Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer)

VoV, 13-01-2018. 5:20 uur. Daar zijn we dan weer met de eerste VoV Top 10 (en meer) van 2018. Alweer bijna een maand geleden dat we de laatste publiceerden, dan zou er veel moeten zijn gebeurd op volleybalgebied. Dat is mede door winterstop in mindere mate het geval. We berichten in onze dagelijkse nieuwsafleveringen over belangrijke zaken en willen enkele ervan nogmaals onder uw aandacht brengen, voor het geval u het gemist hebt. En er is natuurlijk ook ander volleybalnieuws. Er is altijd ander volleybalnieuws, ook als er geen ander volleybalnieuws is, want dan is dat dus het andere volleybalnieuws.

Beachvolleybal:  Van het prijzengeld van € 300.000 van het FIVB DELA Beach Open bleef een bedrag van € 29.000 in Nederland en ging dus € 281.000 de grens over naar het buitenland. De Nederlandse mannen wonnen met drie duo’s tezamen € 20.000 en de dames ook met z’n drieën totaal € 9.000.

Bij het deze week te spelen CEV Indoor Masters in het Tsjechische Pelhrimov, waaraan Stubbe – van Iersel, Keizer Meppelink en Brouwer – Meeuwsen in de poule fase nog meededen, is het prijzengeld totaal € 50.000 voor de dames en heren samen. Verschil moet er immers zijn tussen een FIVB viersterren en een CEV Masters toernooi.

Het toernooi is tot nu overigens geen echt succes voor de Nederlandse afvaardiging, die uit vijf duo’s bestond. Twee tweetallen werden in de kwalificaties uitgeschakeld en twee in de poulefase. Alleen Brouwer – Meeuwsen doen nog mee, ze spelen in de KO ronde tegen Mol – Sorum uit Noorwegen,  waarvan ze in Den Haag nog met 2-0 wonnen. De andere Nederlandse teams kunnen naar huis.

Nevobo beker. SV Land Taurus en Abiant Lycurgus hebben de beste uitgangspositie om zich het ticket voor de finale op 18 februari in Hoogeveen toe te eigenen na hun zeges op respectievelijk Sliedrecht Sport (3-1) en Seesing Personeel Orion (2-3). De returns zijn op 24 januari in Sliedrecht en Groningen. Volgende week spelen de dames de heenwedstrijden van de halve bekerfinales. Op 17 januari staan Eurosped vs VC Sneek en Coolen Alterno vs Sliedrecht Sport voor het eerst tegenover elkaar.

Europese toernooien:  De Europese dames toernooien in vogelvlucht: In de Champions League wonnen De Kruijf (Conegliano), Plak (Novara) en Slöetjes (VakifBank) en verloor Selinger (Voléro). In de CEV Cup was er uitschakeling voor Sliedrecht Sport, Sneek en CSM Bucurestie (Nicole Koolhaas) en bekeren Stuttgart (Stoltenborg, van Daelen en Daalderop) en Dresden (Schoot en Jasper) door. In de Challenge Cup krijgt het toernooi een vervolg voor Bursa BBSK (Yvon Beliën), Volley Charleroi (Annelien Alons), Hermes Oostende (Fanny Lafeber) en Sm ‘Aesch Pfeffingen (Tess von Piekartz).

Overigens is het nog maar de vraag of Voléro Zürich volgend jaar ook weer in de Zwitserse competitie uitkomt. De voorzitter van de club overweegt en onderzoekt of het profteam van de club na dit seizoen naar de Franse Eredivisie kan overstappen.

Huiskamervraagje!  Earvin Ngapeth vestigde onlangs een record in de Italiaanse Serie A1? Weet u waarvoor? Neen, nu dan alvast vertellen of liever tot volgende week wachten?  Nu!, okay, hij maakte 12 aces in één wedstrijd. Dan zal de passlijn bij de tegenstander behoorlijk zenuwachtig zijn geweest toen hij weer aan de opslag kwam.

NOJK nieuws:  Op zaterdag 6 januari werden in heel Nederland de voorrondes van het NOJK gespeeld. In 27 hallen werden maar liefst 800 wedstrijden afgewerkt om te bepalen welke teams er naar de halve finales van de Nationale Open Jeugd Kampioenschappen gaan. Op zaterdag 17 februari worden die halve finales gespeeld. De indeling ervan is te vinden via onderstaande link.

https://www.nevobo.nl/cms/download/3217/Overzicht%20indeling%20teams%20in%20hallen%20HF.pdf

De finales worden dit jaar gespeeld op zaterdag 31 maart in Regio West in de sporthallen in Koog aan de Zaan (Topsportcentrum de Koog), Wognum (Westfrieslandhal), Purmerend (Sportcentrum MSFA) en in Volendam (Sporthal Opperdam). Deze laatste locatie onder voorbehoud. (bron Nevobo)

Nevobo zoekt meest gastvrije vereniging van 2018:  De Nevobo is op zoek naar de meest gastvrije volleybalclub in 2018. Tijdens de Week van het Sportplezier, dit jaar van 3-11 maart, staat opnieuw het thema ‘gastvrijheid’ centraal. Als uw club bijvoorbeeld de tegenstander na afloop van een wedstrijd uitnodigt in de kantine, als jullie supporters ook klappen voor mooie acties van de tegenpartij, als uw club de scheidsrechters met een kopje koffie verwelkomt, doet uw club er alles aan om een leuk jeugdprogramma op te stellen of juist een programma voor de oudere volleyballer?

Stuur dan je nominatie, voorzien van een motivatie (dit kan een leuk filmpje, foto reportage, brief of iets anders zijn), voor 1 februari aanstaande naar communicatie@nevobo.nl . De beste kandidaten kunnen een bezoekje verwachten van een videocrew, waarbij de club op diverse punten van gastvrijheid wordt beoordeeld. De winnende club mag zich tijdens de Week van het Sportplezier verheugen op een ‘verwenprijs’ voor al haar leden! (Bron Nevobo)

Nevobo zoekt dé volleybalvrijwilliger:  Ja, ja de Nevobo is in 2018 met een echte zoektocht begonnen. Niet alleen naar de meest gastvrije volleybalclub maar ook naar dé volleybalvrijwilliger, naar de clubhelden van de volleybalverenigingen. Nomineer jouw volleybalvrijwilliger van het jaar, dan maakt hij of zij kans op een welverdiend, tweedaags verwenarrangement!

De volleybalvrijwilliger van het jaar zal samen met een introducé als VIP – gast bij het EK Beachvolleybal of de Volleyball Nations League (de opvolger van de World Grand Prix) worden ontvangen. Je clubheld en zijn reisgenoot zullen overnachten in een hotel in de buurt van het evenement én een favoriete speelster of speler van Oranje ontmoeten.

Gun je jouw volleybalvrijwilliger een verwenarrangement tijdens het EK Beachvolleybal of de Nations League? Meld hem of haar voor 1 februari aan door het beantwoorden van enkele vragen via een formulier op:

https://www.nevobo.nl/nieuwsbericht/heeft-jouw-vereniging-een-clubheld

Wie heeft er nog suggesties voor meer Nevobo zoekacties?

De Top 10  dan maar. De eerste in het nieuwe jaar. Sloten we vorig jaar af met de topper bij de mannen tussen Lycurgus en Orion we beginnen het nieuwe jaar met de topper bij de dames tussen Sliedrecht en Sneek

1>Sliedrecht Sport vs VC Sneek. Eredivisie Dames. Over deze nominatie bestaat geen enkele twijfel. Dit is het topduel van het weekend. En niet alleen voor de fans van deze teams! Welk van de teams staat er het beste voor na de winterstop en de uitschakeling in Europa? Bewijst Sliedrecht zich of kan Sneek een paar barstjes in hun heerschappij maken. Bij een Sliedrecht zege is de spanning bovenin wel weg, bij verlies blijft er weinig spanning over voor de plaatsen één en twee en zijn de eerste negen bonuspunten voor de kampioenspoule wel verdeeld.

2>Vallei Volleybal Prins vs Zaanstad.  Eredivisie Heren. Strijd onderin tussen de huidige nummer negen (Zaanstad) en tien. Erg belangrijk met het oog op een mogelijke stap uit de degradatiepoule naar de kampioenspoule. In ieder geval is Zaanstad daar nog volop voor in de race, voor VVP zullen die stappen al een stuk vaker gezet moeten worden.

3>Peelpush vs Nering Bögel VC Weert. Eredivisie dames. Vergelijkbaar met de onder nummer twee genoemde wedstrijd voor wat betreft de mogelijke stap naar de kampioenspoule, niet voor wat betreft de te overbruggen puntenkloof. Die is voor beide teams gelijk, ze hebben namelijk beide 12 punten. Peelpush speelde wel een wedstrijd meer. Dat de spanning te snijden zal zijn zondag in Meijel lijkt een vast gegeven, of er getokt wordt nadien is minder vanzelfsprekend. Beide teams mogen niet verliezen en moeten winnen. Een mooie uitgangspositie voor deze Limburgse clash.

4>VoCASA vs Sliedrecht Sport. Topdivisie mannen. De nummer twee ontvangt de nummer één. Sliedrecht weet na woensdag weer hoe het voelt om verloren te hebben (bekerverlies met 3-1 bij Taurus), dat was een ervaring die ze al lang niet meer hadden gehad. We kunnen ons voorstellen dat ze dit voorlopig ook niet weer willen hebben. De partijen tegen VoCASA waren altijd het aankijken meer dan waard, ook toen beide teams in het verleden minder hoog op de ranglijst stonden. Dat zal  dus voor vandaag ook zeker wel weer het geval zijn.

4a>Sneek H1 vs Lycurgus H2. Tweede Divisie A Heren. Topper in het Noorden. De nummer één (Sneek) tegen de nummer twee. Onderling verschil in punten drie, Lycurgus speelde wel een wedstrijd meer.

5>Dash vs Krekkers. Eerste Divisie A. Kan Dash koploper Krekkers als crackers kraken, dat is de vraag die de fans in Vorden bezighoudt. Dash is volop in de race voor een podiumplaats, staat met een wedstrijd meer ‘maar’ vier achter op de koploper en kan dat gat dus een behoorlijk stuk dichten. Van de andere kant van het net bezien, kan Krekkers bij winst een mooi eind afstand nemen en het huidige verschil wegwassen. Wie is er het beste uit de winterstop gekomen?

6>VCV Varsseveld vs WSV Warnsveld. Eerste Divisie A dames. Derby in de Achterhoek en omdat derby’s nu eenmaal bijzondere wedstrijden zijn verdienen ze met enige regelmaat een plaatsje in de top 10. Dus ook VCV vs WSV.

7>Compaen vs Webton. Topdivisie Heren. Strijd in de onderste regionen van de Topdivisie, waarbij het voor rode lantaarndrager Compaen de hoogste tijd wordt om het puntensaldo op te krikken om niet vroegtijdig in degradatieproblemen te komen en waarbij Webton voor de aansluiting naar de onderste middenmoot de punten heel hard nodig heeft. We mogen er dan ook van uitgaan dat er keihard voor iedere bal geknokt zal worden en dat een punt pas een punt is als de scheids het punt heeft gegeven.

7a>Seesing Personeel Orion H2 vs Pegasus H1. Tweede Divisie B Heren. Niet alleen een topper van de nummer één (Orion) tegen de nummer drie, maar ook de strijd tussen zoon Björn en vader Harry Proost (Pegasus), die als trainer coaches bij de ploegen lang de lijn staan.

8>Scylla vs VC Zwolle II en Axell Claims Sovoco vs Alterno. Eerste Divisie A Heren. De strijd in het rechter rijtje om weg te blijven bij degradatie en p/d plaats. Er is een vorm van schijnveiligheid voor de winnaars, al kan dat volgende week wel weer helemaal anders zijn gezien het geringe verschil in puntenaantal tussen de nummer zes en tien, waartoe deze vier teams behoren, die zich maar vier punten schelen.

9>VC Zwolle III vs VC Bolsward. Tweede Divisie A dames. De nummer twee (Zwolle, 10-39) tegen de nummer drie VC Bolsward (11-38). Dat moet gewoon een prachtige partij vol met spanning worden. Kan niet anders!

10>Volley Meerkerk vs SOMAS / Activia.  Tweede Divisie Dames D. De derde op de ranglijst (11-32) ontvangt de nummer twee (11-41) en zal een poging doen om het onderling verschil een stuk kleiner te maken.

Dat was ’t dan wel. Meer weten we er niet . Maak er een mooi volleybalweekend van en houdt blessures buiten de sporthal. Veel succes!  We gaan u natuurlijk zondag wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV.

gh @ Vizier op Volleybal.