Vizier op volleybal

 

De waarde van de puntjes!

VraagtekenEn, hoe is het afgelopen?  Is in veel gezinnen een doodnormale vraag als zoon, dochter, pa of ma van de volleybalwedstrijd thuiskomt.  En met enige regelmaat zal het antwoord zijn  3-2 gewonnen. En eigenlijk weet de vragensteller dan nog helemaal niks over de puntenwaarde, die deze winst heeft opgeleverd. Okay, gewonnen in de vijfde set, maar wat levert het op? Drie punten, twee punten of 1-0 in wedstrijden? Een kennis zegt dan altijd, is volleybal daarom een sport voor snuggere mensen, omdat de punten steeds een andere waarde kunnen hebben, zich aan hun omgeving (competitie, p/d, beker, play-offs)  aanpassen als een kameleon in de natuur.   

Een 3-2 zege levert namelijk afhankelijk waarin en waarvoor je speelt, dat weet u allemaal, steeds een ander aantal punten op, net als overigens de 3-0 of de 3-1. In de Eredivisie en Topdivisie is dat bij 3-2 winst twee puntjes en in lagere divisies drie. In de p/d wedstrijden twee en in de bekerrondes tot de achtste finales is ons niet duidelijke wat het precies oplevert, dat lijkt variabel, zoals verderop in het verhaal wel zal blijken.

Zelfs als het de 22ste keer in het seizoen is dat die vraag over ‘hoe was ‘t?’ met 3-2 beantwoordt wordt, en dus is gebleken dat je gewoon in het reguliere seizoen twee keer over sterker bent geweest dan alle andere teams in de divisie, houdt dit niet in dat je de beste bent. Juist tegenovergesteld, eigenlijk is dan wel duidelijk dat je niet bovenaan zult zijn geëindigd. Want 44 (Ere- / Topdivisie) of 66 punten (1ste en 2de divisie) blijken in de praktijk gewoon te weinig om er als eerste mee te eindigen. Dan ben je in de regel een goede middenmoter, ondanks dat je alles gewonnen hebt. Zie beneden!** 

Toch wel een beetje een vreemde situatie dat een team dat alle 22 wedstrijden wint in geen van alle veertien divisies (Eredivisie tot en met 2de divisie) in Nederland, die dit aantal in de reguliere competitie spelen als eerste was geëindigd. En ook bij de Eredivisie dames, waar Sliedrecht na achttien wedstrijden 43 punten had, de 36 niet voldoende zouden zijn geweest, net als in de 2de divisie B, waar de twintig wedstrijden voor een totaal van 60 punten hadden gezorgd, te weinig voor de titel.

Wij vinden het toch een puntenkluwen, als we naar de punten kijken die de wedstrijden opleveren in de verschillende divisies en onderdelen van het seizoen.  Even een globale recapitulatie:

Reguliere seizoen:  Ere- / Topdivisie: 3-0 en 3-1 winnaar 3 punten, verliezer niks. 3-2 winnaar 2 punten, verliezer 1 puntje. 1ste divisie en lager: 4-0 winnaar 5 punten, verliezer niks.  3-1 winnaar 4 punten, verliezer 1 puntje, 3-2 winnaar 3 punten, verliezer 2 punten. 3-0 bestaat niet in de competitie in deze divisies.

Kampioenspoule dames: Nummer één startbonus 5 punten, nummer laatst van de zes 0 punten. Punten als in de reguliere competitie. Degradatiepoule dames: nummer één twee punten, nummer laatst van de drie nul punten. 

Play – offs mannen: Nummer één Eredivisie vrijgesteld in eerste ronde play- offs. ‘Best of three’ punten als reguliere competitie, waarbij dit overruled wordt door de wedstrijdstand uit ‘best of three’. Punten hebben dus een nul waarde, winnen levert één punt op. Play – out: idem, waarbij bijvoorbeeld volgens de Nevobo Fusion na vijf wedstrijden tien punten had en Zaanstad op vijf stond als eindscore. Dus na de 2-2 stand was het 7 om 5. Fusion won de laatste met 3-1.

Als de laatste wedstrijd in 2-3 voor Zaanstad was geëindigd, zou het dus 8 om 7 punten zijn geweest maar ook 2 om 3 in wedstrijden, waardoor Zaanstad niet gedegradeerd was, hoewel dit volgens de punten wel het geval zou zijn geweest. Dit ter illustratie van het overrulen en dat de punten geen functie en waarde hebben in deze. Kunt u mij nog volgen, of heeft mijn kennis gelijk!

In het beker toernooi is het allemaal weer anders. Afhankelijk van het aantal deelnemers in één poule worden er ‘best of three’ of ‘best of five’ wedstrijden gespeeld. Hoe het precies met de punten zit? Neem de eerste ronde in poule A bij de dames van het afgelopen seizoen.  Croonenburg vs Spivo 2-3, Spivo vs Volley Meerkerk 0-3, Volley Meerkerk vs Croonenburg 3-1. Stand: Volley Meerkerk 2-6, Spivo 2-2, Croonenburg 2-1. En vergelijk dit met de derde ronde in poule F. Sliedrecht Sport II vs Ledub 1-3, Vught vs Sliedrecht II 0-3 en Ledub vs Vught 3-2. Stand: Ledub 2-6, Sliedrecht II 2-4, Vught 2-2.  Ledub wint een wedstrijd met 3-2 en komt toch op 6 punten! Is dit nu 4 (1-3) +2 (3-2) of 3+3? Of is het gewoon niet goed?  

En dan de promotie / degradatie wedstrijden. Dat is nog weer een ander verhaal. Daar levert iedere winst ongeacht of dat in drie, vier of vijf sets gebeurt gewoon twee punten op en krijgt de verliezer niks. Basta. En doen we al iets op nationaal niveau met een golden set? In de beker misschien?  

Als zoon, dochter, pa of ma van de zaterdag wedstrijd thuis komt kunnen we aan bevelen de volgende volgorde in de vragen aan te houden, waarop dan meteen een lang gesprek over volleybal kan worden gehouden.

Waar ging het vandaag om?  Reguliere competitie, beker, promotie /degradatie of misschien al play – offs of play – outs?

En afhankelijk van het antwoord: Zijn de play-offs / play outs dan al begonnen? Ja, 3-2 gewonnen, dus 1-0 in wedstrijden, moet je er maximaal drie of vijf? In welke fase zit je? 

Of  ‘waar speel je ook alweer in, Eredivisie, Topdivisie of lager?’ Topdivisie toch?, 3-2 gewonnen, dus mooi twee puntjes erbij! Neen joh, vorig jaar gedegradeerd! Oh, kan dat dan uit de Topdivisie? Dus drie puntjes erbij? Neen het was p/d, na deze 3-2 staan we nu op twee puntjes! Maar in de Topdivisie speel je toch geen p/d? of wordt dat nog ingevoerd, tegen de kandidaten van de opvullingswedstrijden?     

Of  “Om de beker,  poule met drie of vier teams?’ Oh, drie keer met 3-2 gewonnen in de vierkamp, ik zoek wel even in de reglementen op wat dat voor consequenties heeft. De scheidsen wisten het even ook niet! Misschien ben je wel uitgeschakeld en heb je de volgende ronde mooi een vrij weekend.  

gh @ Vizier op Volleybal

**Even als geheugensteuntje de standen na de reguliere competitie:

Eredivisies: Sliedrecht Sport 18-43,  Landstede Volleybal 22-63

Topdivisies: Oskam Taurus 22-58, Coolen Alterno 22-57

1ste Divisie v: Sudosa – Desto 22-89, VV Utrecht 22-103

1ste Divisie m: Dio / Bedum 22-78, Particolare 22-81

2de Divisie v: Emmen ’95 22-90, VCV 22-91, Spaarnestad 22-76, Sarto 22-95.

2de Divisie m: Lycurgus II 22-79, Energo 20-73, VCV II 22-85, Wik / Univé 22-84.