Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer) #33-2021.

VoV, 14-05-2022. 01:10 uur. De laatste van het seizoen, Totaal 33 keer hebben we ons op vrijdag vrijgemaakt om de Top 10 (en meer) voor u samen te stellen. Met daarbij een overzicht van wat er zoals in Nederland en Europa op volleybalgebied gebeurde. Niets schokkends, gewoon weetjes die u misschien helemaal niet wilt weten. Of misschien juist ook wel.

Vandaag staan er in de Eredivisies bij de dames en heren nog wedstrijden gepland, te weten:

De strijd om de bronzen medaille bij de dames zal vanavond in Zwolle beslist worden. VC Sneek won thuis afgetekend met 3-0, VC Zwolle heeft een 3-0 of 3-1 zege nodig om de golden, in dit geval dus de bronzen set, af te dwingen. Om 20:00 uur beginnen ze in Zwolle.

Bij de dames wordt de B-poule vanavond afgesloten met de wedstrijd tussen Set-Up ’65 en Voltena. Voor de ploeg uit Ootmarsum is het na dit duel over en uit wat hun verblijf in de Eredivisie betreft. Zij komen volgend seizoen uit in de Topdivisie, maar zullen ongetwijfeld met een knal afscheid willen nemen van het hoogste niveau en heel veel team- en stafleden.

Bij de mannen in de B-poule worden de laatste twee wedstrijden afgewerkt. VoCASA speelt thuis tegen TV Limburg, Taurus krijgt VCN op bezoek. Zeker is wel dat TV Limburg een mooie sprong heeft gemaakt, van de achtste plaats in de regluiere competitie naar de eerste in de B-poule ofwel de vijfde in de eindrangschikking.

Ook op de niveaus onder de Eredivisie worden ook nog wedstrijden afgewerkt:

 • Topdivisie B Dames: Sliedrecht Sport D2 vs. Volley Tilburg en Thor vs. Activia.
 • Topdivisie A Heren: VoCASA H2 vs. Madjoe en de Utrechtse stadsderby Protos vs. VV Utrecht.
 • Eerste Divisie B Dames: Pegasus vs. Inter Rijswijk
 • Eerste Divisie B Heren. De ‘topper’ RVV vs. VIVES.

Beachvolleybal: In Madrid is gisteren een begin gemaakt met het eerste Europese Beach Pro Tour toernooi van dit seizoen. Het is een toernooi op Future-niveau, de opmaat voor het Challenge-niveau. Deze week voor de mannenteams, volgende week voor de dames. Voor Nederland nemen Matthew Immers en Mart van Werkhoven deel. Ze waren rechtstreeks in het hoofdtoernooi geplaatst.

Immers/Van Werkhoven namen het in de eerste poulewedstrijd op tegen het Spaanse duo Viera/Gutiérrez M. Het NL-duo won met 2-0 via de setstanden 21-12 en 21-17 en ging door naar de winnaarsronde in poule B. De strijd om de koppositie in de poule wonnen ze met 2-0 van het Zwitserse duo Metral/ Haussener via de setstanden 21-14 en 22-20. Met deze poulewinst zijn ze door naar de kwartfinale.

EK Beachvolleybal U22 in Vlissingen en Bilthoven: Volgende maand van 9 t/m 12 juni wordt het EK Beachvolleybal U22 in Nederland georganiseerd. Zes Nederlandse teams doen mee om Europees goud. Talentcoaches Roland Rademaker en Saskia van Hintum zullen halverwege mei bekendmaken welke twaalf spelers en speelsters er voor Nederland zullen uitkomen.

Wisseling Top 1 positie op wereldranglijst.  Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst beachvolleybal. Zij zijn de opvolgers van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen als de mondiale lijstaanvoerders. Katja Stam en Raïsa Schoon eindigden in Qatar als vijfde, en consolideerden daarmee hun eerste plaats.

Trainers mutaties: Mark Schoonen wordt de nieuwe trainer/ coach van Topdivisionist Zaanstad Heren 1. Hij komt over van RVV Katwijk. Patrick de Reus wordt trainer bij Dinto.

Transfers buitenland: Demi Korevaar verlaat Team 22 en gaat volgend seizoen terug naar de Duitse Bundesliga, waar ze eerder voor USC Münster uitkwam. Haar nieuwe club wordt Schwarz-Weiss Erfurt, dat in het afgelopen seizoen afsloot op de tiende plaats met 7 punten uit 22 wedstrijden.

Juliët Lohuis en Hester Jasper vertrekken bij MTV Stuttgart. Jasper had nog een contract voor volgend seizoen maar op haar verzoek is dat ontbonden. Ze wil bij een andere club meer speeltijd zien te krijgen. Ook aan het dienstverband met Lohuis komt op verzoek van de speelster een eind.

Stijn van Tilburg maakt in de Bundesliga de overstap van Helios Giesen naar WWK Volleys Herrsching. Luuc van der Ent verlaat WWK Volleys Herrsching, hij vertrekt naar Powervolleys Düren.

Impact WK 2022 in NL op de competitie: Tijdens het begin van het seizoen 2022/ 2023 voor de Topdivisie en lager wordt in Nederland het WK voor dames gespeeld. Dat toernooi begint op 23 september en duurt tot 15 oktober. In die periode vallen dus de zaterdagen en zondagen 24 en 25 september, en verder 1,2, 8, 9 en 15 oktober. De Nevobo heeft de wedstrijdprogrammering alsmede enkele regels voor het verplaatsen van wedstrijden aangepast.

 • Weekend 23 t/m 25 september, geen competitie. Wel hebben teams de mogelijkheid om in onderling overleg op deze data hun wedstrijden in te plannen.
 • Op woensdag 28 september (20.00 uur) neemt Nederland het op tegen Puerto Rico. Mocht er een wedstrijd op deze avond plaatsvinden, ook dan geldt dat deze enkel in onderling overleg verplaatst mag worden.
 • Weekend 30 september t/m zondag 2 oktober, wel competitie. In dit weekend wordt er wel competitie georganiseerd. Teams hebben voor dit weekend NIET de mogelijkheid om de wedstrijd eenzijdig af te zeggen. Verplaatsen kan enkel in overleg met de tegenstander.
 • Bereikt Oranje de tweede ronde, dan gelden dezelfde mogelijkheden als voor de wedstrijden in de poulefase. Wedstrijden mogen enkel in onderling overleg verplaatst worden, dus eenzijdig afzeggen behoort niet tot de mogelijkheden.
 • Kwartfinale (11 oktober), halve finale (12 en 13 oktober) en finale (15 oktober). Vanaf de kwartfinale hebben teams meer mogelijkheden om ‘aanwezig’ te zijn bij de wedstrijden, mochten de dames doorstoten naar de kwartfinale of zelfs verder. Teams hebben vanaf de kwartfinale de mogelijkheid om hun wedstrijd eenzijdig af te zeggen. Echter vallen de kwartfinales en halve finales niet in het weekend, dus zal de impact beperkt blijven.

Parade der kampioenen: De afgelopen week zijn er heel wat beslissingen gevallen m.b.t. de landstitels in Europa. Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra waren de eersten die met hun Turkse club Ziraat Bankasi kampioen werden, daarna volgden:

 • Eline Timmerman, Juliët Lohuis en Hester Jesper met MTV Stuttgart in Duitsland. Voor Sarah van Aalen was er met SC Potsdam zilver.
 • Tessa Polder pakte met Le Cannet het goud, vorig jaar werd ze ook al kampioen in Frankrijk, toen met Mulhouse.
 • Robin de Kruijf werd met Conegliano opnieuw eigenaar van de Scudetto, die hoort bij de Italiaanse titel. Bij de mannen nam Thijs ter Horst afscheid van Perugia met het zilver na de verloren ‘best of five’ serie tegen Civitanova.
 • Wessel Keemink won in Tsjechië de strijd om het kampioenschap met Karlovarsko. Kay van Dijk greep met Lvi Prague naast de hoofdprijs en moest genoegen nemen met de zilveren plak.
 • Maret Grothues eigende zich met Panathinaikos de Griekse titel toe. In de vijfde wedstrijd werd uit bij Olympiacos de voor haar ploeg voordelige beslissing geforceerd.
 • In België hadden Michiel Ahyi en Stijn van Schie met Roeselare aan drie wedstrijden genoeg om Menen de baas te blijven in de titelstrijd. Bij de dames ging het zilver naar Jaraco LVL, met o.a. Dagmar Boon en Kirsten Bröring. Goud was er voor VDK Gent.
 • Anne Buijs werd met Praia Clube zowel in de strijd om de Braziliaanse titel als om de titel van Zuid-Amerika verslagen door Minas. Twee keer zilver leverde het voor haar op.
 • Ewoud Gommans werd met Dinamo Bucuresti in Roemenië tweede achter Arcada Galati.

Wedstrijden deze week in Europa:

Woensdag kon er in Frankrijk een Nederlands onderonsje zijn bij Cambrai (Ramon Martinez Gion) vs. Toulouse (Gijs Jorna), een wedstrijd in de poule voor de posities vijf t/m tien. Cambrai wo met 3-0 via twee keer 25-19 en 30-28. Martinez Gion scoorde 11 keer, Jorna speelde niet, daarom ook kon! Cambrai staat nu tweede (9-24), Toulouse derde (9-23). Er is nog één wedstrijd te gaan in de poule van zes teams.

In Italië strijden Piacenza en Cisterna (Twan Wiltenburg) voor positie vijf en voor het deelname ticket aan de Challenge Cup. Piacenza bleek de sterkste. En won via 25-23, 25-19, 26-28 en 25-20. Twan Wiltenburg scoorde 5 keer voor Cisterna.

In Polen ging de strijd om het brons bij de mannen tussen Zawiercie en Belchatow van Dick Kooy. Daar werd het in de vierde wedstrijd 3-2 en in wedstrijden 3-1 voor Zawiercie. De 15-11 in de tiebreak bracht de beslissing. Kooy scoorde 11 keer.

De Top 10 dan maar, die we deze week vullen met de laatste wedstrijden uit de Eredivisie.

 • 01> Play-off om brons: Regio Zwolle Volleybal vs. VC Sneek. Lukt het de thuisploeg om er een bronzen set uit te slepen? Of neemt Sneek de bronzen plak mee naar Friesland?
 • 02> Set-Up ’65 vs. Voltena: Afscheid nemen is nooit een pretje, helemaal niet als je al negen jaar op het hoogste niveau meedraait. Maar het kon niet anders was men in Ootmarsum van mening. Een stapje terug doen, wie weet of er in de toekomst dan ook weer een pasje vooruit inzit.
 • 03> VoCASA vs. TV Limburg. Omdat de ploeg uit Limburg een meer dan voortreffelijke resultaten heeft behaald in de B-poule en het seizoen als debutant in de Eredivisie als vijfde gaat afsluiten. En dat na een toch wel erg zwak begin. Petje af.

Dat was het dan, meer is er niet van. Tot de volgende keer, al duurt dat nog wel even. Goed weekend en blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.