DeVoKo troeft Wevo in Dinkelland derby af.

VoV, 17-10-2021. 10:00 uur. Gisteren stonden DeVoKo en Wevo ’70 in de Dinkelland derby in de Dorper Esch tegenover elkaar. Beide ploegen waren het seizoen goed begonnen en de trainers Johan Booyink en Gerjan Heerkes verwachten dan ook een spannende strijd, die zomaar in 3-2 of 2-3 zou kunnen eindigen. Dat vonden beiden de meest waarschijnlijke uitslag.  Maar het pakte even anders uit.

Voor wat betreft de openingsset kregen de coaches wel gelijk, het was vanaf het begin spannend, mede omdat beide teams, maar vooral Wevo, nogal gul voor hun tegenstander waren. Bij 8-8 had Wevo al zeven keer voor DeVoKo gescoord, dat kregen ze daarna met rente terug. Nadat Daniek Scholten voor de 8-9 had gezorgd. DeVoKo begon bij 10-13 aan een inhaalslag, die via o.a. twee aces van Guusje Leus werd afgerond met 14-13.

Na 15-15 serveerde Wevo ook twee aces voor de 15-18 stand en daarmee hadden ze het beslissende gaatje geslagen. DeVoKo bleef Wevo via scores van Laura Berendsen op de hielen zitten (19-20, 20-21, maar het was opnieuw Daniek Scholten die voor meer lucht zorgde toen ze haar ploeg met een ace naar 21-23 serveerde. Op de site out won Wevo vervolgens met 22-25.

In deze set scoorde DeVoKo 10 eigen punten, Wevo kwam tot een totaal van 15.

In de tweede set serveerde Lotte Kuipers DeVoKo na 0-2 achter naar 4-2 voor. En vervolgens deden alle dames die haar na de side out aan de opslaglijn opvolgden daar nog een schepje bij bovenop. Dat resulteerde iets verder dan halfweg in een voorsprong van 15-7. Guusje Leus en Laura Berendsen hielden de dames met hun scores aan de opslaglijn.

Jiska kamphuis haalde bij 15-7 met een eerste bal score de serve terug en zij bracht het verschil naar vier punten bij 15-11. Maar opnieuw toonde DeVoKo zich veerkrachtig, stond middels libero Iris Blokhuis knap te verdedigen en met sterke serves (7 aces in deze set) zetten ze Wevo stevig onder druk. Wevo moest loslaten en na de 15-11 ging het via 20-13 en 23-16 naar een dik verdiende 25-18 zege en 1-1 stand.

In de tweede set maakte DeVoKo 22 (!) eigen punten, Wevo kwam tot 12.

De derde set begon met een geweldige serveserie van spelverdeelster Ruth Eppink. Zij zette via o.a. twee aces een 7-0 op het scorebord, Wevo kwam terug naar 7-3 maar zag vervolgens DeVoKo opnieuw weer afstand nemen (12-4), waarop Gerjan Heerkes de dames uit Weerselo naar de zijlijn haalde. Voor de tweede keer in die set. Die pauze leek even later succes te hebben toen zijn ploeg via drie aces op rij van Jiska Kamphuis inliep naar 16-13 en Johan Booyink de DeVoKo ploeg aan de kantlijn rondom zich verzamelde.

Ruth Monninkhof had de boodschap van de trainer begrepen en scoorde in het directe vervolg drie keer op gevarieerde wijze. Eerst met een omloopbal, daarna met een lobje en daarop volgde een ‘dankjewel’ blok toen de pass van Wevo iets te ver doorschoot. Ondertussen was het 21-15 geworden en het punt van Ruth was tevens het laatste dat DeVoKo zelf in deze set scoorde. De rest tot aan 25-19 kregen ze van Wevo, dat met eigen scores de eindstand wist te bereiken.

In de derde set scoorde DeVoKo 16 eigen punten, Wevo kwam tot 15. De foutenlast maakte het verschil.

Zou er dan toch een vijfsetter inzitten vroeg menigeen zich af toen Wevo in de vierde set na een 7-1 achterstand aan het inhalen ging. Ruth Eppink en Lotte Kuipers hadden die voorsprong op de borden geserveerd, maar daarna stokte het bij de thuisploeg. Niet meteen daarna want bij 13-7 was het verschil ook nog zes punten, maar in twee servebeurten (Jiska Kamphuis en Iris Kok) kwam Wevo terug naar 15-14.

Een aanval in het net bracht Laura Berendsen aan serve en zij maakt het in een keer uit met negen sterke opslagen op rij, die door de passlijn van Wevo niet onder controle werden gebracht. Aan het net stonden Lotte en Guusje de aanvallen af te ronden en Laura bleef maar sterk opslaan, tot aan 25-14.

In de vierde set scoorde DeVoKo 14 eigen punten, Wevo kwam tot een totaal van 12.

Na afloop waren de trainers het er wel over eens, een dik verdiende DeVoKo zege, die eigenlijk misschien wel 4-0 had moeten zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Jan van den Noort en Wevo.