Vizier op volleybal

 

DELA Beach Open, de kwalificaties

VoV, 03-01-2019. 4:47 uur. Gisteren werd bij het DELA Beach Open in Den Haag de aftrap gegeven voor het eerste World Tour toernooi, vier sterren, van 2019. Net na de middag begonnen de kwalificatiewedstrijden voor de dames, met daarin vier Nederlandse damesduo’s. Later in de vooravond speelden twee Nederlandse herenduo’s voor een plek in de volgende ronde (vandaag) om zo ook bij de laatste 32 te komen. Namens Nederland plaatsten Emma Piersma / Puk Stubbe en Emi van Driel / Raïsa Schoon zich voor het hoofdtoernooi, dat dus vandaag begint.

Emma Piersma en Puk Stubbe (foto boven) speelden in de eerste ronde tegen Placette / Richard uit Frankrijk. Het Nederlandse duo stond vanaf de eerste veldwissel (3-4) tot aan 14-15 voor, Frankrijk kwam er even naast (15-15) maar verloor vervolgens na twee keer een score op eigen serve van Piersma / Stubbe met 17-21. In set 2 pakten de Françaises na 11-12 achter bij 15-12 drie punten voorsprong, die ze niet meer afstonden. Met 21-18 maakten ze 1-1. De tiebreak leek bij 14-12 voor Frankrijk beslist, echter scoorden Stubbe – Piersma vier keer op rij en wonnen als een duveltje uit een doosje nog met 14-16.

In de tweede ronde speelden ze tegen het Oostenrijkse duo Friedler / Pfeffer. Bij 9-6 en 12-7 had het Nederlandse tweetal een ruim verschil opgebouwd, dat ze via een 19-13 tussenstand naar de 21-15 winst speelden. In de tweede set werd een 1-4 achterstand veranderd in een 8-6 en 13-11 voorsprong. Maar bij 13-14 en 17-18 zag het er even minder florissant uit. Echter haalden ze de setzege met 22-20 binnen, hetgeen plaatsing voor het hoofdtoernooi betekende.

Piersma / Stubbe zijn ingedeeld in poule B en spelen vandaag hun eerste wedstrijd tegen Klineman / Ross uit de USA.

Het KBU beachduo Emi van Driel / Raïsa Schoon  (foto boven) speelde in de eerste ronde tegen Zucarelli / Traballi. De eerste set werd een zwaar omvochten zege voor de Italiaanse dames. Pas ver na de reguliere eindstreep wisten ze het Nederlandse duo met 26-28 achter zich te houden. De revanche was voor van Driel / Schoon, ze pakten de tweede set overtuigend met 21-16, waarna ze de derde en beslissende set met een hele ruime en mooie 15-9 zege afsloten.

In ronde twee speelden ze tegen het Griekse duo Arvaniti / Karagkouni. De eerste set was een zware tegenvaller / teleurstelling voor het KBU tweetal. Na de 6-4 en 8-5 tussenstand ging het naar 13-8, waarna van Driel – Schoon er niet meer aan te pas kwamen. Met een hele dikke 21-10 won Griekenland.

In set twee nam Nederland een 11-14 voorsprong na daarvoor enkele keren een paar punten te hebben achter gestaan. Na 17-17 was het tot aan 24-24 nagelbijtend spannend. Zou het einde toernooi zijn of toch een tiebreak worden. het werd dat laatste via 24-26. En daarin pakten van Driel / Schoon meteen het initiatief (3-8) en gaven dat ook niet meer uit handen. Via 6-10 en 8-12 sloegen ze zich met 11-15 naar het hoofdtoernooi in Den Haag.

Van Driel / Schoon komen vandaag uit in poule D en nemen het op tegen het Zwitserse duo Betschart / Hüberli.

Het duo Annemieke Driessen / Sarah van Esch was niet opgewassen tegen het Poolse duo Brzostek / Wachowicz. Met 21-13 en 21-12 was de tegenstander twee keer de bovenliggende partij. Hetgeen dus uitschakeling voor Driessen / van Esch betekende.

Pleun Ypma / Julia Wouters, die via een Qualification Wild Card tot het kwalificatie toernooi waren toegelaten hadden ook drie sets nodig om zich voor de tweede ronde te plaatsen. De eerste set werd met 18-21 verloren, de tiebreak werd vervolgens met een superieure 21-14 afgedwongen. De 15-6 in de derde set bezegelde de uitschakeling van Hjortland / Kjolberg uit Noorwegen.

In ronde twee namen ze het op tegen Jupiter / Chamereau uit Frankrijk. Dat werd helaas voor Nederland geen succes. Fors verlies was er in de eerste set (21-12), het herstel in de tweede was prima met een 16-21 zege. De 1-1 setstand werd via 15-12 een 2-1 voor Frankrijk en betekende dus uitschakeling voor het Nederlandse duo.

Verder beginnen de onderstaaande Nederlandse damesduo’s vandaag aan het hoofdtoernooi.

  • Sanne Keizer / Madelein Meppelink komen uit in poule A en spelen hun eerste poulewedstrijd tegen het Canadese duo Harnett / Lapointe.
  • Joy Stubbe / Marleen Ramond – van Iersel zijn ingedeeld in poule C en moeten het vandaag opnemen tegen Schützenhöfer – Plesiutschnig uit Oosterijk
  • Jolien Sinnema / Laura Bloem hebben een Japans duo als eerste tegenstander. Via Murahami / Ishii zullen zij proberen zich minimaal naar de tussenronde te spelen.

Bij de mannen kwamen  Jannes van der Ham / Thijs Nijeboer via een Qualification Wild Card uit in het kwalificatietoernooi. Tegen een Frans duo verloren zij met 2-1. Na de 21-14 en 19-21 bracht 15-10 de beslissing in Frans voordeel. Het duo Matthew Immers / Sven Vismans slaagden er gisteravond ook niet in om de tweede kwalificatieronde te bereiken. Met 14-21 en 19-21 leden zij een 0-2 nederlaag tegen een Fins duo.

Vandaag beginnen er in het hoofdtoernooi bij de mannen drie Nederlandse duo’s, te weten:

  • Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen.
  • Jasper Bouter / Ruben Penninga.
  • Mees Blom / Yorick de Groot.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.