de werd Nika Daalderop
 • Aanvalster: Britt Herbots, ook hier werd Nika Daalderop 7de.
 • Blokkeerster: Jovana Kocic (Servië). 5de werd Eline Timmerman.
 • Serveersters: Marlies Janssens (België), 14de werd Nika Daalderop
 • Spelverdeling: Aki Momii (Japan), Britt Bongaerts staat nu 2de maar was 1ste na 15 duels van de Robin Round Ronde.
 • Diggers: Brenda Castillo (Dom. Republiek), 4de werd Myrthe Schoot.
 • Servepass: Ishikawa (Japan), 5de werd Anne Buijs.

Bij de mannen zag de lijst er tot de halve finales er als volgt uit:

 • Topscorer, beste aanvaller en beste serveerder: Nimir Abdel-Aziz en verder geen Nederlanders bij de eerste twintig op deze onderdelen.
 • Blokkeerder: Marko Podrascanin (Servië)
 • Spelverdeler: Gregor Ropret (Slovenië0. 14de werd Freek de Weijer.
 • Diggers: Fabio Balaro (Italië), Just Dronkers werd 12de
 • Servepass: Marko Ivovic (Servië), Just Dronkers werd 11de.

Abel-Aziz is dus, ook al speelde hij niet alle wedstrijden, veruit de succesvolste speler van de VNL. Hij is de steunpilaar onder de Oranjeselectie, en we moeten maar hopen dat hij bij de nog komende belangrijke wedstrijden, waarin WR-punten kunnen worden verdiend, steeds van de partij is.

Ik moet wel toegeven dat de ogen een beetje vierkant zijn geworden van het zo’n vijf weken lang kijken naar al die VNL-wedstrijden en samenvattingen. En dat het afkicken ook al langzaam is begonnen. Eerst van acht naar twee duels per dag, vier dagen lang op dat rantsoen en dan vanaf aanstaande maandag terug naar nul. Dan een tijdje niks en vervolgens is het WK U20 het volgende toernooi dat de aandacht vraagt.

Om weer in kijkconditie te komen dient namelijk het WK U20 bij de dames hier in Nederland. Van 9/07 tot en met 18/7 en dan de klapper van dit jaar, ook al zijn we daar met onze nationale indoor teams niet bij, namelijk de Olympische Spelen. De mannen beginnen op 24/7 en de dames op 25/07. Op onderstaande FIVB-poster staat alles wat u erover moet weten. Deelnemers, poule-indeling, koppelingen na eindstanden in de poule etc. etc. Alleen de medaille verdeling ontbreekt.

 

Goed weekend en duimen voor de Oranje beachvolleybalduo’s. Hoe meer er naar Tokyo gaan, hoe beter en vandaag kunnen we twee keer onze slag slaan, dus duimen maar!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en FIVB.