Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer). #31-2021.

VoV, 30-04-2022. 5:04 uur. De tweede wedstrijd in de ‘best of five’ finale om de Nederlandse titel tussen SV Dynamo en Orion staat voor vanavond om 20:00 uur in de agenda. In Omnisport. Voor de Dynamo en Orion fan is dat tijdstip geen probleem, maar voor de volger, die graag getuige wil zijn van alle Nederlandse topwedstrijden, wel. Tenminste als je het live wilt zien, en niet in een samenvatting. Want op hetzelfde tijdstip wordt er in Sliedrecht de tweede partij tussen Sliedrecht Sport en VC Sneek gespeeld, het duel dat beslissend is voor een van de finaletickets.

Zoals altijd betekent kiezen dan ook verliezen! Kies je voor de mannen dan is de dameswedstrijd natuurlijk niet alleen van naam een topper, kies voor de dames dan is het bij de mannen natuurlijk nagelbijtend spannend. Wat is wijsheid? Schakel je heen en weer dan mis je van beide partijen de clou. Tenminste dat is onze ervaring!

Dan hebben Apollo 8 en Regio Zwolle Volleybal het beter bekeken. Ze spelen op zondagmiddag, dan hebben ze zo ongeveer het volleybalrijk alleen. Op de wedstrijd Eurosped vs. Voltena na dan, maar dat gaat nergens om, in ieder geval niet om prijzen. Die ploegen spelen zaterdag en zondag tegen elkaar, eerst heeft Voltena thuisvoordeel.

Zouden we dat in de toekomst ook anders kunnen regelen, is de vrijdagavond een optie?

Longlist Oranje dames: Voor ons was de selectie van diagonaal Marieke van der Mark, 1:98 meter, een verrassing. En waarschijnlijk was dat ook voor 95% van volleyballend Nederland zo. Het is de eerste keer dat ze geselecteerd is, voor zover ons bekend. Zij komt uit Dordrecht, speelt al vijf jaar in Amerika, bij The Bears van Baylor University.

We keken naar wat ze in 2020 deed, omdat de gegevens van 2021 er nog niet waren. Ze speelde in dat seizoen 24 wedstrijden, ze miste er drie  wegens een enkelblessure. Ze scoorde o.a. 178 aanvallende punten, 66 blokpunten en 6 aces, in de 82 sets die ze speelde.

Het ontbreken van Hester Jasper was een tweede verrassing, net terug van een tweede blessure in het huidige seizoen. Ze is daarna goed bezig, maar moet het nu nog met regelmatige invalbeurten doen in het topteam van de Bundesliga club MTV Stuttgart, maar heeft in ieder geval al een paar jaar fors internationale ervaring opgedaan. Ook Nicole Oude Luttikhuis, die aan het begin van het seizoen naar Parijs verkaste, is uit beeld. Zij zat vorig seizoen nog wel bij de long list selectie net als Fleur Meinders van Apollo 8.

En dan is het maar de vraag of alle 10 geselecteerde speelsters van Team 22 ook echt beter zijn/ worden dan anderen. Beter als bijvoorbeeld diagonaal Annick Meijners van VfB Suhl. Of libero Geldou de Boer van VC Sneek. Om er maar twee te noemen. Maar ja, U en ik hebben gelukkig geen stem in de samenstelling van de selectie. En daar zijn wij in ieder geval wel blij om.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst?  Dat lijkt dus ook op te gaan voor Oranje, de U17 ploeg heeft daar een voorteken van afgegeven door op Papendal van Georgië, Portugal en Griekenland te winnen. Ze gaan naar het EK, waar ze dan moeten aantonen dat het in de strijd met de andere top elf landen van Europa ook nog opgaat.

Er werd ook doordeweeks gespeeld in de Topdivisie en lager! Ja, een wedstrijd kwamen we tegen. In de Topdivisie B won koploper Activia op donderdagavond met 0-3 van Ledûb. Via de setstanden 21-25, 23-25 en nogmaals 21-25. Zij staan nu drie straatlengtes voor (met 21-59; 2,81) op de naaste belager Sliedrecht Sport D2, dat op 19-45 (2,37) staat.

Het woord ‘uitgesteld’ kwam in het aanstaande weekend programma niet meer voor. Er zijn geen wedstrijden mee uitgesteld in verband met corona. Opvallend in het programma van Topdivisie tot en met Eerste Divisie is wel dat er in de Topdivisie dames helemaal niet gespeeld wordt en in de Eerste Divisie totaal drie wedstrijden gepland staan. Bij de mannen is dat zeven Topdivisie duels en vijf in de Eerste Divisies.

Trainers mutaties: Het is geen wijziging, maar toch wel vermeldenswaardig. Gerjan Heerkes heeft nadat hij eerder aangaf bij Wevo te zullen stoppen, toch besloten om toch nog een jaartje door te gaan.

Spelers mutaties NL: De nieuwe Eredivisionist PDK Huizen heeft al een aantal versterkingen aan de selectie toegevoegd. Van SSS Barneveld kwamen Alex Meijs en Thijs van Gessel naar Huizen en van Taurus maakt Jens de Hoogh de overstap naar de ploeg van Teun Buijs.

Onderscheidingen: Wim Rooijakkers werd koninklijk onderscheiden. Hij werd Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Wim was in 1969 medeoprichter van volleybalclub Peelpush uit Meijel en heeft ongeveer elke denkbare bestuurlijke functie of andere taak binnen de vereniging vervuld. Hij was o.a. scheidsrechter en nadien scheidsrechteropleider en -begeleider, 5 jaar voorzitter, 15 jaar penningmeester, trainer, coach, kaderlid, lid jubileumcommissie, 10 jaar voorzitter commissie Beheer Ontmoetingsruimte Sporthal, kantinebeheerder. Daarnaast heeft hij ontelbare evenementen en toernooien mee georganiseerd.

In Sliedrecht kregen Marjan en Cees Boer, ereleden van Sliedrecht Sport, uit handen van de burgemeester van Sliedrecht, Jan de Vries, de versierselen opgespeld, die horen bij het toetreden tot de Orde van Oranje-Nassau. Marjan (onder andere voorzitter van de activiteiten- en vrijwilligerscommissies) is Lid geworden en Cees (onder andere voorzitter Sliedrecht Sport) Ridder.

Hoofdsponsor van Sliedrecht Sport, Van Beest Group, mag voortaan het predicaat ‘Koninklijk’ gaan gebruiken, ter ere van het bereiken van z’n honderdjarig bestaan dit jaar.

Webton, al sponsor van VoV sinds het online gaan zo’n elf jaar geleden, is als eerste geeindigd van de Emerce100, de meest toonaangevende prijs voor Digital Agencies in Nederland. Zij haalden de hoogste scores op kennis, prijs-kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit in de categorie ‘full service digital agency middelgroot. Mooi om een nummer 1 als sponsor te hebben.

Save the date voor de NVVO Jubileum clinic VT4/5.  10 juni v/d Valk auditorium Veenendaal 11 juni v/d Knaaphal Ede.

Zou het dan nu echt gaan gebeuren? Daar waar de NVVO de VT 2/3 clinic op het laatste moment toch niet “live” als fysieke clinic kon door laten gaan, staat op het weekend van 10-11 juni 2022 de jaarlijkse VT 4/5 clinic gepland. Tijdens de clinic staan we stil bij het feit dat de NVVO zijn 40-jarige jubileum viert en zullen er weer interessante inleiders zijn om uw kennis te verbreden.

Zeer binnenkort zal de Technische Commissie van de NVVO het weekend programma bekend maken via deze website en op www.nvvo.org. Dan zal ook het inschrijfformulier op de site beschikbaar zijn met alle benodigde informatie. Voor alle trainers die bezig zijn met het plannen van alle vrije of beach weekenden nu alvast de datum! Dus: Save the date: weekend 10/11 juni!

Buitenlands nieuws/transfers: Thijs ter Horst gaat weer in Zuid-Korea spelen. Hij vertrekt bij Perugia, dat zich deze week plaatste voor de strijd om de Scudetto. Volgend seizoen komt Thijs uit voor Suwon KEPCO Vixtorm.

Niet Tunesië maar China vervangt Rusland in de Volleybal Nations League bij de mannen in de editie van dit jaar. China trok zich wegens de Covid pandemie in 2021 terug, waardoor Oranje kon ‘promoveren’. Nu zijn ze er dus weer bij.

België, Italië, Duitsland en Estland zijn in 2023 de gastlanden voor het EK 2023 bij de dames.

Wedstrijden deze week in Europa en Zuid-Amerika: Roeselare won in België de eerste finalewedstrijd om de titel met 3-0 van Menen via de setstanden 25-22, 25-20 en 25-16. Ahyi, die deze week zijn contract bij de Belgische topclub heeft verlengd, scoorde 12 keer. Van Schie had twee invalbeurten, waarin hij niet tot scoren kwam.

Potsdam vs. Stuttgart, het tweede duel om de Duitse titel maakte er 1-1 in wedstrijden van. Stuttgart won in Potsdam met 0-3 via 22-25, 16-25 en 24-26. Potsdam kon in de eerste set de ruime 11-17 achterstand terugbrengen tot 14-17 en 18-20 maar verloor daarna via de side out. In de tweede set was Stuttgart heer en meester gezien de tussenstanden 4-10, 9-17 en 14-22. En in de derde set kwam Potsdam van 21-24 nog terug naar 24-24, voordat het de laatste twee punten tegen kreeg.

Sarah van Aalen stond 2 sets bij Potsdam in de basis, in de derde had ze een invalbeurt. Ze scoorde 1 keer. Eline Timmerman speelde alle sets bij Stuttgart, ze maakte 8 punten, waarvan 2 aces en 3 blokpunten. Juliët Lohuis en Hester Jasper kregen geen speeltijd. Bij Stuttgart gingen van de 106 set ups er 83 naar Lee en Rivers, die er 35 keer van scoorden.

In Brazilië verloor Anne Buijs met Praia Clube ook de tweede wedstrijd in de play-off finale tegen Minas. Na de thuisnederlaag was er nu uit 3-1 verlies via de setstanden 26-24, 18-25, 25-15 en 25-17. Minas staat dus met 2-0 voor in wedstrijden.

Om de derde plaats in Oostenrijk werd het 1-1 in wedstrijden tussen UVC Graz en VC Tirol van Lotte Groninger. Graz won thuis met 3-1. VC Tirol pakte de tweede set met 22-25, de andere gingen met 27-25, 27-25 en 25-22 verloren.

De Top 10 dan maar, die we deze week vullen met alleen maar de laatste play-off duels in de Eredivisie dames en heren.

  • 01> Halve finale Play-off dames: Sliedrecht Sport vs. VC Sneek. Het is 1-0 voor Sliedrecht. Sneek moet maximaal in vier sets winnen om een golden set af te dwingen. Een niet geringe opgave, maar wat niet kan is nog nooit gebeurt. Dus waarom niet.
  • 02> Halve finale play-offs dames: Apollo 8 vs. Regio Zwolle Volleybal. Hetzelfde verhaal in Borne als in Sliedrecht. Zwolle staat met de rug tegen de muur. Zit bij Apollo 8 in de houtgreep.
  • 03> Play-off bij de mannen, de tweede wedstrijd tussen Dynamo en Orion, deze keer in Apeldoorn. Wordt het 2-0 of 1-1, in wedstrijden dan.

Goed weekend, blijf gezond en blijf positief.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en Baylor University.