Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend top 10 (en veel meer).

VoV, 13-02-2021. 2:02 uur. Goedemorgen lezers van VoV, we zijn er weer. Met de Top 10 en meer. Een bescheiden uitgave deze keer wat het aantal onderwerpen betreft. Maar daarom niet minder belangrijk.    

Het was me het weekje topvolleybal wel, alhoewel al met al viel het toch wel een beetje tegen. We bedoelen de poulefase van het Champions League toernooi bij de mannen via kun tweede vierkampen. Redelijk voorspelbaar hoe het allemaal zou aflopen en ook afliep. Alleen BR Volleys verraste met plaatsing. Geen bitcoins te verdienen als er gewed kon worden.

Italië blijft het volleybalwalhalla voor wat betreft het niveau bij de dames en heren.  Met maar liefst vier teams van beide genders bij de laatste zestien. Turkije heeft alle troeven op de damesteams gezet met drie deelnames, Polen heeft twee heren en één damesteam en dan hebben Rusland en Duitsland beide nog een heren team in de strijd.

Niks voor de Duitse dames, Frankrijk, België en andere Oostbloklanden. Mooi voor de poulevulling en om aan het grote werk te ruiken, maar doorgaan, hou maar. Dat was nog niet voor hen weggelegd, was een brug te ver!      

Europese wedstrijden van gisteravond. En omdat er ‘Europese wedstrijden’ staat beginnen we met een Zuid-Amerikaanse, die van Praia Club vs. Barueri. Dus met die van Anne Buijs. Praia Club won met 3-0, de 2-0 was een hele klus om op het scorebord te krijgen gezien de 35-33 na 25-20 in de eerste set. Daarna was het gedaan met Barueri getuige de 25-9 in de derde set.  Praia staat tweede, Barueri is de nummer negen. Anne Buijs maakte 11 punten, alleen haar teamgenote Fay Garay maakte er meer (18).

In Frankrijk won Le Cannet van St. Raphael. Met 3-0. Via de setstanden 25-20, 25-22 en 25-17. Le Cannet staat 4de, St. Raphael 13de, een plaats die ze qua puntenaantal delen met Chamalières en Istres. Dat drietal staat zes punten voor op de nummer 14, die met nummer 15 degraderen in Frankrijk. Van het duel was bij het online gaan van onze Top 10 nog geen matchreport beschikbaar, we kunnen u dus niets mededelen over de prestaties van Lynn Blenckers bij St. Raphael.

Polen Beker Dames: Rzeszow vs. Chemik Police. In de halve bekerfinale staat Indy Baijens tegenover Britt Bongaerts. Chemik Police versloeg gisteravond Rzeszow met 2-3. Chemik kwam met 1-2 voor (25-19, 19-25, 26-28) kon het echter pas in de tiebreak met 13-15 afmaken. Eerder plaatste Lodz van Bongaerts zich al.

Jovana Brakocevic was de ster van de avond met 38 punten voor Chemik, Indy Baijens, die inviel in de eerste set en daarna een basisplaats had in de volgende vier, scoorde 10 keer. Bij Rzeszow was Kiera van Ryk met 27 punten de meest scorende speelster.

Roemenië: Arcade Galati vs. Steaua Bucuresti werd een 3-0 zege voor Galati, dat koploper in Roemenië is met 13-36. De ploeg van Niels Klapwijk won met 25-23, 25-22 en nogmaals 25-22.

Turkije: Karayollari vs. Aydin eindigde in een 1-3 zege voor de ploeg van Maret Grothues. De 0-2 (23-25, 19-25) werd door 26-24 een 1-2 stand, waarna de gasten met 21-25 de winst pakten. Aydin staat 7de en zal meedoen aan de nacompetitie voor plek 5. De nummers 5 tot en met 8 strijden om die plaats in de play offs. Grothues scoorde 9 keer (scoringspercentage aanval 21%) , Meryem Boz was wat scoren betreft weer eens ‘The Boss’ de met 31 punten.

In Italië beginnen de mannen aan de voorrondes van de play offs. Die gaan over maximaal drie wedstrijden. Daarin speelt de nummer zes (Piacenza) tegen de nummer elf (Padova), de nummer zeven (Modena) tegen de nummer tien (Ravenna en de nummer acht (Milano) tegen de nummer negen (Verona)

De winnaars nemen het in een best op five serie op tegen de top 3 met dien verstande dat Perugia de winnaar van het duel 8 vs. 9 treft, Civitanova speelt tegen de winnaar van 7 vs. 10 en Trentino tegen de winnaar van 6 vs. 11. Dan mist u uiteraard nog de nummers 4 en 5. Dat zijn Monza en Valentina, die spelen na de voorronde ook een best of five tegen elkaar.

In Zwitserland zijn de damesteams ook toe aan de play-offs. Voor de Power Cats van Volley Düdingen, de ploeg van Anna Mebus, gaat die start niet van een leien dakje. Drie speelsters van haar ploeg zijn sedert donderdag wegens een positieve Corona test in quarantaine, waardoor de wedstrijd van zaterdag vs. Cheseaux geen doorgang kan vinden. De kwartfinale wordt nu in twee in plaats van drie wedstrijden beslist met bij een 1-1 stand waarschijnlijk een golden set om de beslissing te brengen.

Volleybal allerlei: De Nevobo is in 2022 niet alleen gastheer voor het WK vrouwen maar organiseert ook het 38ste congres van de FIVB op Papendal.  De FIVB-president gaf de volgende reactie: “We zijn verheugd met het voorstel van de Nederlandse Volleybalbond. Ik ben er zeker van dat al onze afgevaardigden van harte zullen worden verwelkomd in Nederland en ik ben blij dat we de kans hebben om het topevenement, dat het WK volleybal voor vrouwen is, te kunnen zien.”

“We geloven dat dit de ultieme plek is voor het congres” aldus Michel Everaert, de directeur sportontwikkeling en evenementen van de Nevobo. “Dit biedt Nederland zowel sportief als bestuurlijk veel kansen.” Liet de blije NOC*NSF – voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg noteren. “We kijken ernaar uit om de internationale volleybalwereld op Papendal te mogen ontvangen.”

Onze top 10: Weer met vier duels uit de vaderlandse competitie, aangevuld met een aantal buitenlandse wedstrijden waar Nederlandse inbreng is. Mooi dat die er zijn, anders hadden we onze Top 10 moeten omdopen tot een Top 5 of zo. Ook niets mis mee overigens.

1 Apollo 8 vs. VC Sneek. De ploeg uit Borne is hard op weg naar de Kampioenspoule, maar krijgt met VC Sneek, van voormalig Apollo trainer Jeffrey Scharbaai, dat is al een heel tijdje geleden, een stevige klus te klaren. Wat moeten we er van zeggen, uit zicht Sneek wellicht ‘Apollo 8 uit, altijd lastig’. Uit zicht Apollo 8 wellicht ‘Sneek thuis, altijd lastig’. Ofwel beide ploegen zullen het als een lastige opgave beschouwen om de meeste punten aan dit duel over te houden. Als Apollo dat lukt hebben ze een ticket voor de KP-poule zo goed als zeker binnen. De dames beginnen om 15:30 uur. De scheidsen ook.    

2 Sliedrecht Sport vs. Amysoft Lycurgus. “What’s the question?” Kan Sliedrecht Sport Lycurgus afstoppen in hun voornemen om de Kampioenspoule veilig te stellen. “That’s the question!”  En zelf een goede stap richting die nacompetitie zetten. Eerder bleek Sliedrecht niet opgewassen tegen Dynamo en Orion, lukt het dan wel tegen Lycurgus? Als Orion de graadmeter is dan moet Lycurgus winnen, zij wonnen in Doetinchem met 2-3, Sliedrecht verloor er met 3-0.

Om het vergelijk met de Top 3 van Nederland te maken. “Als Sliedrecht een hele goede dag heeft en Lycurgus een mindere moet winnen mogelijk zijn, maar juist een van de kenmerken van een topploeg is dat ze maar heel sporadisch een minder goede dag hebben. En dat zou dan in Sliedrecht moeten zijn? Wat was ook weer ‘the question’?

3 Set-Up ’65 vs. Eurosped. De ploeg uit Vroomshoop komt met een viertal speelsters naar Ootmarsum, die eerder al de kleuren van de thuisploeg verdedigden. Voor Eline Geerdink en Anneclaire ter Brugge is dat al even geleden, voor Evie van Kerkvoorde en Wies Bekhuis nog maar heel even, vorig seizoen speelden ze nog in de Schalm.

Dat zal voor dit viertal een bijzonder duel worden dat zij, maar ook hun vroegere club, niet zal willen verliezen. Beide teams staan in de staart van de Eredivisie en ‘smachten’ naar een overwinning. Een derby, ja een derby, maar dan wel een andere derby omdat er alleen thuis voor de buis aangemoedigd kan worden. Hier fluiten de scheids voor het eerst op 17:00 uur ten teken dat de dames kunnen beginnen.

 4 Taurus vs. Active Living Orion.  Na een tweetal goede resultaten (vs. VCN en Dynamo) leed Taurus midweeks een (onverwachte) 3-0 nederlaag bij SSS. Tegen Orion hebben ze gelegenheid om revanche op zichzelf te nemen. En tevens de kans om aan een Top 4 notering te blijven meedoen. Orion, dat aan het eind van het seizoen Dirk Sparidans de functie van trainer/ coach Joris Marcelis ziet overnemen, kan met winst een eind richting kwalificatie voor de Top 4 gaan.

Deze bovenstaande wedstrijden zijn net als alle andere Eredivisie duels bij de dames en heren te volgen via de livestream van Volleybal.nl

5 Ladies in Black Aachen vs. MTV Stuttgart. Stuttgart is koploper af, toen ze voor de Champions League in Rusland waren pakte Dresden hen de eerste plek af en sindsdien staat Dresden op één. De Ladies in Black hebben het moeilijk, winnen bleek de laatste weken een te zware opgave waardoor ze steeds verder wegzakten op de ranglijst. Ze staan nu voorlaatste, een puntje achter Münster en Wiesbaden. Of er tegen Stuttgart punten te sprokkelen zijn wagen we te betwijfelen, Lohuis en Jasper zullen met hun ploeg in de race voor de eerste plaats willen blijven.

6 Novara vs. Perugia. Nika Daalderop vs. Nicole Koolhaas. Met de vraag of het laaggeplaatste Perugia, ze staan voorlaatste, net als afgelopen woensdag weer voor een stunt kan zorgen tegen een van de Top 5 uit Italië. Chieri ging met 2-3 ten onder, dat zal Novara, de titelverdediger in de Champions League, toch niet over komen?

7 Ajaccio vs. Toulouse. Met mogelijk aan weerskanten van het net twee Nederlanders. Ramon Martinez Gion en Sjoerd Hoogendoorn bij thuisploeg en Gijs Jorna en Michael Parkinson bij de gasten. Kan Sjoerd Hoogendoorn Ajaccio eindelijk aan de zo  begeerde tweede overwinning helpen?

8 Chamalières vs. Paris St. Cloud. Zouden ze in dames 1 van VC Sneek nog samengespeeld hebben? Nynke Oud van Chamalières en Paula Boonstra van Paris St. Cloud vraagt u zich wellicht af, of vragen wij ons voor u af? Even gaan zoeken! Voor zover wij konden nagaan vertrok Oud na het seizoen 2015/2016 en kwam Boonstra in het seizoen 2016/2017. Voor zover wij na konden gaan dus! Paris is favoriet als we aan ranglijstjournalistiek doen, maar Chamalières is nu eenmaal thuis een moeilijk te kloppen ploeg.

9 Aan u de keuze voor de laatste ploeg in deze rij. Uiteraard bent u vrij om uw favoriete ploeg uit de Eredivisie op deze plek te zetten. Maar het mag natuurlijk ook een duel uit het buitenland zijn. Zoals, om er maar een aantal te noemen:

  • Michelbeke vs. Oostende in België (voor de fans van Merle Baasdam, Lisa Nobel, Loladina Zwaanswijk en Fanny Lafeber)
  • Nancy vs. Saint Nazaire in de Franse B-Ligue. (voor de fans van Fabian Plak)
  • Legionowo vs. LKS Lodz (voor de fans van Britt Bongaerts)
  • Wroclaw vs. Chemik Police (voor de fans van Indy Baijens)
  • Straubing vs. USC Münster (voor de fans van Iris Scholten, Demi Korevaar en Sarah van Aalen)
  • Brescia vs. Casalmaggiore (voor de fans van Marrit Jasper)
  • Schwerin vs. Potsdam (voor de fans van Nicole Oude Luttikhuis en Femke Stoltenborg)
  • Karlovarsko vs. Liberec (voor de fans van Wessel Keemink)

De keus is geheel aan u, waar ter wereld u ons ook volgt, van Antarctica tot aan de Noordpool. Aan u en aan u alleen is deze keuze voor plek 9.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.