Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #14-2021

VoV, 18-12-2021. 3:44 uur. We willen eerst een verzuim rechtzetten. Om geen stiefkinderen te maken en gewoon omdat we het faliekant over het hoofd hebben gezien. Het betreft de wedstrijd in de Eredivisie bij de dames tussen VCN en VC Sneek. Die moet u gemist hebben in onze voorbeschouwing. Zonder bijbedoeling van onze kant. Bij deze dan alsnog, om teams en de aanhang van VCN en Sneek niet tekort te doen.

  • Om 20:00 uur wordt er vandaag in Capelle aan den IJssel aangefloten voor de subtopper tussen de Zuid-Hollandse ploeg en hun gasten uit Friesland. Het is een rechtstreekse confrontatie tussen twee teams die punt gelijk staan (10-18) en gaan strijden voor plek 5 op de ranglijst.

VCN won voor het laatst op 13 november bij Voltena (0-3), daarna verloren ze van Apollo 8 (3-0) en Sliedrecht Sport (1-3). In dezelfde periode won Sneek met 0-3 van SV Dynamo en met 3-0 van Set-Up ’65. Bij Team 22 liepen ze tegen een 3-2 nederlaag aan. We zijn benieuwd.

En wat is dan het voordeel van het nadeel dat je in eerste instantie vergeten bent? Het duel staat nu wel in de VoV weekend Top 10 (en meer), zonder in de VoV Weekend Top 10 te staan.

In verband met het verlengen van de avondlockdown tot 14 januari 2022, waardoor het voor de Topdivisies en lager niet mogelijk is na 17:00 uur te trainen en spelen zijn er door de Nevobo een aantal beslissingen genomen voor wat betreft toernooien in die periode en de mogelijke herstart van de competities.

Besloten is om het NK Beach Indoor en de voorrondes van het NOJK, die beide in het weekend van 7/8 januari gepland stonden, te verplaatsen.  De voorronde van het NOJK is verplaatst naar 26-02-2022, de datum waarop oorspronkelijk de halve finale gepland stond. De halve finale wordt naar zaterdag 16 april verplaatst en de finale zal nu op 21 mei plaatsvinden. Het NGJK-kampioenschap wordt verschoven naar 4 juni. Het NK Beach Indoor in Aalsmeer wordt ook verplaatst. Dit toernooi wordt nu op zaterdag 23 april en zondag 24 april gespeeld.

De Nevobo bereidt zich verder voor op een herstart van de competitie in de week van 17 t/m 23 januari. De volleybalbond beseft dat meerdere teams niet of slechts beperkt in de gelegenheid zijn geweest om in de tussentijd te trainen. Er zal daarom coulant worden omgegaan met het afmelden en verplaatsen van wedstrijden die in deze speelweek ingepland staan.

Daar staat tegenover dat er ook teams zijn die in deze periode wel door hebben kunnen trainen en graag weer met de competitie van start gaan. Die ruimte wil de Nevobo dan ook bieden.  Alle wedstrijden in de Topdivisie en lager t/m zondag 16 januari zijn uit het programma gehaald en op uitgesteld gezet.

Geen PD-wedstrijden dit seizoen: De prioriteit ligt bij het uit kunnen spelen van de competitie. Hiervoor wordt ruimte gecreëerd door de reserveweek die na speelronde 22 in het programma stond en de week waarin de PD-wedstrijden ingepland stonden volledig vrij te maken om competitie te spelen. Dit zijn de weken van 11 t/m 16 en 18 t/m 23 april. Bovenstaande geldt voor zowel de jaarcompetitie als de halfjaarcompetitie.

Doordat de P/D wedstrijden komen te vervallen wordt promotie en degradatie bepaald zonder die duels. De exacte uitwerking hiervan zal binnenkort worden gecommuniceerd. Ook de mogelijkheid tot zij-instroom in de Derde Divisie en promotieklasse richting volgend seizoen komt te vervallen omdat er niet kan worden deelgenomen aan PD-wedstrijden.

Voor de enkele wedstrijd om het amateurkampioenschap van Nederland tussen de beide nummers 1 uit de Topdivisies wordt nog een geschikt moment gezocht.

Begin januari beoordeelt het kabinet of de coronamaatregelen verlengd of versoepeld kunnen worden. Indien nodig zal hier vervolgens weer op geanticipeerd worden.

NL-Teams in de Europacup duels: Dat deel is dus gereduceerd tot een paar regels. Orion is volleyballend ‘de laatste der Mohikanen’ voor de Nederlandse deelname aan Europese toernooien. In januari spelen ze tegen Zenit Kazan, en gezien de reputatie van die ploeg lijkt dat ook meteen het laatste Nederlandse club-optreden in Europa te worden van de jaargang 2021-2022.

NL-spelers en speelsters in Europese toernooien. In de Champions League blijven Thijs ter Horst (Perugia) en Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra (Ziraat Bankasi) ook na de jaarwisseling actief. Hetzelfde geldt voor Michiel Ahyi en Stijn van Schie bij Roeselare. Bij de dames zorgen Nika Daalderop (Novara) en Robin de Kruijf (Conegliano) volgend jaar voor de Nederlandse inbreng in de CL.

In de CEV Cup bij de mannen zijn de teams SKRA Belchatow (Dick Kooy), Karlovarsko (Wessel Keemink) en Modena (Nimir Abdel-Aziz, Maarten van Garderen) er ook in 2022 nog bij. Bij de dames zijn dat Eline Timmerman, Juliët Lohuis en Hester Jasper (Stuttgart), Indy Baijens en Femke Stoltenborg (SC Schwerin) en Tessa Polder (Le Cannet. En in de Challenge Cup bij de mannen Waldviertel (Daan Streutker) en bij de dames Maret Grothues (Panathinaikos)

Wedstrijden in Europa van gisteren: USC Münster won in de Bundesliga met 3-0 van Erfurt. Via 25-20, 25-20 en 27-25. Iris Scholten scoorde 20 keer en werd tot MVP gekozen. Het was alweer haar vijfde MVP-titel (4 x goud, 1 x zilver), waarmee ze in het MVP-klassement koploper is.

In Frankrijk verloor Chaumont van Fabian Plak met 3-0 bij Sète. Via 25-19, 25-21 en 25-20. Plak had in elke set een invalbeurt en scoorde 6 punten. Cambrai van Ramon Martinez Gion verloor thuis met 2-3 van Narbonne. De 0-2 in sets konden ze nog ongedaan maken, in de tiebreak kwamen ze met 12-15 net tekort. Ramon scoorde 11 keer. Chaumont staat vierde, Cambrai twaalfde.

In Polen won SKRA Belchatow met 3-1 van Katowice. Dick Kooy had een invalbeurt in de laatste set, hij scoorde niet. Belchatow staat vierde, 10 punten achter koploper ZAKSA.

De Top 10 dan maar. We beperken ons tot twee wedstrijden uit Nederland en drie uit het buitenland, waarvan er twee ex-aequo op vier genoteerd staan. Met 11 wedstrijden op zaterdag in de twee eredivisies was ook een Top 10 met 10 wedstrijden mogelijk geweest, maar dan hadden we u net zo makkelijk kunnen verwijzen naar onze voorbeschouwingen van afgelopen vrijdag. En de toevoeging in de eerste alinea. Onze keuze is gevallen op:

  • 01> De finale van het WK voor clubteams. We hebben geen glazen bol, hebben geen bovennatuurlijke gaven om in de toekomst te kunnen kijken en krijgen ook niet de laatste inside-info van de teams door. Maar wij verwachten in Ankara zondagmiddag een finale tussen Conegliano vs. VakifBank. Voor pakweg 10.000 Turkse fans. Die moet gewoon op één staan.
  • 02> De klassieker, El Classico van Twente, Set-Up ’65 vs. Eurosped. Uit de Eredivisie dames. Wie gaat er met de rode lantaarn naar het nieuwe jaar? Eurosped heeft de eerste zege van het seizoen al binnen, gaat dat Set-Up ’65 ook lukken? Beide teams geloven in hun winst, maar welke ploeg maakte van dat geloof een feit.
  • 03> Sliedrecht Sport vs. Dynamo uit de Eredivisie heren. De return van de wedstrijd waar de ploeg uit Apeldoorn maar net aan de goede kant van de score bleef. Kan Sliedrecht het Dynamo opnieuw lastig maken, of komen ze daarvoor weer nog net iets tekort?
  • 04> Geleend uit de Bundesliga NawaRo Straubing vs. de Rote Raben Vilsbiburg. De thuisploeg met Anna Mebus en Puck Hoogers. Vanwege de mooie aankondiging van het duel:

“Liebe NawaRo-fans, das Niederbayern-Derby steht an und unsere Mädels brauchen eure Unterstützung gegen die Roten Raben. Seid dabei und helft mit, dass wir gemeinsam ein tolles Derby erleben können.  Unser Team wird alles reinwerfen und bis zum Umfallen kämpfen. Das hat unser Kapitän Sina versprochen. Also auf gehts in die turmair Volleyballarena zum Derby! Wir freuen uns auf euch! “Bis zum Umfallen” is mooi, “Alles reinwerfen” ook.

Dat verwachten we ook op de livestream van Set-Up vs. Eurosped te zien. En in de Serie A1 bij Cuneo vs. Perugia, waar Marrit Jasper en Britt Bongaerts de degens gaan kruisen. “Bis zum Umfallen”, prachtig. Ik zie de dames al links en rechts als tuimelaars van de been gaan in de vierde of vijfde set.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.

Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.