Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer). #30-2021.

VoV, 23-04-2022. 5:22 uur. Zo, zo langzamerhand weten we waar we aan toe zijn voor wat betreft de ontknoping van de eredivisies. Bij de mannen is het aantal kanshebbers teruggebracht tot twee, bij de dames tot vier. En vandaag en morgen vallen de eerste beslissingen.

SV Dynamo Apeldoorn begint in Doetinchem en zal in ieder geval één keer in de Achterhoek moeten winnen om zich kampioen te mogen noemen, en dan uiteraard thuis niet verliezen. Orion kan volstaan met de drie thuiswedstrijden te winnen, al zou een uitzege wel mooi in het revanchestraatje van pas komen, gezien de uitnederlaag op paaszaterdag bij Dynamo.

Bij de dames gaat het tussen Sliedrecht, Apollo 8, Regio Zwolle Volleybal en Sneek. Sneek en Zwolle beginnen met thuisvoordeel. VC Sneek verloor in deze jaargang zowel in de competitie als voor de beker van Sliedrecht Sport. In de andere halve finale waren beide ploegen dit seizoen één keer winnend tegen elkaar.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Blijken zal of dat voor Oranje ook opgaat. De Jeugd Oranje meiden (de U17) zijn gisteren op Papendal begonnen aan hun EKK U17. De ploeg van coach William Klaver probeert zich in een poule met Griekenland, Portugal en Georgië te plaatsen voor het EK U17 in Tsjechië.

Via dit EKK zijn nog zes plaatsen beschikbaar. De vier poulewinnaars en de beste twee nummers twee krijgen deze tickets. Oranje begon het toernooi gisteren tegen Georgië, zie voor de afloop het reeds door ons geplaatste verslag. Vandaag is Portugal de tegenstander en morgen Griekenland.

Een andere indicatie voor de bevestiging van “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” is wel het resultaat per vereniging bij het NOJK.

Daarop afgaande hebben SV Dynamo Apeldoorn en Sudosa-Desto voor zowel de toekomstige dames als heren de beste vooruitzichten. Beide clubs gaan met 8 teams naar de finales. Alterno en Sliedrecht volgen met zes teams. PDK Huizen heeft een prima score bij de jongens met 4 teams (en een meisjesteam), Spaarnestad is straks met vier teams present in de finale en Apollo 8 met drie, alleen meisjesteams.

24 clubs zijn met één team op de finale van het NOJK-present, onder andere DeVoKo en Set-Up ’65.

Wie wordt er kampioen van Dinkelland? Waarom deze twee clubs specifiek worden genoemd? Omdat de eerste selectie van DeVoKo en de tweede selectie van Set-Up, dat volgend jaar waarschijnlijk de eerste selectie wordt, samen met Wevo Weerselo een competitie in de competitie in de Eerste Divisie A Dames spelen. Om het kampioenschap van Dinkelland. De situatie is nadat alle drie teams 18 wedstrijden hebben gespeeld: Wevo 58, Set-Up 56, DeVoKo 55. Wevo speelt vandaag tegen kampioen Halley, Set-Up in Assen tegen de tweede selectie van eredivisionist Sudosa-Desto en DeVoKo krijgt Emmen ’95 op bezoek. Wellicht wacht op de kampioen van Dinkelland aan het eind van het jaar de beloning van ‘Sportploeg van het jaar 2022.” Rosstars uit Rossum is al heel lang kansloos voor die titel.

Er werd ook doordeweeks gespeeld in de Topdivisie en lager! Zaanstad speelde donderdagavond tegen Sovoco en won met 3-0 (16, 20, 18). Dat was hun 21ste wedstrijd, vandaag sluiten ze het seizoen af. Alle wedstrijden gespeeld. Dat kunnen uit de Topdivisie Heren ook Webton en Reflex zeggen. Voor hen zit het seizoen er ook al op. En bij de dames in de Topdivisie B is het na vandaag voor VCN Dames 2 ook einde seizoen. Ondanks corona alle 22 wedstrijden afgewerkt!

Verder was Wevo in de Eerste Divisie A   bij de dames voor de tweede keer dit seizoen te sterk voor de buurvrouwen van Set-Up. Ze wonnen in Ootmarsum met 1-3. Na 25-16 kantelde de wedstrijd bij de big points in de tweede set naar Wevo (25-27) en pakten ze vervolgens de volgende twee sets met 21-25.

Bij de mannen in 1AD won Veracles in Zwolle met 2-3 van VC Zwolle. Via 13-15 in de tiebreak. En in 1BH kon VC WIK het thuis niet bolwerken tegen VTC Woerden. Daar werd het 1-3. Na de ruime 8-25 en 12-25 nederlagen in de eerste twee sets herstelde VC WIK zich met 25-20 winst en 25-27 verlies.

Het woord ‘uitgesteld’ werd tot nu voor vandaag ingevuld bij een duel:

  • Topdivisie A Dames: Krekkers vs. VC Zwolle D2.

Trainers mutaties: Het duo Erwin Sikkema en Mark Afman worden de verantwoordelijke trainers- en coaches bij de kersverse nieuwe Eredivisionist Sudosa-Desto Dames 1. Nico Huisman en Side-Out heren 1 gaan samen verder. Jan van Uitert traint en coacht volgend seizoen Gemini Borculo dames 1.

Vital Heijnen, bondscoach bij de Duitse dames, heeft een contract voor volgend seizoen getekend bij de Turkse dames eredivisionist Nilüfer. Heijnen lijkt daarmee de switch te maken van het mannenvolleybal (Poolse nationale ploeg, clubteams Noliko Maaseik, Tours VB, Friedrichshafen, Perugia) naar de damesteams.

Internationale transfers: Anne Buijs gaat haar verblijf bij Praia Clube in Brazilië verlengen. Sterker, dat heeft ze al gedaan. Praia verzekerde zich van de handtekeningen van de Braziliaanse Carol en drie buitenlanders te weten Anne Buijs, en de Dominicaanse zusjes Brayelin en Jineiry Martinez. Ook coach Coco verlengde. Carol had een aanbieding vanuit Europa, de zusjes Martinez konden ook naar Azië.

“Eind goed, al goed” ging deze week op voor Hermes Oostende. In de laatste thuiswedstrijd stelden ze hun verblijf in de hoogste Belgische divisie zeker. “We hebben meteen onze vijf buitenlandse speelsters uitgewuifd”. Dat is o.a. van toepassing voor Lisa Nobel (naar Regio Zwolle Volleybal), Merle Baasdam (naar ?), Loladina Zwaanswijk (naar ?) en Fanny Lafeber (naar ?). Volgend seizoen wil de club de selectie samenstellen uit elf Belgische dames en één buitenlandse speelster.

Buitenlands nieuws: De Russische Volleybalbond is voornemens een claim van 80 miljoen dollar op het FIVB neer te leggen bij het CAS (Court of Arbitration for Sports) vanwege het niet laten doorgaan van het WK 2022 voor mannen in Rusland.

Wedstrijden deze week in Europa en Zuid-Amerika: Het was rustig wat betreft wedstrijden met NL-inbreng gisteravond. We kwamen in Europa alleen in Roemenië Arcada Galati vs. Dynamo Bucuresti tegen. Het werd daar 3-1 voor Arcada Galati. Na drie keer 18 punten voor het verliezende team in de eerste drie sets, won Arcada de vierde set met 25-17. De ploeg van Ewoud Gommans sluit de play-offs als tweede af.

In de play-off finale in Brazilië verloor Praia Clube van Anne Buijs de eerste wedstrijd thuis van Minas. Het werd via 18-25, 22-25, 25-22 en 22-25 een 1-3 uitslag. Na 15-15 (1ste), 20-20 (2de), 12-12 (3de) en 20-21 (4de) kon de winnende partij het verschil maken.  De Turkse Neriman Ozsoy van Minas werd met 19 punten topscorer, Brayelin Martinez van Praia scoorde 16 keer en Anne Buijs had 13 keer succes.

De Top 10 dan maar, die we deze week kunnen invullen met o.a. de laatste play-off duels in de Eredivisie dames en heren. Onze keuze is daarbij gevallen op:

  • 01> Play-off finale mannen: Orion vs. Dynamo: De eerste klap is een daalder waard zegt men wel eens, maar voor SV Dynamo zou die best twee knaken waard kunnen zijn.
  • 02> Halve finale play-offs dames: Kunnen Sneek en Regio Zwolle Volleybal voor een verrassing zorgen en de favorieten voor de finale de voet dwars zetten in de eerste wedstrijd?
  • 03> Jeugd Oranje meiden (U17) speelt vandaag op het EKK 2022 tegen Portugal en morgen tegen Griekenland. Lukt het ze om zich te plaatsen voor het EK 2022 in Tsjechië?
  • 04> Topdivisie B Heren: Zaanstad vs. USV Protos. Waarom? Omdat we respect hebben voor Zaanstad dat het ondanks alle coronaperikelen vandaag de 22ste en dus de laatste wedstrijd van het seizoen speelt. Gewoon alles gespeeld! En we zien Zaanstad dan maar als vertegenwoordigend het team voor alle teams, die de competitie ook gewoon hebben uitgespeeld. Of dat nog gaan doen. En zich door Corona er niet onder hebben laten krijgen.

Goed weekend. Blijf positief, blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.