Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #17-2024

VoV, 17-02-2024. 00:56 uur. We denken dat de nummer 1 van deze week gelijk is aan de nummer twee. Natuurlijk staat uw keuze weer op één, maar die keuze zal gezien de massale deelname aan het NOJK niet anders zijn dan onze nummer twee. Pakweg 240 teams die met zeg 12 speelsters afreizen naar het toernooi, coaches en assistent/ coaches, scheidsrechters, ouders, grootouders, fans, zaalwachten en gewoon belangstellenden, dan hebben we het toch al zo over zo’n 7.500 mogelijke stemmen die gaan voor ‘UW KEUZE’. Daar kunnen we niet tegenop.

  • 02> NOJK. Dat hebben we volgens ons duidelijk genoeg beargumenteerd hierboven.
  • 03> Lycurgus vs. Orion. A-Poule Eredivisie. Wie neemt er nu revanche op wie gezien de nog maar onlangs gespeelde wedstrijden voor de beker. Dat zal Lycurgus zijn, die zullen het resultaat van het thuisduel in de beker (3-1) willen herhalen.
  • 04> VC Limax vs. SV Dynamo. A-poule Eredivisie. De thuiswedstrijden in ieder geval winnen, dat zal de missie zijn bij teams van gelijke sterkte. Teams speelden dit seizoen al drie keer tegen elkaar. VC Limax won in de competitie en in de beker, SV Dynamo won de laatste confrontatie.
  • 05> VoCASA vs. Set-Up ’65. Topdivisie A Dames. Beide teams lopen een aantal wedstrijden achter en hebben ervoor gekozen die op de NOJK halve finaledag in te halen. VoCASA is de nummer zeven in de stand, Set-Up staat negende. Teams speelden dit seizoen nog niet tegen elkaar, maar gaan dat met de wedstrijd van vandaag en de return van 2 maart in Ootmarsum met gezwinde spoed inhalen.

Verder dan vijf komen we niet, tenzij we er een aantal buitenlandse wedstrijden met Nederlandse inbreng bijhalen. Bijvoorbeeld uit de Bundesliga met MTV Stuttgart vs. Potsdam, die al voor de vierde keer in korte tijd tegenover elkaar staan of de Coppa Italia bij de dames waar vandaag de halve finales (Conegliano vs. Chieri ’76 en Vero Volley Milano vs. Scandicci) en morgen de finales worden gespeeld. Maar dat doen we niet, we laten het bij de Top 5.

Trainers mutaties: Bij VoCASA in Nijmegen zijn ze op zoek naar een trainer/ coach voor Dames 1 en Heren 2. Jaapjan Veenstra (Dames1) en Sander Mulder (Heren2) nemen na dit seizoen afscheid.

Ook Alterno moet vervangers zien te vinden voor de trainers/ coaches van Dames 1 en Heren 1. Zowel Randy Derksen (Dames1) als Wouter Langedijk (Heren1) stoppen na de competitie.

Bij Armixtos in Amsterdam nemen ze na het seizoen 2023/ 2024 afscheid van Sandor Rieuwers, die vier jaar aan de club verbonden was en naast Dames1 ook andere teams van oefenstof voorzag.

Bij Orion in Doetinchem hoeven ze niet op zoek naar een nieuwe trainer voor heren1. De club en Dirk Sparidans hebben hun verbintenis met onbepaalde tijd verlengd. Hetzelfde gold voor VC Sneek en Erik Reitsma, beide partijen gaan met elkaar door.

Welke mutaties er op het vlak van komende en gaande trainers/ coaches allemaal bij V.V. Krekkers in Maria Parochie geweest zijn kunt u in hun artikel van gisteren op VoV lezen.

De Galerij der Kampioenen: Is uw team kampioen geworden en hebt u een mooie, originele kampioensfoto stuur deze dan in naar Vizier op Volleybal via het e-mailadres g.heerink@arghent.nl. We nemen deze dan op in onze Galerij der Kampioenen, dat periodiek een apart artikel krijgt of wekelijks in het (en meer) deel van de VoV Weekend Top 10

Buitenlandse competities: In Duitsland won Giesen van Michiel Ahyi donderdag met 3-0 van Dachau, dat per set 11, 17 en 20 punten meekreeg. Ahyi stond de eerste twee sets in de basis, in de derde had hij via de dubbele wissel een invalbeurt. Hij scoorde 10 keer, waarmee hij mede topscorer bij zijn team werd.

SV Lüneburg speelde gisteravond tegen Düren van Luuc van der Ent en won met 3-0. Ze hielden de gasten met 15, 18 en 17 punten per set drie keer onder de twintig. Luuc van der Ent scoorde 8 keer, inclusief 3 blokpunten, waarmee ook hij mede topscorer van zijn team werd.

Tsjechië: Karlovarsko van spelverdeler Wessel Keemink leed een 3-0 nederlaag bij Liberec. Ze kregen in dit duel 17, 18 en 23 punten mee en slaagden er dus net niet in om de kans op een tiebreak te behouden via winst in de derde set. Wessel Keemink scoorde 2 keer, zijn ploeg staat nu vierde, Liberec is de nummer drie op de ranglijst.

België: Aalst vs. Achel kende een verrassende 1-3 uitslag.  Achel pakte na de 1-1 in sets via 23-25 en 21-25 de zege tegen de nummer twee in de stand, waarin ze zelf zesde staan. Robin Overbeeke scoorde tijdens invalbeurten 1 keer, Dion Verwey liet 7 punten voor Achel noteren.

Polen: ZAKSA vs. Czarni Radom leverde de ploeg van Twan Wiltenburg de volle buit op via een 3-0 zege (19, 18, 19). Wiltenburg speelde niet, ZAKSA is negende in de stand.

Turkije: PTT Ankara vs. VakifBank werd 0-3. In de eerste set kon VakifBank een 24-20 achterstand ombuigen naar 25-27, daarna waren ze met 17-25 en 18-25 de betere ploeg. Sarah van Aalen scoorde 2 keer tijdens invalbeurten.

USA: Vegas vs. Omaha 1-3 via 38-40 (!), 25-19, 22-25 en 24-26. Bij Vegas Thrill waren Saskia Hippe (18 punten) en Hannah Maddux (19 punten) succesvol, bij Omaha Supernovas hadden vijf speelsters een score in de dubbele cijfers, waaronder Hristina Vuchkova, die na afloop van de Chinese competitie bij Liaoning naar de USA overstapte. Zij kwam eerder ook al uit voor Conegliano en Fenerbahce.

Zuid-Korea: Samsung vs. Kepco bracht de gasten na drie nederlagen op rij weer een zege. Met 0-3 (22, 20, 23). Thijs ter Horst scoorde 19 keer.

Deze week publiceerden we een artikel van de blog SETUP SMASH en BLOG van Daan Krijnen, waarin hij zijn licht laat schijnen over de nieuwe competitie pyramide 2024/ 2025 en de vraag of er wat dat betreft wel zoveel nieuws onder de zon is.

We ontvingen een aantal reacties die hierop ingaan.

Bijvoorbeeld dat de Tweede Divisie volgend jaar ook doordeweekse wedstrijden mag hebben en de huidige Topdivisie die volgend jaar ook minimaal vier sets gaan spelen: niveau-devaluatie?

De Tweede Divisie is dan de Derde Divisie maar dan met hogere teamgelden en hopelijk betere scheidsrechters. Topdivisie volgend seizoen is huidige Eerste Divisie maar dan met hogere teamgelden?

Bijvoorbeeld: Het competitiemodel lijkt op vele degradaties terwijl de Nevobo het als een versterkte promotie promoot.  Speel je nu in de Topdivisie en plaats je je niet bij de eerste vijf dan speel je volgend jaar niet op het eerste amateurniveau, maar op het tweede en dat werkt in de hele pyramide door.

Bijvoorbeeld: Herbenoem de divisies, Topdivisie mag de naam blijven behouden voor de nieuwe Topdivisie. Noem alles eronder 1e, 2e, 3e enz. Huidige 3e divisie noem die regioklasse. Promotieklasse is ook een gekke naam, noem die 1e klasse en alles er onder 2e, 3e klasse en alles wat daaronder volgt.

Bijvoorbeeld: Dat het Talent Team komend jaar niet meer uitkomt in de Eredivisie zegt genoeg. Alleen talenten bij elkaar zetten werkt niet, ze hebben ook feedback nodig van meer ervaren spelers. De “professionalisering” is geen goede zaak. De zwaar gesponsorde teams zullen eerder een buitenlander aantrekken als een Nederlands talent om op te leiden. Op den duur leidt dit tot teruggang, zeker als grote sponsoren zich terugtrekken.

Ook als er met een positieve blik naar de wijziging wordt gekeken blijft het wel zo dat het gevoel bestaat dat er qua niveau meer gedegradeerd dan gepromoveerd wordt. Daar verander je nu eenmaal niets aan, in welke vorm je het ook presenteert. Het is ook maar welke naam je eraan wilt geven en hoe je de wijzigingen aan de clubs, leden, teams, spelers en speelsters ‘wilt verkopen’. En dan ligt promoveren beter in het gehoor dan degraderen.

Volleybal Nations League format: Vanaf 2025 is het aantal deelnemende teams aan de VNL per gender van 16 naar 18 uitgebreid en er wordt geen onderscheid meer gemaakt in de vaste kern en de challenge teams.

De winnaars van de Challenge Cup en de hoogstgeplaatste teams in de FIVB-ranking (m+v), die nog niet aan de VNL deelnemen, krijgen een startbewijs. In 2024 zal er geen degradatie plaatsvinden.

Er zal tevens een nieuw system voor de poulefase worden gehanteerd. Wel blijft van kracht dat ieder team 12 wedstrijden zal spelen tijdens een drie weken durende poulefase.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.