Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 in coronatijden (VI)

VoV, 25-04-2020. 4:33 uur. Een eentonig verhaal. Week in week uit hetzelfde liedje, om depri van te worden, steeds maar te moeten melden dat er weer geen Top 10 is, dat er niet gevolleybald wordt en dat we het met wat ander bij elkaar geraapt nieuws moeten doen.

Maar er is licht aan de horizon, de jeugd mag vanaf 29 april weer naar buiten, mag weer volleyballen in het zand en in het gras. De eerste tekenen zijn er dat het de goede kant op gaat.

Het NOC*NSF publiceerde het ondervolgende protocol om veilig te kunnen sporten. Hiermede willen ze de clubs en gemeenten richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken en zoveel mogelijk ruimte voor lokaal maatwerk bieden, uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM.

Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het protocol. De gemeente maakt afspraken met de sportaanbieders over hoe de eerste lijn van handhaving op sportaccommodaties vorm en inhoud moet krijgen. De bestuurlijke handhaving die voortvloeit uit de noodverordening ligt zoals gezegd in handen van het lokaal gezag, maar voorkomen moet worden dat dit gezag daadwerkelijk moet optreden. Een gezamenlijk optrekken in de handhaving van maatregelen heeft de voorkeur, zodat er veilig kan worden gesport zonder gezondheidsrisico’s.

Zij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren, waarbij voor alles geldt dat gezond verstand gebruiken voorop staat.

• blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
• blijft thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuisblijven tot 14 dagen na het laatste contact;
•houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar);
•hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
•ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
•was voor je training thuis je handen met water en zeep, minimaal 20 seconden;
•was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
•douche thuis en niet op de sportlocatie
•vermijd het aanraken van je gezicht;
•schud geen handen;
• kom niet eerder dan 10 minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct daarna naar huis.

Wellicht gaan we straks op eredivisie-/ topdivisieniveau en lager ook in de buitenlucht spelen. Als er toch niet gevoetbald mag worden, we zien het al gebeuren.

In stadion Galgenwaard, normaal de thuisbasis van FC Utrecht, voor de verandering de Topdivisiewedstrijd tussen Booleans VVU en IMS/ Voltena of in de Arena in Amsterdam Pharmafilter US tegen VoCASA. Gewoon op een zonnige zaterdagmiddag in september, met een veld rond de middenstip. Er is plaats genoeg op de tribunes voor de fans om anderhalve meter uit elkaar te zitten. Toneel- of verrekijker meenemen en het genieten kan beginnen.

Over genieten gesproken, de NOS, Ziggo en Volleybal.nl hebben voor de liefhebber ook een aantal uitzendingen om van te genieten in het vooruitzicht. Na de terugblik op TV op vaderlandse hoogtepunten in het voetbal en wielrennen is volleybal nu aan de beurt. Niet op TV maar op de Nevobo site Volleybal.nl.

Tot en met 30 mei zijn de zaterdagavonden gevuld met prachtige historische volleybal hoogtepunten, vanavond te beginnen met een terugblik op de wedstrijd van de Nederlandse vrouwen tegen de Verenigde Staten op het WK van 2018. Het begint om 20:00 uur. Presentator Maarten Tip (NOS) of Bas van Veenendaal (Ziggo Sport) kijken met Laura Dijkema en Celeste Plak terug op deze absolute kraker van het WK 2018, waarin Oranje van 0-2 achter naar 3-2 winst ging.

Wat we nog wel even willen melden is dat het CEV, de Europese volleybalbond, alle nog te spelen Europese duels 2019/2020 heeft afgelast. De nog op het programma staande wedstrijden voor de Champions League, de CEV Cup en de Challenge Cup uit het internationale seizoen 2019/ 2020 gaan niet meer door. Dit betekent dus dat er dit jaar in deze toernooien geen winnaars zullen zijn.

Tevens zijn de landenwedstrijden voor de Golden en Zilveren League afgelast. De oranje mannen zouden uitkomen in de Golden League. De bond verdeelt 80% van het prijzengeld, 2,5 miljoen, dat voor deze cups beschikbaar was onder de nog voor de titel in de race zijnde clubs. Ook kondigde het CEV aan dat ze het Europese volleybal met een bedrag van 11,5 miljoen euro zal ondersteunen.

En verder, transfergeruchten?  Wouter ter Maat zou bij Fenerbahce vertrekken, maar wel in Turkije blijven spelen. Thijs ter Horst zou weggaan bij Ravenna maar volgend seizoen in Italië naar een topclub gaan.

Tatyana Kosheleva, die afgelopen seizoen half januari bij Lokomotiv Kaliningrad, de nieuwe club van Laura Dijkema kwam, zal daar ook weer vertrekken. Naar een club in Japan of China wordt gezegd.

Spelverdeler Stijn D’Hulst keert vanuit Italië (Civitanova) terug bij Roeselare. De Belgische diagonaal Kaja Grobelna heeft haar contract met het Italiaanse Chieri verlengd. En de Poolse spelverdeelster Joanna Wolosz vervolgt haar carrière mogelijk in Turkije. Ze zou dicht voor een transfer van Conegliano, waar ze collega van Robin de Kruijf was, naar Eczacibasi Vitra staan.

Dat was ‘t wel, blijf thuis, blijf gezond, pas goed op jezelf en op anderen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.