Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #26-2021

VoV, 26-03-2022. 5:25 uur.  Eens in de zoveel jaren worden de mogelijkheden voor het vormen van een Lage Landen League van stal gehaald. Meestal in Nederland, omdat ‘men’ vindt dat het niveau in België hoger is dan bij ons en wij door in een sterkere competitie te spelen het niveau van onze topteams ook kunnen verhogen. Daar wordt dan door betrokkenen uitvoerig over gesproken en aan het eind van het liedje ging het voornemen steeds als een nachtkaars uit.

Hetzelfde lot was er voor het Dynamo voornemen om enige jaren geleden tot de Duitse Bundesliga toe te treden. De insteek was steeds dat we ons bij de Belgische/ Duitse Eredivisie moesten aansluiten, dat zou het clubniveau van teams als Orion, Dynamo en Lycurgus ten goede komen en dus ook het Nederlandse niveau over het algemeen. Sterkere tegenstanders betekent zelf ook sterker worden.

Afgelopen week waren er weer artikelen die berichten over de zoveelste poging om de Lage Landen League te realiseren en deze keer lijken de slagingskansen een stuk groter dan voorheen.

De drie genoemde clubs zouden dan zomaar alle talenten bij de overige teams en het Talenten Team Papendal kunnen opslokken in hun selecties, blijft er voor de rest van de clubs in de nationale Eredivisie maar weinig over om hun niveau te verhogen. Zij spelen dan niet meer tegen veel sterkere tegenstanders, dat zoals naar het spiegelbeeld in de Lage Landen League voor beter volleybal moet zorgen. Voor de talenten is het een logische stap, want zij willen immers in een zo sterk mogelijke competitie/ team spelen.

Voorbeelden zijn er wel dat de CEV dit zou kunnen accorderen. In de Baltic Volleybal League (mannen) spelen vijf teams uit Estland en vijf uit Letland, in de WEVZA-club competitie spelen teams uit Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Kroatië naast de competitie in hun eigen land ook nog een grensoverschrijdende competitie. Dus nieuw is het allemaal niet, de vraag is alleen of alle betrokkenen (Nederlandse en Belgische bond, de Belgische teams, de Nederlandse top drie) het over de voorwaarden eens kunnen worden.

En als dat lukt kunnen de reserveteams van Orion (Topdivisie), SV Dynamo (Topdivisie) en een DIO/Lycurgus combinatie (Topdivisie/Tweede Divisie) zo de plaatsen van de vertrokken eerste selecties in de Eredivisie innemen. En ontstaat er meteen weer ruimte om naar de Topdivisie mannen te promoveren, want promoveren willen we toch zo graag. En die ruimte is er als de Top 3 naar de Lage Landen League verkast.

Eigenlijk zou de Top 4 van dit seizoen internationaal moeten gaan, dan kan Sliedrecht Sport Heren 2 ook naar de Eredivisie en is de hoogste Nederlandse Divisie mooi aangevuld met de topteams uit de Topdivisie, die dezelfde naam dragen als hun eerste selecties. Iedereen blij, of toch niet?

Het woord ‘uitgesteld’ werd tot nu ingevuld op vier plaatsen van de uitslag, vorige week waren dat er nog acht.

  • Topdivisies Dames: Thor vs. Keistad van 27-03.
  • Topdivisies Heren: Volley Tilburg vs. Inter Rijswijk.
  • Eerste Divisie heren. CSV vs. Apollo 8 en VC WIK vs. Inter Rijswijk.

Trainers mutaties: Eric Maan wordt opvolger van Joost Joosten bij Orion Heren 1. Joost Joosten gaat het team verlaten en kan vanwege een mooie maatschappelijke kans onvoldoende tijd vrijmaken voor zijn rol als assistent/ trainer bij de eerste selectie. Hij wordt opgevolgd door de ervaren assistent-trainer Eric Maan, die na dit seizoen afscheid neemt van Orion Heren 2.

De Braziliaanse topcoach Bernardo Rezende, heeft zijn functie als trainer/ coach van Olympisch kampioen Frankrijk neergelegd. Vanwege problemen in de persoonlijke sfeer kon hij niet langer als bondscoach van Frankrijk aanblijven en de Fransen blijven coachen tot aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024, waar Frankrijk de titel gaat verdedigen.

Transfers: Malwina Smarzek, de veel scorende Poolse, heeft na haar vertrek bij de Russische club Kaliningrad, de voormalige werkgever van Laura Dijkema, ook een nieuwe club gevonden. Zij is overgestapt naar het Poolse Rzeszow. De Nederlandse diagonaal Kay van Dijk voegde een nieuwe club aan zijn imposante lijst toe. Hij speelt nu voor VK Lvi Praha in Tsjechië.

Europese toernooien. De Europese toernooien werken naar de finales toe c.q. daar zijn de beslissingen al gevallen voor wat betreft de CEV Cup en de Challenge Cup.

Champions League: Conegliano (Robin de Kruijf) heeft het finale ticket al op zak, VakifBank vs. Fenerbahce (31-03, 06-04) levert de tegenstander voor hen op. Bij de mannen staan het Italiaanse Perugia (Thijs ter Horst) en Trentino tegenover elkaar voor het ene ticket en het Poolse Kedzierzyn Közle vs. Jastrebski Wegiel voor het andere. (30-03, 07-04).  CEV Cup: Eczacibasi won via twee zeges op MTV Stuttgart de Cup, bij de mannen werd Monza na dubbel succes de nieuwe bekerhouder. Challenge Cup: Scandicci had in de twee finales geen kind aan La Laguna Tenerife en won zowel uit als thuis met 3-0, bij de mannen ging de Cup naar Narbonne Volley.

Speelsters Asterix Avo bestolen. Afgelopen zaterdag verloor Asterix Avo thuis van Jaraco LVL. De gasten uit Genk gingen er met de punten vandoor. Maar tijdens dat duel was er ongevraagd bezoek in de kleedkamers geweest, en dat bezoek ging er met een bedrag van € 450,00 van de speelsters vandoor. Asterix Avo probeert nu via ‘crowdfunding’ het bedrag bij elkaar te krijgen om de gedupeerden zo hun verlies te kunnen teruggeven.

Wedstrijden deze week in Europa: In Italië werd er midweeks ingehaald. Novara won voor 1.000 fans met 3-2 van Chieri ’76. Het was het duel tussen de Belgische speelsters Herbots, die 19 keer scoorde en MVP werd, vs. Grobelna, die 23 keer een punt liet noteren. Conegliano was met 3-1 te sterk voor Bergamo en Firenze was voor 160 toeschouwers met 3-0 Perugia de baas.

Nederlandse scores waren van Nika Daalderop (5 in 2 sets). Robin de Kruijf (11), die het deze keer zonder Wolosz, Sylla, Egonu, Folie en Fahr in de basis moest doen. Bij Firenze scoorde Yvon Beliën 2 keer, Jorien Knollema had geen succes tijdens haar invalbeurten en Britt Bongaerts maakte 1 puntje voor Perugia.

In Frankrijk eindigde de topper tussen Le Cannet (1ste) en Mulhouse (2de) in een 3-2 zege voor de thuisploeg. Met 25-22 werd de tiebreak afgedwongen, met 15-12 werd die vijfde set gewonnen. Tessa Polder scoorde 2 keer. Ze stond één set in de basis en had invalbeurten.

Bij de mannen zijn de eindstand en de koppelingen voor de kwartfinales bekend. Alleen de ploeg van Fabian Plak haalde de laatste acht, zij spelen tegen Nice een ‘best-off’ serie.

VDK Gent van Jente de Vries en Chris Ogink speelde in de Challenge Final Four poule in België tegen Leuven en won met 3-1. De Vries scoorde 18 keer, Ogink 9 keer.

In Brazilië speelde Anne Buijs in de kwartfinale van de play-offs met Praia Clube tegen Pinheiros. Dat duel werd met 0-3 (21, 21, 21) door Praia gewonnen, Buijs scoorde 9 keer.

In Griekenland was er een 3-0 (11, 18, 23) nederlaag voor Kifissia van Freek de Weijer tegen Olympiakos.

In Polen speelde Belchatow uit tegen Katowice. De ploeg van Dick Kooy won met 1-3, hij scoorde 18 keer. Zijn ploeg staat derde.

En in Duitsland werd Lüneburg van Auke van der Kamp door Frankfurt uitgeschakeld in de play-offs. Ze verloren met 3-1. Dit was de tweede nederlaag in de best of three serie. Van der Kamp scoorde 18 keer en werd tot MVP uitgeroepen. BR Volleys Berlin, Düren en Frankfurt hebben zich tot nu geplaatst voor de halve finales.

De Top 10 dan maar, die we van plan waren deze keer ook alleen maar samen te stellen uit Eredivisiewedstrijden. Maar van die gedachte zijn we teruggekomen toen we nader naar het programma in de Nederlandse Topdivisie en lager en het buitenland keken. Er staan namelijk, ook al staat er niks meer op het spel, nog wel een paar ‘Leckerbissen’ op het programma in Nederland.

  • 01> Eredivisie Heren: Lycurgus vs. Orion. Altijd een topper, ook deze keer. Misschien voor een van de laatste keren in de Eredivisie als de Lage Landen League er komt.
  • 02> Topdivisie Dames A: Heel de studentenwereld in Groningen heeft het erover, Donitas vs. Veracles. Van hoog tot laag op clubniveau.
  • 03> Topdivisie dames B: Heel volleyballend Amsterdam heeft het erover, US Dames 1 vs. Activia. De clash, de revanche, de revanche-clash.
  • 04> Eerste Divisie A dames: Heel volleyballend Dinkelland heeft het erover, de derby DeVoKo vs. Set- Up ’65 D2. De Köttelpeern vs. de Siepels, om van het derbygevoel vooraf al zenuwachtig te worden. ‘The return of Colo in the Dorper Esch.’
  • 05> Eerste Divisie B Heren: VIVES vs. RVV. Mooier kunnen we het niet maken.
  • 06> Serie A1, Italië: Novara vs. Scandicci. Een mooie clash in de top van de ranglijst op de op één na laatste speeldag. Met verder een zeer geïnteresseerd Conegliano als belanghebbende.
  • 07> Bundesliga Dames: MTV Stuttgart vs. SC Potsdam. Ongeslagen koploper tegen directe belager. Lukt het de ploeg van Sarah van Aalen om te stunten?

Goed weekend. Blijf positief en blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.