DeVoKo: Afscheid met tiebreakverlies

VoV, 15-04-2018. 11:30 uur. Voor het bezoekende Springendal Set-Up ’65 II stond er gisteren bij hun uitwedstrijd niets meer op het spel. De wil om te winnen en de buurvrouwen van DeVoKo er voor de tweede keer dit seizoen onderhouden, was vooraf een logische gedachten. Immers de thuisploeg stond laatste plaats en balanceerde op de rand van degradatie. Set-Up kon het laatste duwtje geven, maar dat bleek al met al nog niet eens zo eenvoudig te zijn.

DeVoKo verzette zich hevig en haalde bij vlagen een mooi niveau. Serverend waren zo ongeveer alle speelsters binnen de lijnen in goeden doen. De series vlogen de tegenstanders om de oren, bij DeVoKo zorgden Britt Roeleveld, Fleur Blokhuis, Amke Blokhuis en Merle Roetenberg voor mooie serveseries en bij Set-Up waren Mayke Schutte, Diede Hagedoorn, Ilse kamphuis, Marlies Eertman en Lynn Rouwers serverend in goeden doen.  Of lag het misschien meer aan de servepass,  die bij tijd en wijle wel erg te wensen overliet. Wat de oorzaak ook was, series waren er meer dan genoeg.

Zoals in de eerste set toen DeVoKo vanaf de opslaglijn een 5-10 achterstand via Britt Roeleveld omboog naar een 12-10 voorsprong. Teams bleven toe 17-17 dicht bij elkaar in de buurt, daarna nam DeVoKo met een paar prima snelle midaanvallen afstand en joeg vervolgens vanaf de buitenkant de ballen voor 21-17 tegen de vloer. Set-Up haalde tot 21-19 in, met opnieuw Britt Roeleveld aan de opslag haalde DeVoKo de laatste vier punten voor de 25-19 zege binnen.

Met 17 om 10 eigen scores en een 9 om 8 foutenlast had de thuisploeg de betere rapportcijfers.

Mayke Schutte, in de vorige jaargang nog een half seizoen voor DeVoKo in de Dorper Esch actief, serveerde de 4-1 achterstand, uiteraard met behulp van de medespeelsters aan het net, naar een 4-6 voorsprong.  Na de 9-9 kon DeVoKo naar 14-9 uitlopen, maar een slordige periode zorgde ook weer voor een 14-15 achterstand.  Eerst Amke Blokhuis en vervolgens Joanna Brilhuis serveerden de set met 25-17 naar de finish, waarbij Jenne Morsink  een hele productieve periode aan het net had.

Met 16 om 9 eigen scores en een 8 om 9 foutenlast had de thuisploeg opnieuw de veel betere rapportcijfers.

In de eerste twee sets liep het passend niet zo bij de gasten, de thuisploeg koos de voor hen juiste servetargets maar dat veranderde in de derde set. Ilse Kamphuis zette meteen de toon door haar ploeg naar een 0-8 voorsprong te serveren. DeVoKo moest aan het inhalen, beet zich vast in de set en haalde bij iedere opslagbeurt een puntje of meer van het verschil af.

Marlies Eertman was scorend op dreef bij Set-Up, bij DeVoKo lieten Amke Blokhuis, Merle Roetenberg en Britt Roeleveld de bordjes kantelen. En dat gebeurde bij de thuisploeg vaker dan bij de gasten, want bij 15-16 was het verschil bijna van de borden. Opnieuw scoorde Marlies Eertman een paar keer, 16-20, en na de 17-20 serveerde zij haar ploeg naar 17-25, waarbij de laatste twee punten aces van haar waren. Totaal nam ze acht punten in deze set voor haar rekening.

Nu waren de betere cijfers voor Set-Up. De eigen score was met 13 om 19 in hun voordeel en hun foutenlast was met 6 om 4 punten ook lager.

De vierde set wilde DeVoKo maar wat graag winnen. Thuis het seizoen met een 3-1 zege op de buren afsluiten leek hen een ideaalplaatje. Tot aan 8-3 handelden ze ernaar, bij die stand nam Lesley de Jonge een time out, Paul op de Weegh deed dat bij 8-6, toen het even stroef liep bij de thuisploeg. Ilse Kamphuis en Lotte Kuipers scoorden voor Set-Up tot aan de 10-10, bij 12-14 hadden de gasten het initiatief naar zich toegetrokken.

En vervolgens vloog de leiding met elke kleinere of grotere serie naar de andere kant van het net. De 12-14 werd 16-14, de 17-18 veranderde in 20-18 en 20-21. Bij 23-24 werd het pas echt spannend, Set – Up stond op setpoint en op het punt om de tiebreak af te dwingen. Dat lukte niet, bij 25-24 lagen de kansen andersom. Match point voor DeVoKo, set points voor Set-Up volgden bij 25-26 en 26-27. Een ace van Daphne Kamphuis verzilverde het laatste voor de 2-2 setstand.

Opnieuw waren de betere cijfers voor Set-Up. De eigen score was met 17 om 22 in hun voordeel en hun foutenlast was met 9 om 6 punten ook lager.

DeVoKo had de kans op de 3-1 laten liggen, nu restte alleen nog de mogelijkheid om met een 3-2 afscheid te nemen. In de tiebreak waren de teams aanvankelijk erg aan elkaar gewaagd, blijkens ook de tussenstanden 4-3, 7-5 en 10-9. Het leek er ook heel erg op de thuisploeg met de winst aan de haal zou gaan toen achtereenvolgens Jette Blokhuis, die in de vierde set met een boeketje bloemen al afscheid had genomen en Merle Roetenberg de stand naar 14-11 tilden. Één puntje, meer was er niet nodig. Maar één puntje. Ook nog bij 14-12 en 14-13, twee waren het er bij 14-14 en drie bij 14-15. Het ace van Lynn Rouwers maakte een abrupt einde aan de set. De DeVoKo puntenpot bleek al leeg.

Met 8 om 6 eigen punten had DeVoKo in de tiebreak de hogere eigen score, maar met 10 om 6 ook de hogere foutenlast.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.