Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Topt 10 (en meer) #13-2024

VoV, 20-01-2024. 7:45 uur. Zo, daar zijn we weer met de een vooruitblik op de Nederlandse toppers en een terugblik op wat er volgens ons zoal aan wetenswaardigheden op volleybalgebied voorbijkwam deze week.  Natuurlijk beginnen we ook nu weer met de Top 10.

Dit weekend is de keuze gevallen op:

 • 01> Uw keuze. Daar wordt ook nu niet aan getornd.
 • 02> VC Limax vs. Lycurgus. Eredivisie mannen. De topper op zondag. Hetzelfde aantal punten, waarbij Lycurgus een wedstrijd minder speelde.
 • 03> Sudosa-Desto vs. VC Zwolle. Eredivisie dames. Blijken zal hoe de teams met het verlies van de laatste wedstrijd en het vertrek van een speelster om zullen gaan. Twee redenen dat ze zich opnieuw zullen willen bewijzen.
 • 04> Sliedrecht Sport vs. Orion. Eredivisie mannen. Kan Sliedrecht net als thuis tegen Lycurgus ook tegen Orion stunten? Ze hebben wel een stunt nodig om de aansluiting te behouden met de top 4.
 • 05> Dinto vs. Armixtos. Topdivisie dames. Nummer twee vs. nr. drie. Zelfde aantal punten, Dinto speelde een wedstrijd minder. Wie wordt de naaste belager van koploper AVV Keistad.
 • 06> Rivo vs. Krekkers. Topdivisie A dames. Derby. Terugkeer van Frank van den Noort in de Haambrink. Vierde wedstrijd van Krekkers in 8 dagen. Zou de thuisploeg te uitgeblust zijn om te vlammen of gaan ze de eerste zege van 2024 halen en zichzelf nu wel voor de vechtlust belonen?
 • 07> Donitas vs. Veracles. Topdivisie A dames. Stadsderby. Favoriet is koploper Veracles. Maar wat zegt dat in een stadsderby waar studententeams tegenover elkaar staan?
 • 08> Olhaco vs. Webton. Topdivisie A mannen. Duel om rode lantaarn. Niet om deze in bezit te krijgen maar juist het tegenovergestelde of om hem kwijt te raken. Mee te geven van Drenthe naar Twente.
 • 09> Peelpush vs. Volley Tilburg. Topdivisie B mannen. Zuidelijke derby met als inzet handhaving in top 5 (Peelpush) of verovering van een plaats bij de beste vijf. Onderling verschil 1 puntje, teams zijn ranglijstburen, met Peelpush op plaats 5.
 • 10> Tornado vs. VC Zwolle D2. Eerste Divisie A Dames. De koploper komt op bezoek in Geesteren. Dan wil het nog weleens spoken bij de thuisploeg.

En wat is er verder nog aan nieuws te melden? Uit binnenland en buitenland?

Olympische spelen In Parijs. EK Beach in Nederland. Het beachvolleybal op de Olympische Spelen in Parijs is dit jaar in de periode van 27 juli tot en met 10 augustus.  De Europese toppers hebben dan een paar dagen om bij te komen, als ze tenminste niet al eerder uitgeschakeld zijn, want van 13 augustus t/m 18 augustus volgt dan het EK beachvolleybal in Nederland, waar Den Haag, Arnhem en Apeldoorn als speelsteden zijn aangewezen. DHL verbindt zich als presenting partner aan het EK Beachvolleybal voor mannen en vrouwen,

Overigens is Frank van den Outenaar als hoofdcoach van de technische staf van BTN Nederland benoemd en dus trainer/ coach van Raïsa Schoon en Katja Stam, die op grond van hun FIVB-ranking zo goed als zeker al gekwalificeerd zijn voor deelname aam de Spelen in Parijs.

De scores van landgenoten in de Champions League: In de laatste speelronde konden we deze week niet de scores van de Nederlandse spelers en speelsters geven, omdat we blijkbaar te vroeg met onze verslaggeving waren en de info nog niet voorhanden was op de CEV-website. Dat willen we nu inhalen voor zover dat mogelijk is, want nog is alle info er niet.

Champions League Dames:

 • Vero Volley Milano vs. VakifBank 2-3, Nika Daalderop 4x, Sarah van Aalen 1x
 • MTV Stuttgart vs. Asterix Avo 3-0. Eline Timmerman 11x, 4 blokpunten, Jolien Knollema 10x, 3 blokpunten, Britt Bongaerts 5x, Laura Overwater 3x en Iris Vos 11x.
 • Conegliano vs. Rzeszow 3-0. Robin de Kruijf 13x, 5 blokpunten.
 • Prometey Dnipro vs. Alba Blay 3-1. Nog geen matchreport beschikbaar.

Een weetje: leuk is het wel om Iris Vos op de CEV-statistieken van de Champions League bovenaan te zien staan met 195 gescoorde punten. We moeten er wel bijzeggen dat daarbij inbegrepen zijn de punten die ze scoorde tijdens de CL kwalificatiewedstrijden. Zij heeft 12 wedstrijden achter haar naam en Ekaterina Antropova, die derde staat zes, waarin ze 135 keer scoorde.

In de play-offs bij de dames van de nummers2 in de poule en de beste nummer 3 zijn de volgende wedstrijden, met daarbij een Duits onderonsje:

 • Rzeszow vs. VakifBank
 • Prometey Dnipro vs. Eczacibasi
 • MTV Stuttgart vs. SC Potsdam

Champions League mannen:

 • Ziraat Bankasi vs. Olympiacos 3-0. Nog geen matchreport beschikbaar.
 • ZAKSA vs. Roeselare 3-2. Geen scores voor Twan Wiltenburg en Jasper Wijkstra
 • Tours vs. Ljubljana 3-0. Michaël Parkinson 6x.
 • Benfica vs. Halkbank 2-3. Nimir Abdel-Aziz 31 x
 • BR Volleys vs. Piacenza 0-3. Robbert Andringa 2x
 • Budejovice vs. Las Palmas 3-2. Stijn van Schie 5x.
 • Civitanova vs. Maaseik 3-0. Geen scores voor Joris Berkhout.

In de play-offs bij de mannen van de nummers 2 in de poule en de beste nummer 3 zijn de volgende wedstrijden, met daarbij een Nederlands onderonsje.

 • BR Volleys vs. Tours
 • ZAKSA vs. Halkbank
 • Las Palmas vs. Lvi Praha.:

Trainers mutaties: Zo langzamerhand zal het wel weer tijd worden voor veel clubs, waarbij de trainerscontracten aflopen, om na te denken over de man/ vrouw die volgend seizoen de topteams van oefenstof moet voorzien. Een aantal heeft ook al afscheid genomen en nieuwe trainers/ coaches benoemd.

Zo vertrok Arjen Schimmel bij SV Dynamo en werd opgevolgd door Harry van den Brink. Elroy Bezemer verlengde bij Sliedrecht Sport en Thijs Oosting gaf te kennen dat hij met zijn laatste seizoen voor Apollo 8 bezig is.

Jan van Uitert stopte al vroeg in het seizoen bij Avior Dames1, DIO Bedum en Nico Huisman namen afscheid van elkaar en aan het eind van het seizoen doen dat Michel Klappers en Volley Meerkerk Dames1 ook. Net als Alfred Oonk en Boemerang Eibergen.

We maken er melding van zodat u weet wie er beschikbaar zijn als u met uw club/ team op zoek bent.

VoV Tip: Voor iedereen die weleens stoeit met het maken van oefeningen! Deze zondag is er de clinic ‘Oefeningen maken”. Superleuk en snel tot oefeningen komen met de gamificator van Sportjeal. Met een rugzak vol oefeningen naar huis en gereedschap om zelf snel tot een oefening te komen.

Zie ook onder DEZE LINK

Buitenlands volleybal. Even van alles wat, kriskras door elkaar. Omdat het zo uitkomt. In de Bundeliga won Ladies in Black midweeks van USC Münster. Met 3-1 via 25-19, 32-30, 23-25 en 25-16. Nicole van de Vosse werd de MVP. Met twee invalbeurten voor de vierde set en een basisplaats in die set maakte ze 14 punten. Fleur Meinders liet 7 punten noteren, waarvan 6 aces en Jolijn de Haan scoorde 2 keer tijden invalbeurten. Demi Korevaar maakte 1 punt, via een aanvallend scoringspercentage van 100%. Ze stond 1 set in de basis.  Aachen maakte het verschil vooral serverend (11 om 1 aces) en blokkerend (11 om 6 blokpunten)

In de CEV Cup won Fenerbahce van Dick Kooy donderdag met 3-0 (17, 21, 23) van Prometey. Uit hadden ze met 3-1 verloren, de beslissende golden set wonnen ze met 15-11. In de volgende ronde nemen ze het op tegen Maaseik, dat vanuit de Champions League instroomt in de CEV Cup.

In Zuid-Korea won Thijs ter Horst met Kepco met 0-3 (16, 20, 16) bij hekkensluiter Kb Stars. Ter Horst scoorde 21 keer. Zijn ploeg blijft vijfde staan.

In België kwamen gisteravond de dames en heen van VDK Gent in actie. De mannen speelden tegen Maaseik. Bij de mannen verraste hekkensluiter Gent met 3-1 winst op Maaseik. Ricardo Hofman scoorde 17 keer voor Gent, Chris Ogink maakte er 7. Bij Maaseik speelde Joris Berkhout wel, 1 set inde basis en 1 invalbeurt, maar kreeg geen scores achter zijn naam.

De dames van Gent verloren met 3-2 uit bij Tchalou. Dagmar Boom speelde vijf sets en scoorde 14 keer, Lynn Blenckers kreeg invalbeurten waarin ze 1 keer scoorde en libero Romy Brokking had 30 positieve acties op de serve van de tegenstander. Via 23-25 dwongen ze de tiebreak af, die met 15-10 werd verloren. Gent staat derde in de stand.

In Hongarije was nog KNCR vs. Szent Benedek een vrijdagavond wedstrijd. KNRC van Lavinia Maiorano won met 3-0 (22, 19, 23). Ze had een invalbeurt en scoorde 1 punt. Haar ploeg staat vierde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en Ladies in Black Aachen.