Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 in coronatijden (III)

VoV, 04-04-2020. 3:15 uur. Geen Top 10, uiteraard niet, Corona heeft de sport en dus ook het volleybal in een wurggreep. We zouden een Top 10 kunnen samenstellen van de 1 aprilgrappen die we deze week voorbij zagen komen, zoals de spelregelwijziging van de Nevobo. Dat was weer een echte dijenkletser, spitsvondig, uitermate onverwacht en echt raak. Maar zou zeker niet op één gestaan hebben.

Net als ook de promotie/ degradatieregeling niet, als het een 1 aprilgrap was geweest. De ene helft van volleyballend Nederland zag het wel zo, als een vervroegde, en de andere helft moest even vlot de kalender of agenda raadplegen of het toch al 1 april was om zekerheid te hebben dat het geen grap was. Zoals altijd, was er lof en verbazing over de besluitvorming, al naar gelang vanuit welk standpunt een club/ trainer er voor de eigen situatie naar keek.

De 1 aprilgrap van trainer/ coach Paul van de Ven (Sliedrecht Sport) en Dynamo speler Jeroen Rauwerdink over het WEL doorgaan van de play-offs hebt u ongetwijfeld voorbij zien komen. De Nevobo zou overeenstemming met de top 4 van de Eredivisie hebben over een aangepast schema voor de play-offs en die zou voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, zodat er gespeeld kan worden. Paul van der Ven en Jeroen Rauwerdink leggen het via   DEZE LINK  voor je uit.

Trainersvergoedingen in volleyballand. Ontvangt u als trainer wel genoeg voor uw inspanningen, betaalt u als club te veel of te weinig? Een reactie van 20% van de bij de Nevobo aangesloten leden is vervat in onderstaand overzicht. Geeft 20% eigenlijk wel een betrouwbaar beeld. Men zegt dat een responsratio van 20% voor een online enquête goed is, dus ook representatief.
Waarom dit onderzoek door de Nevobo? Veel clubs stelden hen de vraag of zij ook wisten hoe andere verenigingen omgaan met vergoedingen voor trainers. Daarom dit onderzoek, de resultaten zijn dus geen richtlijnen van de Bond.

Hieronder de resultaten, voor meer toelichtingen klik op DEZE LINK.

Wat ons wel tegenvalt is de vergoeding die over het algemeen voor de jeugdtrainers betaald wordt. Is het niet zo dat als we het Nederlandse niveau omhoog willen halen we de beste opleiders bij de jeugd moeten laten trainen en om hen daar te krijgen we hen ook heel erg goed moeten betalen. Daar plukt de club dan met de jaren de vruchten van. Lange termijnplanning, investeren gaat altijd aan het rendement vooraf. Tenminste als de jeugd dan niet halsoverkop naar een andere club verkast.

Noodloket van het ministerie van Economische Zaken. Op donderdag 26 maart is besloten dat niet alleen ondernemers via genoemd noodloket voor een eenmalige tegemoetkoming in aanmerking kunnen komen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen door de maatregelen tegen het Coronavirus, maar ook sportverenigingen en -stichtingen deze tegemoetkoming van € 4.000,00 kunnen ontvangen! Voor een aanvraag gaat u naar de website van de RVO.

U doet de aanvraag met terugwerkende kracht over de periode van 15 maart tot 15 juni 2020, dus ook als u pas volgende week een aanvraag indient, en u voldoet aan alle voorwaarden, dan komt u toch voor het volledige bedrag in aanmerking.

De laatste mutaties in trainersland. André van Leeuwen gaat van Sliedrecht Sport Dames 2 naar Kalinko Dames 1. Ans de Graag verruilt Dames 1 voor Heren 1 bij Kalinko. Sandor Rieuwers vertrekt bij Zaanstad heren 1. Derk de Saegher wordt de nieuwe trainer/ coach bij PDK Huizen Dames 1, René Leeflang en Paul de Winter promoveren niet met Zaanstad Dames 1 naar de Topdivisie, zij namen afscheid. Maar Mark Schoonen gaat wel door bij Velo Heren 1. En Hans Giesselink is terug bij Wevo in Weerselo.

Transfers: In België gaat Michiel Ahyi van Volley Gent naar Knack Roeselare, in Frankrijk verkast Michael Parkinson van Poitiers naar Toulouse, waar hij collega wordt van Gijs Jorna. In Duitsland blijven Demi Korevaar en Sarah van Aalen nog een jaartje bij USC Münster, terwijl Nicole Oude Luttikhuis ook volgend seizoen in het shirt van Schwerin te bewonderen zal zijn.

En in Nederland maakten op het hoogste niveau Sliedrecht Sport, Eurosped en Apollo 8 al melding van de eerste mutaties in hun damesselecties.

Sliedrecht Sport: Carlijn Ghijssen-Jans, Emma en Ana Rekar verlengden. Brechtje Kraaijvanger, Dani Dammers, Laura de Jong en Lisanne Baak vertrekken/ stoppen.
Eurosped: Nieuw zijn Wies Bekhuis, Evie van Kerkvoorde, Lieke Hilgenberg en Anneclaire ter Brugge. De vertrekkers werden niet genoemd in het persbericht.
Apollo 8: Nieuw is Marije ten Brinke, Rinske Hofste gaat naar Dames 2, Lieke Hilgenberg en Manon van ’t Rood vertrekken en Ilona ter Avest en Annelies Dokter stoppen.

Bij de mannen van Lycurgus hebben Steven Ottevanger en Hossein Ghanbari hun contract verlengt. Frits van Gestel vertrekt.
Dynamo verwelkomde Frits van Gestel, zag Bram Langevoort een stapje terug doen en verlengde met Jeroen Rauwerdink en

Deze week bleek dat het seizoen 2019-2020 voor heel veel teams toch niet voor niets is geweest. Als een donderslag bij heldere hemel promoveerden de teams bij bosjes, vooral naar de Topdivisies. Niet alleen de ploegen die op de drempel van het kampioenschap stonden en al met promotie hadden gerekend, maar alle teams uit het linker rijtje werden ineens een divisie hoger ingedeeld. Of ze daarin ook gaan uitkomen volgend seizoen moeten we nog maar even afwachten, het is nog geen september en tot dan kan er veel gebeuren.

Een voorbeeld dat waarschijnlijk niet op zichzelf staat. Wij citeren uit een ontvangen reactie op de nieuwe indeling:

“Eerst dacht ik toen ik de mail toegestuurd kreeg: de Nevobo vergist zich. Het is morgen pas 1 april. In chronologische volgorde passeerde op de tijdsbalk eerst de mededeling dat de competitie voor Topdivisie en lager was gestopt, vervolgens een week later de mededeling dat ook de Eredivisie ten einde was. Dan volgde de mededeling dat er overlegd gaat worden hoe het seizoen goed te beëindigen i.v.m. de invulling van het volgende seizoen en dan de mail met het besluit van de indeling.

Wat men nu van plan is, is eigenlijk niet te bevatten. Een devaluatie van de Topdivisie. Onze club wilde eigenlijk geen opvullingswedstrijden als we als tweede waren geëindigd, waar we nog terdege uitzicht op hadden.

Onze target was om volgend seizoen kampioen te worden en zo promotie af te dwingen. De berekening van de hogere kosten was ook al gemaakt, daar konden we dan in 1 jaar naar toe groeien. Voor menige vereniging zullen de kosten een probleem zijn en niet alleen de kosten, want er komt nogal wat bij kijken om in de Topdivisie te spelen. Zaaleisen, ballenkinderen, vlaggers. Kan de Nevobo dat dan nu zomaar eisen? Als je niet wilt promoveren komt dan de nummer 7 of 8 van de Eerste Divisie voor promotie in aanmerking?

Wat het financiële betreft, wij kijken reikhalzend uit, en met ons waarschijnlijk nog wel een tiental clubs, welk financieel plaatje aan de promotie vastzit. Wordt het teveel betaalde over het seizoen 2019-2020 verrekend? Wordt voor de promovendi het teamgeld Topdivisie gelijk aan het teamgeld Eerste Divisie, uiteraard zonder de betaling voor de licenties van de speelsters.

Wij zijn wel benieuwd hoeveel personen deze oplossing hebben voorgesteld, het zou goed zijn als de Nevobo inzage verschafte in de besluitvorming om deze methode te hanteren.

En we hopen dat dit een tussenjaar is en dat er volgend seizoen gewoon weer één Topdivisie is, gevormd door de nummers één tot en met zes van de Noordelijke en Zuidelijke Divisie en dat er dan dus ook in de lagere divisies en klassen een versterkte degradatieregeling is zodat alle kwaliteitsluchtvervuiling in de pyramide opbouw van de competities er weer uit is. Het is eigenlijk een beetje te gek, dat je zonder kampioen te worden in een aantal jaren van de Derde Divisie naar de Topdivisie kunt promoveren.

Nu is het alleen nog afwachten wie wel wil en wie niet wil. Als je geen p/d wilt spelen wil je dan wel of niet promoveren, wil je dan promoveren zonder p/d te spelen of in de Divisie blijven zitten waar je zit?

Verder nog meer? Ja, hoe gaat dat nu met de Volleybal Nations League? Die wedstrijden zouden gespeeld worden na de Olympische Spelen van Tokio. Wordt dat dan nu ook 2021 en slaan we dit jaar over? Of wordt het voor de Olympische Spelen van Tokio 2021.

Of het een 1 aprilgrap was, durven we nu niet te zeggen, het kon ook zomaar een coronawaarheid zijn, maar op World of Volley verscheen op 1 april de mededeling dat zowel het Italiaanse mannen- als damesteam van deelname aan de VNL-competitie afzagen.

Morgen hebben we nog een speciaal item op Vizier op Volleybal. Een fotoreportage als hommage aan de libero. Aan de specialist in de defensie. De organisator, zowel in de rallypass als de servepass, een kei. Klein van stuk, maar meestal groot in daden. Spectaculair, laagvliegenden hoogvliegers. Reflexen, die met de snelheid van het licht uitgevoerd worden. Staan instinctief meestal precies daar waar ze staan moeten. Lopen in en uit, moeten altijd meteen scherp zijn. Enfin zo kunnen we nog wel meer kwaliteiten opsommen die de dame, heer in dat andere tenue moet hebben. Morgen staan zij in het middelpunt, meer dan 100 foto’s van De Libero!

In de Duitse Bundesliga bij de mannen is TV Rottenburg het eerste coronaslachtoffer geworden. De club, die gedurende 20 jaar in de Bundesliga uitkwam, zal geen licentie meer aanvragen voor de Eerste of Tweede Bundesliga voor het seizoen 2020-2021. Als reden wordt aangegeven de gevolgen van de coronapandemie. Sponsoren trokken zich in de afgelopen dagen/ weken massaal terug, hetgeen een totaalbedrag ter grootte van een getal met zes cijfers beliep, voor de komma wel te verstaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.