Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer), #27-2022

VoV, 18-03-2023. 6:35 uur. Goedemorgen dames en heren, lezers van de VoV weekend Top 10 (en meer). Wees welkom. Fijn dat u ervoor hebt gekozen om vanmorgen opnieuw de VoV weekend Top 10 te lezen. Alweer de nummer 27 van dit seizoen.

Spelers/ speelster allerlei: Bij Orion Doetinchem hebben drie spelers hun contract verlengd. Te weten Samuli Kaislasalo, Liam Mc Cluskey en Edson Felicissimo. Samuli heeft voor één seizoen bijgetekend net als Liam en Edson verlengde met twee seizoenen!

En Hugo van Garderen tekende voor een jaar bij in Barneveld bij SSS. En vanuit SSS Barneveld vertrekt Tom Koops naar Orion in Doetinchem.

Vanuit Frankrijk kwam het nieuws dat Marrit Jasper haar contract bij Neptunes Nantes met een seizoen zal gaan verlengen en vanuit Duitsland vernamen we dat Indy Baijens een jaar langer de kleuren van SSC Schwerin zal gaan verdedigen.

“Indy jetzt im dritten Jahr hier haben zu können ist wirklich toll. Indy hat im letzten Jahr noch mal einen riesigen Schritt nach vorne gemacht und ist im Block aber auch im Angriff eine fast nicht zu kontrollierende Gefahr.” Aldus bondscoach Felix Koslowski, tevens haar trainer bij Schwerin.

Wat Koslowski betreft, de bondscoach van de Oranje Dames weet welke teams hij bij het Olympische kwalificatietoernooi in China kan verwachten. Onder andere het thuisland, voormalig Olympisch winnaar en wereldkampioen Servië. Maar ook Canada, de Dominicaanse Republiek en Tsjechië zullen niet makkelijk te nemen hindernissen zijn. En slechts twee teams plaatsen zich bij deze eerste gelegenheid. Wordt lastig!

Wekelijks, c.q. soms twee keer per week een voorbeschouwing geven op de wedstrijden in de Kampioens- en B-poule slaan we even over. Het wordt een beetje een herhaling van zetten en standen, gezien de frequentie dat de teams tegen elkaar spelen.

Neem bijvoorbeeld VV Utrecht vs. VC Sneek, die spelen in maart alleen al vier keer tegen elkaar, als ze één en twee worden in de kampioenspoule kunnen daar nog vijf duels op volgen, geteld bij de duels in het reguliere seizoen zijn dat dan totaal dan 11 wedstrijden Utrecht vs. Sneek of zo u wilt Sneek vs. Utrecht. Dan ben je wel een keertje aan het einde met een voorbeschouwing.

Daarom alleen de te spelen wedstrijden, zonder nader toelichting. Zijn ze belangrijk genoeg dan staat er een toelichting bij hun notering in de Top 10.

De programma’s voor dit weekend:

 • Kampioenspoule dames
 • 18-03, 20:00 uur. VV Utrecht vs. VC Zwolle (1 vs. 2)
 • 18-03, 20:00 uur. Apollo 8 vs. Sliedrecht Sport (5 vs. 4)
 • 18-03, 20:00 uur. Sudosa-Desto vs. VC Sneek (6 vs. 3)
 • B-Poule Dames:
 • 19-03, 14:00 uur. SV Dynamo vs. FAST (3 vs. 4)
 • 19-03, 15:30 uur. Peelpush vs. Voltena (2 vs. 1)

Bij de mannen ziet het programma er als volgt uit:

 • Kampioenspoule:
 • 18-03, 20:00 uur. Sliedrecht vs. Orion (6 vs. 3)
 • 18-03, 20:30 uur. SV Dynamo vs. Lycurgus (1 vs. 2)
 • 19-03, 16:30 uur. VC Limax vs. SSS ((4 vs.5)
 • B-poule:
 • 18-03, 20:00 uur. VoCASA vs. Taurus
 • 18:03, 20:00 uur. PDK vs. ZVH (2 vs.1)
 • VCN is speelvrij.

Beachvolleybal, challenge toernooi in La Paz, Mexico. Leon Luini en Ruben Penninga hadden een bye in de eerste kwalificatieronde en via een 0-2 (16-21, 24-26) op het Chileense duo Droguett/ Aravena plaatsen ze zich voor het hoofdtoernooi, waarin ook Boermans/ de Groot via directe plaatsing uitkwamen.

Boermans/ de Groot speelden in poule D tegen Crabb/ Brunner, die partij wonnen ze met 1-2 via 21-16, 19-21 en 11-15 en vervolgens was ook het duo Herrera/ Gavira niet tegen hen opgewassen. Ook die partij werd met 1-2 gewonnen. Via 12-21, 23-21 en 16-18. Nipt, maar genoeg voor de winst. Boermans/ de Groot staan eerste in poule D.

Luini/ Penninga verloren hun eerste duel in poule E met 2-1 van McHugh/ Burnett via 21-18, 19-21 en 15-13, hun tweede wedstrijd werd met 1-2 gewonnen van Lupo/ Rossi. Via 12-21, 21-18 en 13-15. Zij staan derde in poule E.

Trainerscarrousel blijft draaien: Deze week werden weer een aantal mutaties in trainersland bekend, die we hieronder met -> hebben vermeld.

Nevobo Talententeams: Eric Meijer en Gil Ferrer Cutinho nemen het trainers/ coaches stokje over van Avital Selinger en assistenten.  

Eredivisie Dames: Bij hun huidige club stoppen Ali Moghadassian (VVU) en Harry van den Brink (VC Sneek), Eric Meijer en noodgedwongen Jeffrey Scharbaai (Eurosped) en het trainersduo Jacek Ziemba en Josha Kailola (FAST). Arjen Schimmel heeft bij SV Dynamo Apeldoorn verlengd.

 • Bij VC Zwolle wordt Pascal Veneman de nieuwe hoofdtrainer. De huidige assistent van Eric Meijer staat vanaf volgend seizoen aan het roer in Zwolle, nadat hij al 6 jaar bij club betrokken is.

Eredivisie Heren: Erik Gras stopt (VoCASA). Martijn van Goeverden en Frank Vlot hebben verlengd (Sliedrecht Sport). Paul van der Ven, Marnix Elbers en Gert Hoogendoorn hebben hun contracten bij SSS Barneveld H1 ook verlengd.

Topdivisie Dames: Bij hun huidige clubs/ teams stoppen Damir Colo, Marcel Veneklaas, Patrick te Vaarwerk, Wilfried Groothuis, Frank van den Noort, Robèrt Misset, Bob Soberjé en Elroy Bezemer. Bij zijn huidige club (DeVoKo) heeft Johan Booyink verlengd.

Van Henk Goor (naar Orion D1) en Damir Colo (naar Set-Up ’65) is de nieuwe club al bekend. Vera Koenen is bij VC Spaarnestad als interim-trainer/ coach werkzaam en Johan van Vliet en Voltena hebben hun samenwerking verlengd.

 • Bij Dynamo Tubbergen volgt Menno Brouwer Damir Colo op.
 • Wout Bodewes neemt na dit seizoen afscheid bij Donitas Dames1.

Topdivisie Heren: Bij hun huidige club stoppen Mark Schoonen (Zaanstad) en Marcel Ruijterlinde en Michiel Bakker (Keistad), Gerlof Verstoep neemt afscheid van USV Protos H1. Compaen H1 en Sven Vermeulen zijn al uit elkaar gegaan en Kasper Langendoen en VIVES H1 doen dat aan het eind van dit seizoen.

1ste Divisie Dames: Gerjan Heerkes stopt bij Wevo’70. Michael Schoppmann verlengde bij Tornado. Martijn van de Berg stopt bij Next Volley.

2de Divisie Dames en heren: Tjarko Muis vertrok bij Olhaco dames, Nico Huisman stopt bij Side-Out H1. Jan van Uitert stopt aan het eind van het seizoen bij Gemini D1 uit Borculo. Harry Proost stopt bij Heyendaal H1

3de Divisie Dames: Alfred Oonk verlengde bij Boemerang Eibergen

Zijn we niet volledig? Laat het ons dan weten

Buitenlands volleybal: De wedstrijden en uitslagen in de Champions League, CEV Cup en Challenge Cup hebben we deze week al vermeld en laten we nu buiten beschouwing. Wat er verder nog op nationaal niveau gebeurde in vogelvlucht:

België: In de kampioenspoule bij de mannen won VDK Gent gisteravond met 3-1 van Aalst. Met o.a. 30-28 (2de set) en 25-23 (4de set) Chris Ogink scoorde 7 keer voor Gent, Robin Overbeeke 3 keer voor Aalst tijdens 2 invalbeurten. Jente de Vries speelde niet bij Gent. Gent staat nu tweede (3-10) in de Champions poule, voor Maaseik (2-9) en na Roeselare (2-11)

Tsjechië: De play-offs zijn begonnen via een best of 5 serie. Karlovarsko won met 3-2 van Brno via 15-11 in de vijfde set. Spelverdeler Wessel Keemink speelde vijf sets en scoorde 2 keer. Prague nam het op tegen Kladno van spelverdeler Gijs van Solkema. Kladno verloor met 3-2. De vierde set werd met 27-29 gewonnen, de vijfde met 15-10 verloren. Van Solkema stond vijf sets in de basis en scoorde 4 keer. Budejovice ontving Odolena Voda. Dat werd een 3-0 zege voor de ploeg van Stijn van Schie, die met 15 punten topscorer van de partij werd.

Frankrijk: Chaumont van Fabian Plak won thuis met 3-0 van Tourcoing via de setstanden 25-18, 25-19 en 25-23. Plak scoorde voor 1.250 toeschouwers 7 keer. Zijn ploeg blijft derde in de stand.

Het Nederlandse onderonsje tussen Levallois (Nicole Oude Luttikhuis) en Nancy van Puck Hoogers werd een 0-3 zege voor de ploeg van Puck Hoogers. Via de setstanden 15-25, 21-25 en 18-25. Nicole Oude Luttikhuis stond niet op het wedstrijdformulier, Puck Hoogers had in de tweede set een invalbeurt en scoorde 2 keer. Nancy staat negende, Levallois dertiende.

Zuid-Korea: Koploper KAL Jumbo’s stond een punt af tegen Woori waardoor de derde plaats voor de ploeg van Thijs ter Horst niet meer haalbaar was bij hun duel tegen KB Stars. Kepco verloor met 1-3 voor zo’n 1.100 toeschouwers. Voor zover we konden zien speelde Thijs ter Horst niet.

Duitsland: Herrsching boekte in de B-poule een 3-0 zege op Giesen. Het was allemaal erg nipt met 25-23, 30-28 en 37-35. Stijn van Tilburg had in de tweede set een invalbeurt en begon in de derde in de basis. Hij scoorde 9 keer.

Herrsching staat in de B-poule bovenaan (7-26), Giesen is met hetzelfde aantal punten uit evenveel wedstrijden tweede. Netzhoppers staat op 6-14 en is derde.

De Top 10 dan maar. Dit weekend spelen de nummers één en twee in de Kampioenspoule dames en heren tegen elkaar, reden dat wij die duels op de eerste plaatsen hebben gezet. Verder een aantal derby’s uit de Topdivisie en duels om podiumplaatsen. Enfin het is hieronder allemaal te lezen.

01> VV Utrecht vs. VC Zwolle. Kampioenspoule Dames. De topper in de strijd om het play-off ticket. Nog niets is beslist, alles is nog mogelijk, maar om maximaal kans te maken om die mogelijkheden te benutten is winnen noodzakelijk. Gezien het verschil in punten van de top 5 van de kampioenspoule. Dat is namelijk maar 3 punten.

02> Dynamo vs. Lycurgus. Kampioenspoule Heren. Hier geldt hetzelfde als onder 1 vermeld, alleen is het verschil in de top 4 maar twee punten. Winnen betekent blijven meedoen, verliezen hoeft niet te betekenen dat er afgehaakt wordt.

03> Apollo 8 vs. Sliedrecht Sport. Kampioenspoule Dames. Duel der achtervolgers. Wie blijft meedoen op een top klassering en wie moet er (voorlopig) afhaken?

04> Zaanstad vs. Compaen. Topdivisie B Heren. Zaanse derby. Beide teams hebben de punten keihard nodig om uit de greep van het p/d spook te blijven. Compaen ietsje meer dan Zaanstad, dat officieel nog niet ‘veilig’ is, maar officieus wel. Denken wij. Compaen staat nog met beide benen in de p/d poel.

05> Krekkers vs. Dynamo. Topdivisie A Dames. De buren uit Tubbergen gaan op bezoek in de Haambrink! Misschien wordt het wel een historisch duel voor beide teams in de Topdivisie, immers Dynamo doet een stapje terug. De heenwedstrijd in Tubbergen was er voor Krekkers een om snel te vergeten, maar hopelijk herinneren ze zich de 3-1 nederlaag nog wel om het nu recht te zetten.

06> Volley Tilburg vs. Spaarnestad. Topdivisie B Dames. Duel in de gevarenzone, dat beide teams eigenlijk moeten winnen om met een beter gevoel aan de laatste drie (Tilburg) of vier ((Spaarnestad) wedstrijden te beginnen.

O7> VCV Veenendaal vs. Spaarnestad. Topdivisie B Heren. Zie hetgeen onder punt 06> vermeld staat. Beide ploegen vechten voor het behoud van een plaats in de Topdivisie.

08> Reflex vs. Olhaco. Topdivisie A Heren. Kort en bondig. Reflex heeft de punten het hardst nodig, theoretisch staan ze laatste, praktisch gaat die vlieger nu nog niet op en moeten PDK H2 en E.V.V. hun achterstallige wedstrijd eerst in drie of vier sets winnen om van de theorie praktijk te maken.

09> Ledûb vs. VoCASA. Topdivisie B Dames. Duel tussen twee teams op het podium, waarbij de derde positie van VoCASA wankel is. US en Sliedrecht D2 loeren op hun misstap.

10> Mag u zelf invullen. Vul er uw favoriete club/ team in. Niemand die u uw keuze kwalijk zal nemen.

Goed weekend

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.