Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer), #17-2023

VoV, 07-01-2023. 6:15 uur. Goedemorgen dames en heren, lezers van alweer de allereerste VoV weekend Top 10 (en meer) van 2023. Met de enigszins onlogische nummering #17-2022. Maar voor de VoV Weekend Top 10 nummering bestaat de scheidslijn tussen 2022 en 2023 op 31 december niet. We beginnen bij seizoenbegin en eindigen, hoe logisch is dat, bij seizoeneinde. En overlappen dus oud en nieuw. Je zou kunnen zeggen dat de VoV-weekend Top 10 erin slaagt te overwinteren en in het nieuwe jaar dus nog steeds van de partij zijn.

Veel nieuws is er niet te melden, ook veel niet-nieuws is er niet. Zo is de vacature van bondscoach bij de Oranje dames nog steeds open, en is het opvallend stil rond de long list of is deze lijst inmiddels tot een short list verworden?  Er is een verhaal over broedende kippen, maar daar willen we het niet mee vergelijken, want de nieuwe bondscoach zal wel niet uit een ei tevoorschijn komen.

Transfernieuws: Niet alleen Florien Reesink van Team 24 begint het nieuwe jaar bij een andere werkgever (SC Potsdam), ook Famke Boonstra van de talentenploeg vertrekt uit Nederland. Zij gaat naar onze Zuiderburen en voor Brabo Antwerp VT spelen. In Nederland speelde Famke eerder ook voor AVV Keistad.

Naast Florien Reesink heeft SC Potsdam ook een nieuwe spelverdeelster aangetrokken, dat is Kim Robitaille geworden, die in het seizoen 2017/ 2018 voor VC Zwolle uitkwam. Zij komt over van CSM Targoviste, haar plaats bij die ploeg wordt ingenomen door de Belgische Ilka van de Vyver, die vanuit Turkije de overstap naar Roemenië maakt. En ook Laura Dijkema krijgt bij Macerata in Italië een nieuwe Belgische collega. Mid speelser Freya Aelbrecht komt van het Griekse Olypiacos Marcerata versterken.

WEVZA Toernooien: De Pré Jeugd Oranje meidenploeg is in Berlijn voor hun U17 WEVZA toernooi. Ze wonnen eerder in de week met 3-0 van Portugal en verloren donderdag met 3-0 van Spanje. Gisteren was de laatste poulewedstrijd tegen België. Dat duel werd met 3-0 (17, 17, 14) verloren. Waardoor ze als derde in de poule afsloten en in het toernooi verder gaan met de strijd om de posities vijf tot en met acht.

België liep in de eerste set na 7-3 uit naar 16-10 en pakte na 20-16 de 25-17 zege. In de tweede set kon Nederland tot 20-17 redelijk in de buurt van de Zuiderburen blijven, maar kreeg toen vijf punten op rij tegen. En in de derde set ging het via 12-6, 16-8 en 21-12 naar een dikke 25-14 nederlaag. De Nederlandse foutenlast was meer dan het dubbele van de Belgische, zij scoorden 15 punten voor Oranje.

In de plaatsingswedstrijden voor de posities vijf tot en met acht speelt Oranje als de nummer drie van poule B vanmiddag om 12:00 uur tegen Engeland, de nummer vier van poule A. De andere wedstrijd om die posities gaat tussen Duitsland en Portugal. De winnaars van deze duels spelen om positie vijf, de verliezers om positie zeven.

Bij de Pré Jeugd Oranje jongensploeg was er nog geen succes te noteren. In een poule van drie werd van Spanje (3-0) en Italië (ook 3-0) verloren. Pré Jeugd Oranje ging door naar de plaatsingswedstrijden om de posities vijf tot en met zeven en troffen gisteren ook op België.

Ook daar trok Oranje aan het kortste eind. Via 15-25, 18-25 en 21-25. De foutenlast van Nederland was torenhoog. Het dubbele van de Belgische leeftijdsgenootjes, die 19 keer voor Oranje scoorden. Oranje speelt vandaag nog tegen Portugal. Misschien wordt daarin dan de eer gered. Lukt dat niet dan worden ze zevende en laatste.

Officieel wordt de nummer laatst definitief uitgeschakeld voor het EK U17, de nummers 2 t/m 6 mogen deelnemen aan het EKK2. Er is een kleine kans dat Nederland zich alsnog kwalificeert voor EKK2, dit zou dan via de Europese jeugd ranking moeten gaan.

Overigens is er een aanpassing in de leeftijdsgroepen voor de Europese en/ of mondiale U<nn> categorieën geweest? Een VoV-lezeres vroeg ons ernaar gezien hetgeen zij ‘in de wandelgangen’ had gehoord, waardoor er ineens dames die net boven de hoogste leeftijdsgroep zaten, zoals bijvoorbeeld Elles Dambrink en Jolien Knollema, weer in aanmerking zouden kunnen komen voor die categorie! We konden er niets over vinden, als u meer weet dan gaarne even een berichtje op onze FB-pagina.

Europese competities: In Frankrijk stond bij de mannen de topper tussen Chaumont, (nummer 2, Fabian Plak) vs. Tours (nr. 1, Michael Parkinson) op het programma. Het duel van de Oranje midspelers werd door de ploeg van Parkinson met 0-3 gewonnen. Met de setstanden 24-26, 21-25 en 20-25. Parkinson scoorde 7 keer, Plak 6 keer. Tours staat nu als koploper zes punten los van Chaumont.

In Italië speelde Juliët Lohuis met Casalmaggiore tegen Chieri ’76. Casalmaggiore verloor met 2-3 via 12-15 in de tiebreak, nadat ze de eerste en vierde set hadden gewonnen. Juliët Lohuis maakte 13 punten. De Belgische Kaja Grobelna van Chieri werd MVP. Ze maakte 28 punten.

In Zuid-Korea moest Thijs ter Horst met Kepco op bezoek bij de Blue Fangs. Ondanks 25 punten van ter Horst werd het een 3-2 nederlaag voor zijn ploeg, waarbij de derde en vierde set in 15-25 en 25-12 eindigden. De tiebreak was met 15-13 voor de thuisploeg.

In Turkije had Nika Daalderop met VakifBank een thuisduel tegen Aydin B. Sehir BLD op het programma staan. Ook zonder de inbreng van Egonu en Gabi werd er eenvoudig met 3-0 (21, 16, 22) gewonnen. Nika Daalderop speelde alle sets en scoorde 11 keer.

En tenslotte kwam in Tsjechië de ploeg van Hyke Lyklema uit in actie tegen Olymp Praag. Dat werd een 2-3 zege voor Liberec. De vierde set ging nog met 25-23 verloren, daarna pakten ze de vijfde overtuigend met 9-15. Hyke Lyklema had in de eerste twee sets invalbeurten, daarna begon ze steeds in de basis. Ze scoorde 4 keer.

De Top 10 dan maar, die is enigszins ingekort gezien het beperkte aanbod bij ons, waar alleen de Eredivisies voor de competitie in actie komen. Met bij de mannen op zaterdag (07-01) om 20:00 uur het eerste fluitsignaal bij alle vijf wedstrijden en bij de dames op zondag (08-01) om 13:00 uur.

  • 01> Lycurgus vs. VC Limax. Eredivisie Heren. De absolute topper van het weekend. De koploper, die met een wedstrijd meer zes punten voorstaat, in het hoge noorden op bezoek bij de Groningers. Lukt het de thuisclub om dat verschil te halveren? Welke ploeg is het beste uit de winterstop gekomen?
  • 02> Eurosped vs. Voltena. Eredivisie Dames. De ploeg uit Vroomshoop heeft in de IISPA Almelo, de voormalige thuisbasis, veel vertrouwen voor de herstart van het seizoen opgedaan door Apollo 8 in de finale van de Twente Cup te kloppen. Zal het genoeg zijn om Voltena eronder te houden of hebben ze de wedstrijd tegen FAST van de dag ervoor nog te veel in de ledematen?
  • 03> Taurus vs. VCN. Eredivisie Heren. Een rechts vs. rechts duel uit de stand. Onderling verschil in punten bedraagt zes. VCN is de rode lantaarndrager bij de herstart van het seizoen, Taurus zal de focus op positie zes leggen, i.v.m. de kampioenspoule. Daar zijn ze nu nog vier punten van verwijderd.
  • 04> MTV Stuttgart vs. SC Dresden. Bundesliga, een altijd aansprekende confrontatie tussen twee Duitse topteams. Met bij Stuttgart Nederlandse inbreng. Stuttgart is de koploper in Duitsland, Dresden staat vierde. Dus wat dat betreft ook een topper.

Hier laten we het bij. Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort