Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en veel meer)

VoV, 12-01-2019. 5:30 uur.  Tja,  als er iets is dat logisch is, dan is het wel dat op de laatste van 2018 de eerste van 2019 volgt. Zo ook met de VoV weekend Top 10 van Vizier op Volleybal. We hadden met de Top 10 een rustige start in gedachten, eerst een goede warming up en er dan vol in knallen, maar dat gaat helaas niet door. Daar leent zich het programma van dit weekend niet voor. Meteen volle bak, derby’s, nummers 1 vs nummers 2, een dubbel programma en strijd in de onderste regionen van de diverse ranglijsten. We hebben onze keuzes gemaakt, voor de Top 10 en voor (veel meer). U hoeft het alleen maar te lezen, meer niet.

Waar gaan we met de Eredivisie naar toe? Bij de bondsraad vergadering in december werd er onder andere gesproken over de toekomst van de Eredivisie. Op korte termijn, de periode 2019 – 2020, zijn er geen grote veranderingen te verwachten, blijft het zoals het was.  Wat wel raak bij ons overkwam was de langere termijn en met name de beelden / conclusies die uit gesprekken met betrokkenen naar voren komen, namelijk:

1> Er is onvoldoende ambitie/cultuur om echt topsport te bedrijven in de Eredivisie.

2> Er is onvoldoende tijd en/of kwaliteit bij de Eredivisieverenigingen om het professioneel aan te kunnen pakken.

3> Er is onvoldoende eigenaarschap (bond en/of verenigingen) van de Eredivisie om de ambities te realiseren.

4> Er zijn onvoldoende middelen om de sportieve ambities en organisatorische voorwaarden te realiseren.

5> Er is onvoldoende kwaliteit van spelers en arbeidsperspectief voor trainers/coaches om in Nederland te spelen.

6> De Eredivisie is onvoldoende op TV en er komen onvoldoende mensen kijken om aantrekkelijk te zijn.

7> We gaan toch geen Eredivisie met vier verenigingen spelen, dus we kijken wel waar we mee weg komen.

Ongeacht of alle bovenstaande overtuigingen waar zijn, geeft het aan dat er nog veel nodig is voor de verdere ontwikkeling van de Eredivisie, volgens het gepresenteerde stuk. Let wel, dit hebben wij niet bedacht, u kunt het zelf nalezen op

https://www.nevobo.nl/cms/download/4479/5%20Vervolg%20toekomst%20Eredivisie.pdf

Het ultieme Europese toernooi  is uiteraard het EK. Van de dames en de heren. Dit landentoernooi staat in de toernooiranglijst toch nog wel een stukje hoger dan de clubkampioenschappen in bijvoorbeeld de Champions League, CEV Cup en Challenge Cup. En Nederland is erbij in 2019, we doen mee. Omdat de dames zich automatisch plaatsten vanwege de in het verleden behaalde resultaten en omdat Nederland organisator bij de mannen is. We doen dus mee! Weer werk aan de winkel voor team guide Ger Bouwknegt en zijn collega’s.

De deelnemende landen bij de mannen:

De deelnemende landen bij de dames :

Al een nieuwe bondscoach bij de mannen gespot?  Nadat Morrison heeft verlengd en Alberda blijft is de positie van trainer / coach bij de mannen nog vacant. Wordt het niet tijd dat bekend wordt wie Vermeulen gaat opvolgen? Want de nieuwe man/vrouw zal toch nog even kris kras door Europa moeten vliegen om de kennismakingsgesprekken met de spelers te doen en te peilen hoe zij ervoor staan ten opzichte van Oranje en het EK. Iedereen beschikbaar, niemand een sabbatical summer? Met een EK in aantocht, ben je gek of zo?

Okay, u hebt helemaal gelijk als u ons eraan herinnert dat we ons er niet meer mee zouden bemoeien! Okay? Okay! Ja, maar, de Nevobo kan toch tussentijds wel even iets van zich laten horen, een shortlist of zo, of melden met wie ze in gesprek zijn? Dat is voor de kenners en volgers zo belangrijk. Gesprekstof! Okay, we zouden ons er niet mee bemoeien!

De Nevobo enquête: Al een mening gevormd en de enquête ingevuld over hetgeen aangaande de spelregels voorgesteld wordt door de Nevobo? Bent u het ermee eens of mee oneens?  Op Facebook zagen we al heel wat meningen voorbijkomen over met name de internall pass. Tjarko Muis stuurde ons een ‘score’ van de voor en tegenstanders, die op een Facebook pagina een stem hadden uitgebracht. Bij hem in de Side–Out winkel in Zwolle (Tjarko, dit is verkapte reclame) spraken volleyballers, volleybalsters en trainers er over dat het de kant van  boerenkoolvolleybal opgaat, als met name de regelwijziging over de internall pass doorgaat.

Maar wat boerenkoolvolleybal precies is? Wij denken volleybal spelen zonder enige vakmanschap, gepruts en geknoei. Plakken, dragen, rennen en vliegen als een ongeorganiseerd team de bal met de handen proberen hoog te houden? Zoiets? En dan maar zien waar het schip strandt. Of dat nog erger is dan campingvolleybal? Daar klinkt het wel naar!

De Top 10  dan maar. Zeg het maar eerlijk, kom er maar gerust voor uit, toen u de Top 10 aanklikte op VoV had u natuurlijk gedacht dat de Twentse derby op één zou staan. Tukkers onder elkaar. We moeten u teleurstellen in uw gedachte, we zochten onze nummer één ergens anders. Een stuk noordelijker.

1>Abiant Lycurgus vs Sliedrecht Sport op zaterdag en Abiant Lycurgus vs Achterhoek Orion op zondag.  Eredivisie heren.  Binnen amper 24 uur twee topvolleybalwedstrijden. Dit weekend staat het te gebeuren. Op zaterdagavond  om 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum de topper tussen koploper Abiant Lycurgus qua verliespunten en nummer twee Sliedrecht Sport. En zondag middag om 15.30 uur is Achterhoek Orion de opponent. Daarvan werd vorige week in de beker nog overtuigend met 3-0 gewonnen.

Twee van dergelijke affiches in zo’n kort tijdsbestek zal voorlopig niet snel weer voorkomen. Coach Arjan Taaij van Lycurgus kijkt ernaar uit. ‘Het is voor mij één van de leukste weekenden van de afgelopen zes jaar. Twee toppers in een weekend. Heel interessant. Ik ben zeer benieuwd hoe wij dat als ploeg gaan verteren. Sliedrecht is echt een team. Ze beheersen veel facetten van het spel goed. Het is echt een aanwinst voor de Eredivisie.’

Het uitgangspunt in beide gevallen is duidelijk. Winnen! Ten aanzien van de confrontatie met Sliedrecht geldt dat sprake zal zijn van revanchegevoelens. Feit is gewoon dat de heenwedstrijd op zaterdag 3 november zeer teleurstellend met 3-0  verloren werd. De enige competitienederlaag van het seizoen tot nu toe. Bij de spelers zal de behoefte om iets recht te zetten groot zijn. En terecht. Na dat verlies gaf Lycurgus in de competitie en de beker geen set meer af. Bij Lycurgus is iedereen fit.

Voor de zondag geldt dat de twee wedstrijden tegen Orion dit seizoen beide keren eindigden in een 3-0 zege. Het niveauverschil tussen beide teams lijkt op dit moment groter dan de afgelopen seizoenen. Wel is het zo dat Orion vorig weekend geen volledig fitte selectie op de vloer kon brengen. Een boeiend weekend komt er derhalve aan. Voor Lycurgus, Sliedrecht en Orion, dat overigens zaterdag eerst tegen Zaanstad speelt. (Bron  Theo Sikkema)

2>Eurosped vs Springendal Set – Up ‚65. Eredivisie dames. De ‘El Clasico’ van Twente. De hoogste derby van Nederland, natuurlijk buiten die andere twee veel jongere ‘El Clasico’ duels in Twente. Blijft Eurosped op de Twentse troon zitten, waar ze nu al een aantal jaren parmantig de scepter zwaaien, of kan Set-Up ’65 met servebommen en servegranaten een paleisrevolutie in de bestaande hegemonie teweegbrengen? En de passlinie bij Eurosped platgooien. ‘That’s a question’ niet ‘the question’. Dit klinkt allemaal meer naar opstand, revolutie en omvergooien dan naar volleybal, dat moeten we toegeven. Wie zei er ooit ‘volleybal is oorlog?’ Oh nee, dat was ‘voetbal is oorlog’, nog uit de pré – VAR tijd.  Benieuwd hoe de hoge en lage verdediging van Eurosped zich houdt.

3>VV Utrecht vs VoCASA.  Topdivisie dames. Natuurlijk wil VVU dames 1 na de uitschakeling in de beker wel blijven meedoen voor de titel in de Topdivisie. En natuurlijk wil VoCASA dat ook. Kan dus een mooie partij worden in Galgenwaard tussen de huidige top 2. Waar dan werkelijke en virtuele standen zaterdag avond een wijziging kunnen ondergaan. Maar of de wedstrijd virtual reality is? Neen joh, gewoon real life, gewoon gaan kijken, niets virtueels aan, het is een duel om de koppositie.

4>SURFspot.nl USV Protos vs AVV Keistad. Eerste Divisie A heren. Alweer een duel om de koppositie. Ook in Utrecht, maar deze keer bij de mannen van Protos. Een paar uur eerder om 16:30 uur beginnen ze daar. Niet in Galgenwaard, maar in De Uithof. Kunt u als inwoner van Utrecht binnen een paar u zomaar de toppers in de Topdivisie dames en Eerste Divisie heren gaan bewonderen. Veel plezier.

5>Sliedrecht Sport vs VC Sneek. Eredivisie dames. In de Basis. Als aanloop naar de CEV Europacup wedstrijd tegen Stiinta Bacau zal Sliedrecht eerst tegen VC Sneek moeten testen of ze de winterperiode goed zijn doorgekomen en of er nog puntjes op de een of andere i gezet moeten worden. Daarvoor is Sneek de ideale tegenstander. Beter konden ze het in Sliedrecht niet treffen. U zegt wel, omdat Eurosped een plaatsje hoger op de ranglijst staat. Klopt, maar die hebben al in Sliedrecht gespeeld (en gewonnen) en komen op 31 januari aanstaande er ook nog eens terug (voor de nationale beker)

6>Advisie / SSS vs Coniche Topvolleybal Zwolle. Eredivisie heren. Een strohalm komt voorbij. Wel wat karig om over slechts een strohalm te spreken. Een schoof is misschien beter en ook beter te pakken. Want dat zullen beide teams moeten doen om uit de ‘rode zone’ van de Eredivisie te ontsnappen. Ze staan voorlaatste (SSS) en laatste en als daar niet met spoed wat aan gedaan wordt zitten ze gewoon over een paar weken in de zogenaamde degradatiepoule. En daar wil je als eredivisieploeg niet inzitten, gelooft u me maar. Uit een schoof kunnen beide teams een halm meepakken, wellicht brengt het hen dan iets dichter bij het stippellijntje.

7> Hyundai Peter Janssen Stravoc vs Peelpush II.  Eerste Divisie B dames. Strohalmen zijn een gewild item om te grijpen dit weekend. Want ook bij Stravoc vs Peelpush II zullen beide teams hun uiterste best doen om middels het zich toe-eigenen ervan wat lucht te krijgen om zo weg te blijven bij die gevaarlijke Bermuda driehoek onderin de Eerste Divisie.

8> Friesland vs Twente.  Eerste Divisie A dames. Drie wedstrijden in een klap of wel een drieklapper! Bolsward vs WVC Volley, D.B.S. vs Set-Up II en VC Sneek II vs Krekkers. Een drieklapper, die weleens het kaf van het koren of de halmen van het stro kon scheiden. Voor de Twentenaren wordt het een zware opgave om puntenbuit mee terug te nemen. Er lopen in Friesland zo’n 310.000 koeien, tijd voor de Tukkers om er drie bij de horens te pakken. Strohalmen laten we hier maar achterwege, die zij minder van toepassing.

9>EK Kwalificatie duel U16 meisjes Nederland vs Frankrijk. En de halve finale bij de U17 jongens tussen Nederland en Italië. De meiden zijn zeker van deelname aan het tweede EK kwalificatietoernooi na twee zeges en twee nederlagen. De jongens werden tweede in de poule en hebben het in eigen hand om de finale te halen al zal het een hele kluif worden om Italië, die ongelsagen aan de kop van poule B is geëindigd, te verslaan. U weet wel, Italië, altijd lastig!

10> Zoals voorheen, mag u zelf invullen. Geen wedstrijd kiezen die er al bijstaat.

Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een team- of een actiefoto heeft, stuur die dan even als bijlage mee!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.